Σε κλοιό πολιορκίας βρίσκεται το χωριό Αργουλιό στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου. Δεκάδες αστυνομικοί τόσο από τον Μυλοπόταμο όσο και από το Ρέθυμνο περιπολούν αποτρεπτικά. Ένα μείγμα οργής, δίψας για εκδίκηση και ανείπωτου θρήνου έχει κινήσει τις Αρχές να… στρατιωτικοποιήσουν την περιοχή. Ο φόβος της βεντέτας κυριαρχεί. Ο λόγος δεν είναι άλλος από ένα ακόμη στυγερό έγκλημα, ένα φονικό που προέκυψε από εντελώς απρόσμενο λόγο. Ένα κουβάρι αντιθέσεων σε ζητήματα που δεν σηκώνουν ούτε λογομαχία, πολλώ δε μάλλον ένα φονικό. Ήταν το απόγευμα της Κυριακής όταν ο 22χρονος Κωνσταντίνος Χαριτάκης έπεφτε αιμόφυρτος μπροστά από το σπίτι της αδελφής του, από το όπλο ενός 44χρονου συγχωριανού του, ο οποίος τον πυροβόλησε τουλάχιστον 4 φορές, ενώ πληροφορίες μιλούσαν χθες το βράδυ και για πέμπτο πλήγμα. Η πρώτη εκτίμηση μιλούσε για δύο σφαίρες στη λεκάνη, μία στη σπονδυλική στήλη και μία στο χέρι.

Η αντιπαράθεση του θύτη και του θύματος ξεκινά για ένα μικρό κομμάτι γης. Η χρήση του για κτηνοτροφικούς λόγους είχε δημιουργήσει κάποια προβλήματα και ανά συχνά διαστήματα υπήρχαν εντάσεις. Το τελευταίο διάστημα η οικογένεια του 22χρονου βρισκόταν σε εορταστική κατάσταση. Από τη μία μόλις πριν από 20 ημέρες είχε γεννηθεί ο γιος του θύματος, ενώ την Κυριακή γιόρταζαν την Πεντηκοστή, καθώς στην περιοχή υπάρχει ο Ναός της Παναγίας της Πεντηκοστής.

Το όλο κλίμα ερχόταν σε αντίθεση με αυτό που επικρατούσε στην οικογένεια του θύτη, οι οποίοι είχαν το τρίμηνο μνημόσυνο από το θάνατο του πατέρα του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φάνηκε να προέκυψε μία λογομαχία το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία του χωριού, μεταξύ του 44χρονου και του 22χρονου. Όταν ο Χαριτάκης γύρισε την πλάτη να φύγει, ο 44χρονος τον ακολούθησε με το αγροτικό του και στην πόρτα του σπιτιού της αδελφής του τον εκτέλεσε. Αμέσως τράπηκε σε φυγή και εξαφανίστηκε σε κοντινή ορεινή περιοχή, για να παραδοθεί στις Αρχές χθες το πρωί.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί. Η οικογένεια του θύματος δεν καταβάλλει προσπάθεια να συνέλθει από το χτύπημα. Η οργή ξεχειλίζει καθώς οι αναφορές που έρχονται από τον περίγυρο του Κώστα Χαριτάκη είναι ποικίλες. Τονίζεται μάλιστα πως στις 20 Ιουνίου η οικογένεια του θύματος έχει δικαστήριο με τον αδελφό του θύτη, καθώς εκείνος φέρεται να είχε απειλήσει με όπλο σε προγενέστερο χρόνο τη σύζυγο του 22χρονου! Ο πεθερός δε του αδικοχαμένου Κώστα τόνισε πως λίγο πριν από το Πάσχα ο 44χρονος είχε πυροβολήσει χωρίς να τραυματίσει το θύμα. Πιο ανησυχητική όμως είναι η μαρτυρία του αδελφού του θύματος, καθώς προοιωνίζεται μια κατάσταση που δεν πρόκειται να τελειώσει άμεσα: «Πριν καιρό είχανε μπαλοτάρει εμένα, 10 μπαλοτιές στα πόδια από συγγενικό τους πρόσωπο, δικό τους πρόσωπο, εμένα, εμένα προσωπικά. Τόσο μίσος δεν μπορώ να το καταλάβω, δεν μπορώ να το καταλάβω. Τώρα ηρεμήσανε; Τώρα τους πέρασε;» είπε ο αδελφός του θύματος.

«Δεν σεβάστηκε τη μνήμη του πατέρα μου»

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 44χρονος, όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Πριν από αυτό, είχε φροντίσει να παραδοθεί στο οικείο αστυνομικό τμήμα, παραδίδοντας μάλιστα και το φονικό όπλο. Η εξήγηση που έδωσε για το έγκλημα που ομολόγησε ήταν σοκαριστική. «Έπινε και γλεντούσε χωρίς να σκέφτεται. Εμείς θρηνούμε τον πατέρα μου, τη μνήμη του οποίου δεν σεβάστηκε», είπε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της προανάκρισης. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ζήτησε προθεσμία να απολογηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει την προσεχή Παρασκευή.

Λέγεται δε ότι δήλωσε «θολωμένος» μπροστά στις διωκτικές Αρχές… Τραγική φιγούρα, η σύζυγος του θύματος και μητέρα του νεογέννητου παιδιού του 22χρονου. Βουτηγμένη στο θρήνο και στη θλίψη, προσπαθούσε να ξεσπάσει γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πού είσαι καρδιά μου;… Ακόμη δεν ήρθες… Έχει ξυπνήσει ο γιος σου και σε περιμένει να του μιλήσεις… Γιατί δεν έχεις έρθει ακόμα;… Τέτοια ώρα ήσουν δίπλα του και τον τάιζες… δεν ήθελες να κλαίει ο πιπίκος σου… ο πασάς σου που έλεγες… και τον είχες δίπλα σου συνεχώς… Τώρα πού είσαι; Δεν σε άφησαν να γυρίσεις πίσω στο παιδί σου οι καταραμένοι. Σε ζήλευαν καρδιά μου επειδή ήσουν δυνατός και δε σήκωνες μύγα στο σπαθί σου… επειδή ήσουν τόσο καλός και άξιος πατέρας σε ζήλευαν καρδιά μου… τι θα κάνουμε χωρίς εσένα ψυχή μου;… Ήσουν το στήριγμα μου…».

Χθες μάλιστα έπρεπε να τελεστεί η βάπτιση του μικρού παιδιού, όπως προστάζουν τα τοπικά έθιμα, παρά το γεγονός πως ήταν αρκετά νωρίς. Άλλωστε όπως τονίζεται, ο νεαρός πατέρας θα έμενε άταφος αν δεν βαπτιζόταν το παιδί του. Όπως επιτάσσει το έθιμο, ο ορφανός μικρούλης πήρε το όνομα Κωνσταντίνος, από τον αδικοχαμένο πατέρα του. Έτσι λοιπόν άνοιξε ο δρόμος για την τέλεση της κηδείας του 22χρονου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Παναγίας Πεντηκοστής.


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 14 Ιουνίου 2022