«Δυναμώνουν» οι φωνές για τη λήψη νέων μέτρων λόγω του νέου πανδημικού κύματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας.

Αρχικά χτες ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Παρασκευής, τόνισε πως η χρήση της μάσκας θα εξεταστεί εκ νέου από την επιτροπή, ενώ σήμερα αρκετοί ειδικοί εξέφρασαν την άποψη πως το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να επιστρέψει, καθώς ο κοροναϊός συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκαν στη συνέχεια και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αλλά και ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποσαφηνίσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά στην έξαρση των κρουσμάτων και στο «θέσφατο» της πανδημίας… «λαμβάνουμε μέτρα». Οπως λέει ο επίκουρος καθηγητής οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και δη τα μέτρα, τη δεδομένη στιγμή δεν είναι εφικτή.

Η μοναδική διέξοδος είναι η ατομική προστασία και ο εμβολιασμός

Με ανάρτησή του στο Facebook ξεκαθαρίζει ότι μοναδική διέξοδος από τον κοροναϊό είναι η ατομική προστασία και ο εμβολιασμός.

«Κάθε φορά που έχουμε έξαρση του κορονοϊού ακούγονται «φωνές» για την λήψη μέτρων. Αυτό που ο ευρύς κόσμος έμαθε ως «μέτρα» είναι οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας). Κεντρικός ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) είναι η μείωση του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (γνωστό και ως Rt) μέσω της πλήρους αποφυγής της μόλυνσης των ατόμων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συνεχίζει «ο ρόλος των ΜΦΠ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία. Επίσης μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα.

Η χρήση των ΜΦΠ στην φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση δεν είναι εφικτή, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι «μπόρα που έρχεται και φεύγει», απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει…. Αυτό δεν ισχύει…. Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης.

Το να πυροβολάμε τον κόσμο δεν βοηθάει

Επίσης όσοι ασχολούμαστε με θέματα δημόσιας υγείας γνωρίζουμε ότι σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει «κουραστεί» μετά από 2 χρόνια και να τον «πυροβολάμε» δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση.

Οι εξάρσεις δεν είναι καιρικά φαινόμενα

Από την άλλη το μεγάλο πλεονέκτημα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ότι επιταχύνουν την ύφεση μίας έξαρσης καθώς: πρώτον μειώνουν την πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ, δεύτερον, επιταχύνουν και ενισχύουν το απαραίτητο (έστω και προσωρινό) τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει σε ύφεση την έξαρση.

Συνοπτικά:

1. οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή «κύματα που σπάνε και μας περνάνε». Η ύφεση έρχεται κυρίως όταν δημιουργηθεί ένα έστω και παροδικό τείχος ανοσίας. Ο καιρός βοηθάει, αλλά παροδικά.

2. οι ΜΦΠ σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου».

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.«Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σχολιάζοντας τις εικόνες από τα ΜΜΕ στην Αττική όπου νεαροί κυρίως δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους», είπε και πρόσθεσε ότι «η λύση σε αυτό θα ήταν η υποχρεωτική μάσκα παντού».

Όπως είπε αυτό δεν τίθεται προς το παρόν στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς πρέπει να μπούμε σε μια καινούργια καθημερινότητα, στην οποία θα συνυπάρξουμε με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων.

«Δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία»

«Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες οπότε σωστά δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού διευκρίνισε ότι αυτό είναι αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα των επιστημόνων: «Βλέπουμε στην Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική, που προηγούνται του κύματος της πανδημίας, ότι είχαμε μια αύξηση, μετά μια επιπέδωση του κύματος και ακολούθως υπήρξε πτώση».

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την εξέλιξη του έκτου πανδημικού κύματος εστιάζοντας στις παραλλαγες Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που δεν δίνουν μεγάλο αριθμό νοσηλειών.

Απαντώντας στο αν ο ίδιος έχει κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί καθώς νόσησε μετά την τρίτη δόση. «Με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσοι έχουν κάνει τρεις δόσεις και έχουν νοσήσει δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη δόση», επισήμανε.

Μιλώντας για το πότε θα είναι διαθέσιμα για τους πολίτες τα νέα, πιο αποτελεσματικά εμβόλια ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι «από φθινόπωρο θα επικαιροποιηθούν τα εμβόλια σύμφωνα με τις οδηγίες».

«Δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων στις τουριστικές περιοχές»

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ή όχι ξενοδοχεία πανδημίας στα νησιά όπου και παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πλέον η Πολιτεία μπορεί να το διαχειριστεί.

«Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταργήσει την απομόνωση. Ο κοροναϊός θα πρέπει να ενταχθεί στην κοινωνική μας ζωή», ανέφερε.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών στους οποίους συνέστησε να κάνουν την τέταρτη δόση καθώς και στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να φοράνε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός.