Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από την πρώτη στιγμή της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, έκανε μια σειρά από κινήσεις, προκειμένου η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος να είναι σαφής, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, παρακάμπτοντας κάποιες ελάχιστες φιλορωσικές φωνές της Ιεραρχίας.

Τις προηγούμενες ημέρες, για παράδειγμα, χειρίστηκε αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά το ζήτημα που έχει προκύψει με το αίτημα του Πατριαρχείου της Σερβίας προς διάφορες Εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, να εξετάσουν την πιθανότητα αναγνώρισης της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Αχρίδας».

Το αίτημα προέκυψε έπειτα από έντονες πιέσεις που ασκεί η Μόσχα στο Πατριαρχείο Σερβίας και υποκρύπτει προφανώς πολιτικές σκοπιμότητες, τις οποίες αντιλήφθηκε άμεσα ο Αρχιεπίσκοπος.

Η απάντηση-ματ, όπως μαθαίνουμε, είναι ότι γι αυτά τα θέματα μόνο αρμόδιο να παίρνει αποφάσεις είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο όμως ήδη έχει αναγνωρίσει την Εκκλησία του γειτονικού κράτους με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας».

Που σημαίνει ότι το ζήτημα είναι ήδη λυμένο και όσοι προσπαθούν να το ξανανοίξουν πολύ κακώς σκέφτηκαν να εντάξουν και την Εκκλησία της Ελλάδος στον σχεδιασμό τους.

*Δημοσιεύθηκε στο Secret