Γράφαμε χθες εδώ, στο parapolitika.gr, ότι μπορεί να η διασπορά της υπομετάλλαξης Όμικρον 2 του νέου κοροναϊού να είναι αποσυνδεδεμένη από τους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες, οι τιμές των οποίων συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται, όμως, εάν η διασπορά της Όμικρον 2 εμφανίζεται να αυξάνεται διαρκώς, έστω και κατ’ ελάχιστον, τότε υπάρχει, ασφαλώς, ένα οριακό σημείο, πέραν του οποίου θα αρχίσουν να επηρεάζονται ευθέως και αυξητικά ακόμη και οι πιο «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες.

Φυσικά, κρίσιμος είναι επίσης ο παράγοντας της πραγματικής εξάπλωσης των υπερμεταδοτικών υπερμεταλλάξεων Όμικρον 4 και Όμικρον 5, δεκαέξι κρούσματα των οποίων έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα μας, στο πλαίσιο της τυχαίας δειγματοληψίας για τις μεταλλάξεις, την οποία διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ). Την ερχόμενη Πέμπτη θα δούμε τι θα καταγράψει σχετικά με τις μεταλλάξεις το ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ.

Πράγματι, οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας δείχνουν να αυξάνονται, ενώ σήμερα, μετά από πολύ καιρό, «έπιασαν» ξανά τις… 100, με την πληρότητα για τις απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με COVID – 19 στο ΕΣΥ της χώρας μας να έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες περίπου από το 21% στο 25%. Χαμηλά, αλλά αυξανόμενα τα νούμερα…

Επίσης, σημαντική για δεύτερη διαδοχική ημέρα είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας, αύξηση η οποία ξεπερνά τη μία ποσοστιαία μονάδα, και χθες και σήμερα.

Τέλος, ο ρυθμός μεταδοτικότητας, Rt, έχει αυξηθεί ανησυχητικά στο 0,96...

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ καταγράφει τα εξής:

Στα 4.496 έφτασαν σήμερα τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε όλη τη χώρα, έναντι των 4.026 για την περασμένη Τετάρτη 1 Ιουνίου, με τη διενέργεια 107.291 διαγνωστικών μοριακών και rapid tests, έναντι των 109.207 για την Τετάρτη 1 Ιουνίου, και με τον δείκτη θετικότητας να αυξάνεται σημαντικά και να φτάνει στο 4,71% έναντι του 3,68% για την περασμένη Τετάρτη 1 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, στους 115 μειώθηκαν αισθητά σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς με νόσο COVID – 19, έναντι των 120 για την Τρίτη, ενώ στους 4.691 αυξήθηκαν οριακά οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Από τους 115 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 54 νοσηλεύονται ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 61 (53,04%) πλήρως εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις των διδοσικών και τη μία του μονοδοσικού εμβολίου.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 13 συνάνθρωποί μας έχασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο τη μάχη για τη ζωή τους, από επιπλοκές της νόσου COVID – 19, με το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει τους 29.966.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας έφτασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο τις 100.