Kαι µε τους Αµερικανούς για την προστασία των Αγίων Τόπων και µε τους Ρώσους στο θέµα της Ουκρανίας. Και µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη, αλλά και µε τον Μόσχας, Κύριλλο.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύµων από την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και µέχρι σήµερα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρ της Ρωσικής Εκκλησίας. Έχει συγκρουστεί µε το Φανάρι. Έχει προκαλέσει την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Έχει µπει στο στόχαστρο ελεγκτικών µηχανισµών, ενώ έχει επικριθεί και από τους αραβόφωνους, οι οποίοι το κατηγορούν για πώληση ακινήτων σε ακροδεξιούς Εβραίους στα Kατεχόµενα.

Μέσα σε αυτό το κλίµα, ο Πατριάρχης Θεόφιλος συναντήθηκε µε τον Τζο Μπάιντεν, από τον οποίο ζήτησε στήριξη, για να µη φύγουν οι ορθόδοξοι από τα Ιεροσόλυµα λόγω των συνεχών επεισοδίων. Έστειλε επιστολές παντού, αλλά και αντιπροσωπίες, προκειµένου να γνωστοποιήσει το πρόβληµα.

Έχει αποσπάσει υποσχέσεις, παρ’ όλα αυτά το πρόβληµα είναι ότι «για λόγους δικούς του» στηρίζει τη Ρωσία, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει έντονη οικονοµική παρουσία στα Ιεροσόλυµα.

Πέραν του κ. Θεόφιλου, πολλοί είναι οι ιεράρχες που λειτουργούν σαν ασπίδα για το Πατριαρχείο Μόσχας, είτε µε τις ευλογίες του πατριάρχη τους είτε καθοδηγούµενοι από πολιτικά κίνητρα. Αυτήν τη φορά ο Άραβας αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας, Θεοδόσιος, κατά κόσµον Ατάλα Χάνα, γεννηµένος στη ∆υτική Όχθη της Ιερουσαλήµ, µε σπουδές στη Θεσσαλονίκη, κατηγόρησε µε δηλώσεις του τη ∆ύση για τις κυρώσεις σε βάρος του Κυρίλλου, βλέποντας πίσω από αυτές ένα ευρύτερο σχέδιο, «που αποβλέπει στην αποδυνάµωση του ρόλου και του κύρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της πνευµατικής αποστολής της στον σύγχρονο κόσµο και στην καταστροφή εκείνων των ηθικών αξιών τις οποίες κηρύσσει». Σε άλλο σηµείο καταγγέλλει (όπως και η ρωσική προπαγάνδα) τον δυτικό τρόπο ζωής:

«Αυτή η δυτική ισχύς, που επαινεί τη δηµοκρατία και τα δικαιώµατα του ανθρώπου και την ίδια στιγµή υποστηρίζει τους γάµους οµοφυλοφίλων και άλλα πράγµατα, τα οποία είναι αδύνατο να εγκριθούν και να γίνουν αποδεκτά από την ανθρώπινη λογική, πραγµατοποιεί σήµερα επιθέσεις κατά του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο οποίος είναι ο πνευµατικός ποιµένας των πιστών τέκνων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τόσο εντός Ρωσίας όσο και εκτός».


Ο ΘΕΟ∆ΟΣΙΟΣ

Ο 57χρονος Θεοδόσιος από το 1991 που εντάχθηκε στην Εκκλησία λειτουργεί κυρίως ως πολιτικός, µε αγώνες κατά του Ισραήλ, των ΗΠΑ, αλλά και όποιου δεν αναγνωρίζει το δίκαιο των Παλαιστινίων. Την ίδια στιγµή, κατηγορεί και το ίδιο το Πατριαρχείο Ιεροσολύµων για τις πωλήσεις ακινήτων.

Όλα αυτά θα µπορούσαν να ήταν µια ενδοεκκλησιαστική κόντρα µε πολιτικές προεκτάσεις, ωστόσο πάντα µέσα από αυτές τις πρακτικές έρχεται στην επιφάνεια το αίτηµα των Αράβων (ακόµα και των µουσουλµάνων) για εκλογή «δικού τους πατριάρχη». Σε µια τέτοια εξέλιξη δεν είναι αντίθετη η Ρωσία, η οποία θέλει να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή. Κάτι που έκανε και το 1899, όταν, σε συνεργασία µε την Υψηλή Πύλη, βοήθησε στην εκλογή Άραβα πατριάρχη στην Αντιόχεια, όπου το Πατριαρχείο µέχρι τότε ήταν ελληνόφωνο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 6/08/2022