Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, λίγες ώρες πριν την έναρξη της θερινής εκπτωτικής περιόδου, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου. 

Με την Κυριακή 13 Ιουλίου να είναι μια ημέρα, όπου τα καταστήματα θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά στις τρεις περιφέρειες της χώρας, που ο νόμος προβλέπει (Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ετοιμάζει δράσεις «αντίστασης» κατά ενός νόμου, με τον οποίο διαφωνεί.

Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ ανακοίνωσε δέσμη δέκα ενεργειών κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης, μεταξύ των οποίων είναι η κατάθεση αίτησης ακύρωσης της σχετικής απόφασης, η λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή ισχύος της, η ανάληψη πρωτοβουλίας για μια «Εθνική Συμμαχία για το Εμπόριο» με τις ΓΣΕΒΕΕ και ΟΙΥΕ, τα επιμελητήρια και άλλους κοινωνικούς φορείς καθώς και η επαφή με τις καταναλωτικές οργανώσεις. 

Παράλληλα, θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικό μποϊκοτάζ κατά την Κυριακή, 13 Ιουλίου, που το μέτρο θα εφαρμοστεί.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης μετά και την παραίτησή του από το κόμμα της ΝΔ, ανακοίνωσε στοιχεία αναφορικά με τον τον τζίρο και την απασχόληση στο εμπόριο από την εφαρμογή του μέτρου των επτά Κυριακών (Νοέμβριος 2013 - Ιούλιος 2014)

«Η ΕΣΕΕ διαθέτει στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι οι επτά Κυριακές από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι και το Μάιο του 2014, δεν αύξησαν ούτε τον τζίρο, ούτε τον όγκο πωλήσεων, ούτε βεβαίως την απασχόληση και τους μισθούς στην ελληνική αγορά. Οποιοδήποτε μέτρο και πολιτική θα έπρεπε να συνοδεύεται από μελέτη επιπτώσεων η οποία κρίνει και την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Πριν την αλλαγή των διατάξεων, η κυβέρνηση ανέφερε καλές πρακτικές από το εξωτερικό. Σήμερα, όπου υπάρχει ελληνική εμπειρία από το Νοέμβριο του 2013, η κυβέρνηση συστηματικά αγνοεί να μελετήσει το φαινόμενο στη χώρα» λέει ο κ. Κορκίδης.

Στα στοιχεία αναφέρεται ότι η πτώση του κύκλου εργασιών συνεχίζεται, παρά την εφαρμογή του μέτρου για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία για το Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) του Λιανικού Εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 2,2% (κατά μέσο όρο) το εξάμηνο Νοέμβριος 2013-Απρίλιος 2014, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου του 2013, περίοδος κατά την οποία δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος (Ν. 4677/2013) για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, παρατηρείται πως η συνολική απασχόληση στον κλάδο του Εμπορίου (Χονδρικό, Λιανικό και Εμπόριο Αυτοκινήτων) ήταν υψηλότερη κατά 15.300 άτομα (631.700 άτομα), σε σύγκριση με εκείνη του δ' τριμήνου του 2013 (616.400), όπου τουλάχιστον για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, εφαρμόστηκαν πλήρως οι διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου (άνοιγμα των καταστημάτων τρεις Κυριακές).

Από την άλλη μεριά, πάντως, ήδη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, που εκπροσωπεί τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, με ανακοίνωσή του σήμερα, κάλεσε τις επιχειρήσεις-μέλη του να ανοίξουν κανονικά τα μαγαζιά την Κυριακή, «εφόσον το επιθυμούν», όπως τονίζεται. 

Κύκλοι των μεγάλων αλυσίδων αναφέρονται σε «αναχρονιστικές λογικές από τους μικρομεσαίους εμπόρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς χιλιάδες πολίτες επιβράβευσαν με την παρουσία τους το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας όχι μία ή δύο, αλλά περισσότερες φορές».