Φως, από τα στοιχεία των ιατροδικαστών για όσα συνέβησαν τη νύχτα που η μικρή Ίριδα, το τρίτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη, έχασε τη ζωή της, επιχειρεί να ρίξει το ρεπορτάζ του Live News. Το έγκλημα σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, συσκοτίστηκε , με ένα τέλειο άλλοθι από πρόσωπο κλειδί και σοβαρά λάθη από γιατρούς και αστυνομικούς που έπαιξαν ρόλο στα δραματικά γεγονότα.

Η Ίριδα δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της και τα ντοκουμέντα που παρουσιάζει το LIVE NEWS, αποτυπώνουν καρέ καρέ τα όσα έγιναν και εξηγούν γιατί αυτή η υπόθεση δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της χώρας.

 Το χρονικό

Μέχρι το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρηα υπήρχαν μόνο υποψίες. Η Ίριδα ήταν ένα υγιέστατο μωρό που μεγάλωνε μαζί με τους γονείς και τη μεγαλύτερη αδερφή της Τζωρτζίνα.

 Την τελευταία της νύχτα, όπως αποτυπώνεται σε βίντεο, έπαιζε και χαμογελούσε. Την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρή μέσα στην κούνια της όπως ανέφεραν η μητέρα της και η Δήμητρα Πισπιρίγκου, με τις αντιφάσεις που εντοπίζονται κατά τη διερεύνηση να διαδέχονται ανατριχιαστικές εικόνες με τα σημάδια της δολοφονίας όπως αποδείχθηκε, στο πρόσωπο του βρέφους.

 Η Ίριδα δολοφονήθηκε όταν ένα χέρι της έκλεισε το στόμα και τη μύτη, με το πανάκι που είχε για να κοιμάται, για να μην ακουστεί το κλάμα της και πιθανότατα για να μην αφήσει στο πρόσωπο της μικρής, που θα την πρόδιδαν την ενοχή.

 Όλα όμως είχαν ξεκινήσει ένα 24ωρο νωρίτερα. Σύμφωνα με το Live News, το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 μετά από έναν άγριο καυγά, ο Μάνος Δασκαλάκης μαζεύει τα πράγματά του και φεύγει από το σπίτι.

 Εκείνο το απόγευμα στο σπίτι βρίσκεται η 33χρονη, η αδερφή της Δήμητρα και η Τζωρτζίνα που ασχολούνται με το μωρό. Στις 17.30 η Ίριδα ξυπνάει και στη συνέχεια την ταΐζουν βρεφική κρέμα κι αρχίζουν όλοι μαζί να παίζουν στον καναπέ. Την κάνουν μπάνιο και αργότερα το βράδυ, σε χρόνο που δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια, τη βάζουν για ύπνο.

 Η μέρα της δολοφονίας έχει φτάσει. Κυριακή 21 Μαρτίου του 2021. Στις 02.30 τη νύχτα το αγγελούδι ξυπνάει και η 33χρονη πηγαίνει και την κοιμίζει ξανά. Πέντε ώρες μετά, στις 07.30 το πρωί, η Ίριδα ξυπνάει για δεύτερη φορά.

 Ήταν άραγε αυτή η ώρα που δολοφονήθηκε η Ίριδα; Η Δήμητρα Πισπιρίγκου δίνει ένα άλλοθι που για μήνες έμοιαζε τέλειο.

 Η 33χρονη έχει προσδιορίσει τον θάνατο του παιδιού της λίγο αργότερα. Σε ανάρτησή της όμως είχε τοποθετήσει τον θάνατο του βρέφους ακόμα νωρίτερα.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Live News, το άτομο που σκότωσε την Ίριδα της επιτέθηκε στην κούνια. Άρχισε να σφίγγει το πανάκι στο στόμα και τη μύτη μέχρι να της προκαλέσει ασφυξία. Ο χρόνος που έγινε αυτό όμως, αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους άλυτους γρίφους.

 Σε κάθε περίπτωση, εκείνο το πρωί οι δύο αδερφές ξυπνούν όπως και η Τζωρτζίνα, σε χρόνο που επίσης δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια. Αρχίζουν να ετοιμάζονται για τη βόλτα και κάποια στιγμή η 33χρονη ζητάει από την Δήμητρα Πισπιρίγκου να πάει και να ξυπνήσει το βρέφος.

 Το αγγελούδι είναι νεκρό και στο σπίτι επικρατεί πανδαιμόνιο. Οι δύο γυναίκες αρχίζουν να της κάνουν μαλάξεις, με την Τζωρτζίνα να παρακολουθεί έντρομη.

 Όπως επανέλαβε στην τελευταία της κατάθεση η Δήμητρα Πισπιρίγκου, εντόπισε το βρέφος στις 11.30. Στις 11.37 έγινε η κλήση στο ΕΚΑΒ και 5 λεπτά αργότερα έφτασε το ασθενοφόρο στο σπίτι.

 Αν η δολοφονία έγινε στις 10.30, τρεις άνθρωποι, η 33χρονη, η αδερφή της Δήμητρα και η μικρή Τζωρτζίνα βρίσκονταν επί μία ώρα στο ίδιο σπίτι με το νεκρό βρέφος.

 Αν όντως η Ίριδα ξύπνησε δύο φορές εκείνη τη νύχτα, ο θάνατός της τοποθετείται από τις 07.30 το πρωί μέχρι τις 11.30 που την βρήκε νεκρή η θεία της.

 Αμέσως μετά, όπως αναφέρει το Live News, ξεκινά μια αλληλουχία λαθών και αστοχιών. Το ΕΚΑΒ δε δίνει την σκυτάλη στην αστυνομία και έτσι η έρευνα στο σπίτι γίνεται με ένα 24ωρο καθυστέρηση.

 Το πόρισμα που αποδίδει τον θάνατο του βρέφους σε αγενεσία φλεβόκομβου, αρχικά αμφισβητείται από τους γονείς, όμως στη συνέχεια γίνεται σημαία για την 33χρονη.

 Τα όργανα του νεκρού παιδιού μετέφερε στην ιατροδικαστική υπηρεσία Ιωαννίνων, ο Μάνος Δασκαλάκης, που τότε είχε χάσει τα δύο από τα τρία κορίτσια του.

 15 μήνες μετά τον θάνατο της Ίριδας, ολόκληρη η χώρα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τις αποκαλύψεις για το έγκλημα και τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας που άφησαν οριστικά πίσω τα λάθη, τις αστοχίες, τις αντιφάσεις και τις αμφιβολίες για τη δολοφονία ενός βρέφους μόλις 6 μηνών.