Ήταν 22 Ιουλίου 2012 στην Πάρο. Η 15χρονη τότε Μυρτώ μαζί με την οικογένειά της βρίσκονταν για διακοπές στη Χρυσή Ακτή στην Πάρο. Η Μυρτώ κάποια στιγμή αποφάσισε να κάνει μια βόλτα στην παραλία μόνη της. Τότε ήταν που συνάντησε για πρώτη φορά τον πακιστανικής καταγωγής Αχμέτ Βακάς. Αυτή ήταν και η φορά που τη σημάδεψε.

Την ημέρα της επίθεσης που δέχθηκε, η Μυρτώ δεν έκανε μπάνιο. Η αδερφή της, μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις εκείνης της χρονιάς είχε έρθει στο νησί, όπως λέει η μητέρα της, Μαίρη Κοτρώτσου, στο newsbeast.gr και την Βάσω Ασμανίδου που υπογράφει το ρεπορτάζ. «Η Μυρτώ είχε πάει μια βόλτα, της είχα πει να μην αργήσει. Πέρασαν δέκα λεπτά, την πήρα τηλέφωνο στο κινητό και δεν το σήκωνε. Όταν τη βρήκαμε, φαινόταν ότι πέθανε, ήταν πολύ χτυπημένη και είχε χάσει αρκετό αίμα», θυμάται η κ. Κοτρώτσου, σχεδόν δύο χρόνια από την επίθεση που δέχθηκε η κόρη της.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2013, η Μυρτώ νοσηλεύθηκε για επτά μήνες σε θεραπευτήριο της Βοστόνης. Εισήχθη στο Spaulding Rehabilitation Hospital, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται από τα καλύτερα κέντρα αποκατάστασης για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Στη Βοστόνη η κ. Κοτρώτσου έμπλεξε χωρίς όπως λέει να γνωρίζει αφού έγιναν διάφοροι έρανοι για χρήματα υπέρ της Μυρτούς, τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, ποτέ δεν έφθασαν στα χέρια τους. «Εγώ ζητούσα να επιστραφούν πίσω στους ανθρώπους που τα δώρισαν για το παιδί μου. Δεν είχα χρήματα για δικηγόρους να τα βάλω μαζί τους», σημειώνει η κ. Κοτρώτσου στο newsbeast.gr.

Κάποιους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα περί τα τέλη Ιανουαρίου 2014, η Μυρτώ επέστρεψε από την Αμερική και από τότε νοσηλεύεται σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα με την κατάσταση της υγείας της να παραμένει σταθερή. «Έχει δείξει κάποια βήματα βελτίωσης αλλά οι γιατροί λένε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανύσει. Εμείς όμως δεν θα πάψουμε να ελπίζουμε», λέει η μητέρα της και προσθέτει: «Είναι θαύμα όμως που έζησε το παιδί μου μετά την τραγωδία που πέρασε. Πιστεύω ότι η Μυρτώ καταλαβαίνει τους γύρω της και κάποιες φορές χαμογελάει. Όμως, δεν μπορεί να μιλήσει, κάτι που συνήθιζε να κάνει ασταμάτητα πριν το ατύχημά της. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης».

Ο πατέρας της Μυρτώς βρίσκεται στην Αθήνα και επισκέπτεται την κόρη του περίπου κάθε δεκαπέντε μέρες. Οι γονείς της νεαρής κοπέλας χώρισαν όταν εκείνη ήταν τεσσάρων και η αδερφή της, Ελεάννα, επτά ετών.

Η Μαίρη Κοτρώτσου δε θέλει να θυμάται τον άνθρωπο που κατάστρεψε το παιδί της. ’λλωστε, όπως λέει, θυμάται το βλέμμα που είχε όταν τον είχε δει τυχαία στην Πάρο. «Ήταν εχθρικό αλλά στο δικαστήριο δεν μας κοίταξε ούτε μια φορά», θυμάται. Και θέλει να μείνει δυνατή για το παιδί της. «Αν μου συμβεί κάτι, θα είναι πολύ δύσκολα για εκείνη. Η Μυρτώ δε γνωρίζει ακριβώς τι συνέβη αλλά ξέρει ότι κάποιος της επιτέθηκε. Και εγώ θέλω να μαι δίπλα στο παιδί μου, ελπίζοντας», καταλήγει η κ. Κοτρώτσου.