Περίπου στα επίπεδα του ∆εκεµβρίου του 2022 έχει ήδη φτάσει ο αριθµός των νοσηλευοµένων µε COVID-19 ασθενών στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, ενώ ο τρέχων Ιανουάριος θα φέρει ακόµα πιο ευρεία διασπορά του νέου κορονοϊού και ακόµα πιο µαζικά κρούσµατα της λοίµωξης σε σχέση µε το αµέσως προηγούµενο χρονικό διάστηµα. Αλλωστε, από τα τέλη του Ιανουαρίου αναµένεται να αρχίσει η αποκλιµάκωση του εξελισσόµενου κύµατος της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Αυτά τονίζει σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας και της Επιστηµονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), Γκίκας Μαγιορκίνης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Π», µάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης εκτιµά τα εξής: «∆εν νοµίζω ότι θα φτάσουµε σε τέτοιο σηµείο ώστε να δηµιουργηθεί πολύ ασφυκτική πίεση για το σύστηµα Υγείας της χώρας µας εξαιτίας της νόσου COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι θα φτάσουµε ενδεχοµένως σε έναν αριθµό νοσηλευοµένων µε κορονοϊό ασθενών στα νοσοκοµεία µας ο οποίος µπορεί να είναι ακόµα και κατά 20% πιο αυξηµένος σε σχέση µε τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2023»

O αριθµός των καινούργιων κρουσµάτων αυξήθηκε διεθνώς κατά 52%

Την ίδια στιγµή, σύµφωνα µε τα επιδηµιολογικά στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκαν την Παρασκευή 22 ∆εκεµβρίου στη δηµοσιότητα, ο αριθµός των καινούργιων κρουσµάτων του νέου κορονοϊού αυξήθηκε διεθνώς κατά 52% τη χρονική περίοδο από τις 20 Νοεµβρίου έως τις 17 ∆εκεµβρίου 2023, σε σύγκριση µε την αµέσως προηγούµενη περίοδο των 28 ηµερών επιτήρησης, µε περισσότερα από 850.000 νέα κρούσµατα να έχουν αναφερθεί αρµοδίως. Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι ο αριθµός των νέων θανάτων από επιπλοκές της νόσου COVID-19 µειώθηκε διεθνώς, κατά το ίδιο χρονικό διάστηµα, σε ποσοστό της τάξης του 8%, µε περισσότερους από 3.000 νέους θανάτους να αναφέρονται αρµοδίως.

Μάλιστα, σύµφωνα πάντα µε τα επιδηµιολογικά στοιχεία του ΠΟΥ, από την έναρξη της πανδηµίας έως τις 17 ∆εκεµβρίου 2023 περισσότερα από 772 εκατ. επιβεβαιωµένα κρούσµατα του νέου κορονοϊού και σχεδόν 7 εκατ. θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσµίως. Επίσης, κατά τη χρονική περίοδο από τις 13 Νοεµβρίου έως τις 10 ∆εκεµβρίου 2023 καταγράφηκαν διεθνώς περισσότερες από 118.000 νέες εισαγωγές ασθενών µε COVID-19 στα νοσοκοµεία και περισσότερες από 1.600 νέες εισαγωγές ασθενών µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), µε συνολική αύξηση 23% και 51%, αντίστοιχα, µεταξύ των χωρών που αναφέρουν σταθερά στον ΠΟΥ

Ισχυρές συστάσεις

Υπενθυµίζεται ότι χωρίς αποφάσεις για επαναφορά υποχρεωτικών µέτρων προστασίας έναντι της ευρείας διασποράς του νέου κορονοϊού, της γρίπης και των άλλων λοιµώξεων του αναπνευστικού ολοκληρώθηκε το απόγευµα της Πέµπτης 28 ∆εκεµβρίου η συνεδρίαση της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας. Ισχύουν, ασφαλώς, όλες οι συστάσεις και οι ισχυρές συστάσεις σχετικά µε τον εµβολιασµό και την εφαρµογή των ατοµικών µέτρων προστασίας, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς οµάδες του γενικού πληθυσµού και τους ηλικιωµένους συνανθρώπους µας, ενώ οι ίδιες οι Επιτροπές Λοιµώξεων των νοσοκοµείων του ΕΣΥ και των άλλων µονάδων Υγείας της χώρας µας µπορούν να αποφασίσουν, κατά περίπτωση, ακόµα και την υποχρεωτική χρήση µάσκας. Ο ΕΟ∆Υ συστήνει ισχυρά τα εξής:

1. Είναι αναγκαίο να εµβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άµεσα µε το επικαιροποιηµένο εµβόλιο για τον νέο κορονοϊό, καθώς και µε το εµβόλιο της γρίπης τα άτοµα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτοµα µε υποκείµενα νοσήµατα, όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών.

2. Είναι εξαιρετικά σηµαντικό να χρησιµοποιούµε µάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους των υγειονοµικών µονάδων (π.χ. νοσοκοµεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωµένων (ΜΦΗ), καθώς και σε κλειστές δοµές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσµούς.

3. Ειδικά για τα άτοµα που ανήκουν στις ευάλωτες οµάδες του πληθυσµού (ηλικιωµένοι, άτοµα µε υποκείµενα νοσήµατα), επί συµπτωµάτων να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συµβουλές, µε σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άµεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτοµα που διαβιούν σε ΜΦΗ και λοιπές κλειστές δοµές ευάλωτου πληθυσµού να τηρούν τα µέτρα πρόληψης και να εµβολιάζονται κατά της γρίπης και της COVID-19 µε το επικαιροποιηµένο εµβόλιο. 5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσµό τα µέτρα πρόληψης των ιογενών λοιµώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηµατικός αερισµός κλειστών χώρων, αποµόνωση επί συµπτωµάτων, συνεχής χρήση µάσκας ειδικά σε χώρους µε συνωστισµό, περιορισµός επαφών µε ευάλωτα άτοµα και πραγµατοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά