Η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στις τιμές των καυσίμων, στο αν πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και αν το ράλι ανόδου των τιμών στα καύσιμα έχει επηρεάσει την κατανάλωση στους οδηγούς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της

Αναφορικά με τα καρτέλ στο χώρο των καυσίμων: Είναι γνωστό ότι υπάρχουν καρτέλ, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πωλούν χωρίς καμία δικαιολογία φθηνά καύσιμα κάτω από την τιμή κόστους. Μπορεί να προστατεύονται από τη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε στα μνημόνια ότι μπορούν να πωλούν κάτω από την τιμή κόστους το οποίο αυτό δεν μπορούμε να το καταλάβουμε και θα πρέπει να το σκεφτεί η κυβέρνηση και να το καταψηφίσει.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η λύση είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης: Καταλαβαίνω ότι δεν αύξησε τη βενζίνη εκεί που είναι η τωρινή κυβέρνηση, από το 2010 σιγά σιγά η κάθε κυβέρνηση που έμπαινε έκανε πρόσθεση στον ειδικό φόρο και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και το ΦΠΑ από το 19 πήγε 24% που 23-24% το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τον ειδικό φόρο. Η διεκδίκηση μας δεν είναι σημερινή, το διεκδικούμε γιατί το καύσιμο είναι κοινωνικό αγαθό δεν είναι είδος πολυτελείας.

Ερωτηθείσα να έχει μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων: Έχουνε πέσει, η βενζίνη γύρω στο 20% και για αυτό ζητάμε το βοήθημα που θα δώσει η κυβέρνηση δεν είναι να δοθεί η άυλη κάρτα η οποία παίδεψε πάρα πολύ τον κόσμο αλλά να μπει κατευθείαν η μείωση οριζόντια όπως κάνανε σοφά στο πετρέλαιο. Στο πετρέλαιο έφερε αποτέλεσμα. Αν μειωθεί οριζόντια στην αντλία εμείς θα πουλήσουμε περισσότερα λίτρα άρα θα αποδώσουμε στο κράτος περισσότερο ΦΠΑ και ο κόσμος θα ευχαριστηθεί, θα πάρει με τα ίδια χρήματα περισσότερα λίτρα. Ένα τρόπος για να χτυπήσουμε το παρεμπόριο είναι να μειώσουμε τις τιμές. Σας λεω κάνουνε πάρτι.