Την ώρα που οι έρευνες για την κολοσσιαία περιουσία που είχε ο Γιώργος Τράγκας συνεχίζονται, στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών έχει μπει και η χήρα του εκδότη, η Μαρία Καρρά, και οι εξελίξεις που φέρνει το πόρισμα της Αρχής για την Καταπολέμηση Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) είναι ραγδαίες.

Η χήρα του εκδότη ερευνάται για τα κακουργήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, της εκβίασης, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha. Ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χήρα του εκδότη είχε ενεργή συμμετοχή στην εγκληματική δραστηριότητα. Δηλαδή γνώριζε και συμμετείχε στα πάντα, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής.

Η Μαρία Καρρά μπαίνει σε σοβαρές περιπέτειες, μιας και από την πλούσια ζωή και την επιδίωξη της να «αποτραβηχτεί» στις ΗΠΑ μετά την απώλεια του συζύγου της κατέληξε με δεσμευμένη την περιουσία της και ελεγχόμενη για τέσσερα κακουργήματα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με το Mega, ότι οι εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο και τις οποίες δημιουργούσε ο Γιώργος Τράγκας, κατέχοντας σημαντικές θέσεις τόσο εκείνος όσο και η ίδια, φέρονται πως όταν αυτές δημιουργούσαν χρέη, αποχωρούσαν και οι δυο τους και παρέμεναν ως απλά μέλη.

Ωστόσο, παράλληλα με την Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, υπάρχει και η εισαγγελική έρευνα που διενεργείται από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος. Οι Αρχές φέρονται να έχουν ήδη αρχίσει να ανοίγουν τους πρώτους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο δικηγόρος της Μαρίας Καρρά, Θ. Μαντάς, επιβεβαίωσε τα κακουργήματα, ωστόσο υποστηρίζει ότι περιγράφονται αορίστως κάποια αδικήματα, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις.

Οι Αρχές πάντως έχουν δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μαρίας Καρρά και τα περιουσιακά της στοιχεία, ενώ έχουν εντοπίσει τουλάχιστον δέκα offshore εταιρείες, συμφερόντων Τράγκα.

Η δέσμευση που έχει γίνει αφορά σε χρήματα και περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Σε χώρες, όμως, που είναι μη συνεργάσιμες, είναι δύσκολο να γίνουν άμεσες ενέργειες.

Σύμφωνα με τη Μαρία Καρρά, η περιουσία του Γιώργου Τράγκα ανέρχεται στα 23 εκατ. ευρώ και όχι στα ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η Μαρία Καρρά, η οποία επέλεξε επτά μήνες μετά το θάνατο του Γιώργου Τράγκα να ζει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Μαϊάμι, δεν επιδιώκει να αποφύγει το φορολογικό έλεγχο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα ο δικηγόρος της, κ. Θεόδωρος Μαντάς, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», αλλά χαρακτήρισε «δυσθεώρητα» τα περιουσιακά στοιχεία που ακούγονται για τον εκλιπόντα.

Ο Γιώργος Τράγκας έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον κορωνοϊό, στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2021. Στα τέλη Μαρτίου, τρεις μήνες περίπου μετά από το θάνατο του εκδότη, στο «φως» έρχεται η ιδιόχειρη, κρυφή διαθήκη που συντάχθηκε ιδιοχείρως από τον Γιώργο Τράγκα στο πριγκιπάτο του Μονακό τον Φεβρουάριο του 2018. Οι πληροφορίες θέλουν την κυρία Καρρά να καταθέτει τη διαθήκη με την οποία κληροδοτούσε το 42% από την περιουσία του στο γιο του, Γιάννη Τράγκα, το 35% στη Μαρία Καρρά και στο γιο του, Φρέντυ, το 23%, ο οποίος και το αποποιήθηκε. Σε κάποιες από τις 15 σελίδες της διαθήκης, ο εκλιπών επισήμαινε ότι δεν θέλει να υπολογιστούν σε αυτήν περιουσιακά στοιχεία που είχε δωρίσει εν ζωή στο γιο του, Γιάννη, και τη Μαρία Καρρά.


Μπλέκει και ο υιός Τράγκα

Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του site powergame.gr σύντομα θα ανοίξουν στόματα που θα αναδείξουν το ρόλο του Γιάννη Τράγκα στις εταιρείες του μπαμπά του, που κάθε άλλο παρά διακοσμητικός ήταν, αφού αυτός ήταν που έδινε εντολή για οποιαδήποτε πληρωμή. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σειρά από καταθέσεις και στοιχεία που έχουν (πλέον) στη διάθεση τους οι αρχές, οδηγούν σ’ ένα πρόσωπο – κλειδί στον γρίφο της υπόθεσης Τράγκα. Πρόκειται για τον μεγάλο υιό του συγχωρεμένου του “θείου”, Γιάννη, που όσο κι αν προσπάθησε να βγει από την εικόνα, έχω την αίσθηση ότι απέτυχε και μάλιστα πανηγυρικά! Και αυτό γιατί, όπως καταγγέλλουν κυρίως οι “μπροστινοί” των εταιρειών του μπαμπά, ο άνθρωπος που έδινε διαχρονικά τις εντολές για ό,τι γινόταν στις εταιρείες ήταν ο Γιάννης Τράγκας.

Με αφορμή μάλιστα την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ περί απλήρωτων εργαζόμενων και άλλων ωραίων που συνέβαιναν στο συγκρότημα Τράγκα, υπήρξαν πολλοί που θυμήθηκαν ότι ο άνθρωπος που τους απαντούσε για το πότε θα γίνει η “κλήρωση” για τις πληρωμές ήταν ο υιός Γιάννης. Ακόμη κι όταν πτώχευσαν οι περισσότερες εταιρείες και ο Τράγκας μετακόμισε στη Μεταμόρφωση (ακόμη τον ψάχνουν οι ιδιοκτήτες για τα ενοίκια), ο πρωτότοκος γιος του είχε γραφείο δίπλα στο μπαμπά του και τη Μαρία Καρρά. Επειδή λοιπόν ο Γιάννης σε αντίθεση με τον Φρέντυ, εξακολουθεί να παραμένει στην κληρονομιά, οφείλει να γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα στόματα. Άλλωστε είναι κρίμα να την πληρώσουν άνθρωποι που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τον πλουτισμό του μπαμπά του, τον οποίο διεκδικεί να κληρονομήσει μαζί με τη χήρα Μαρία».

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 27 Ιουνίου 2022