Στο δικαστήριο θα κριθεί η σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το πρωί έχει γίνει προσφυγή εναντίον της στάσης εργασίας, με την οποία ακυρώνεται η αποψινή παράσταση με τη «Μήδεια» του Μποστ, για μόλις 15 ευρώ.

Αναμένοντας τη δικαστική απόφαση, οι δύο πλευρές αναλύουν με διαφορετικό τρόπο το πώς φτάσαμε ως εδώ. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, διατείνονται πως η συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη έγινε μόλις χθες, ύστερα από πολλαπλές αναβολές. Το αίτημα των εργαζομένων, σημειώνουν, έχει κοινοποιηθεί στην ηγεσία του υπουργείου από τις 9 Ιουνίου 2022.

Δείχνουν ενόχληση για την «ποσοτικοποίηση» του αιτήματος, ρωτώντας: «Γιατί το Υπουργείο επιλέγει να αναφέρει μια αύξηση κατά 15% και διστάζει να μιλήσει για το ποσό των 15€, εν μέσω αυτού του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας;»

Επίσης, ρωτούν «Γιατί το Υπουργείο άλλαξε μονομερώς τα αρχικώς συμφωνηθέντα που όπως προκύπτει και από την επιστολή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ε.Θ. όριζαν την αποζημίωση για τη διαμονή στα 50€ και τη διατροφή στα 60€».

Υποχωρώντας ελαφρά από χθες, οπότε, κατά τη συνάντηση, ζητούσαν κατάθεση της τροπολογίας σήμερα το πρωί, αναφέρουν ότι αναμένουν από το ΥΠΠΟΑ να δώσει λύση μέχρι το απόγευμα στις 3, «συμπληρώνοντας την ανακοίνωσή του με την ημερομηνία κατάθεσης της τροπολογίας.»

Το υπουργείο τηρεί στάση αναμονής, ωστόσο γνωρίζουμε πως όλο αυτό τον καιρό, είχαν γίνει συζητήσεις με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γ. Μόσχο. Κατά τις συνομιλίες αυτές, επετεύχθη συμφωνία και με τη διοίκηση του ΕΘ και μέσω αυτής με τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου κρατικού μας θεάτρου Γιάννης Μόσχος, σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και τα σωματεία εργαζομένων, σημείωνε πως τα αιτήματα έχουν γίνει δεκτά. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου ρωτήθηκαν από τον ίδιον αν έχουν κάποια αντίρρηση, διευθετήθηκε μικρό ζήτημα που υπήρχε με τον επιμερισμό των 110 ευρώ και το θέμα, όπως συμπεραίνουμε από τα γεγονότα, φαινόταν λήξαν.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Σπετσιέρης, ρωτήθηκε τηλεφωνικά από τον Γ. Μόσχο αν ακόμα επιθυμεί το Σωματείο συνάντηση με τον υφυπουργό και απάντησε πως δεν υπήρχε λόγος.

Κατόπιν όλων αυτών, παραμένει το ερώτημα. Γιατί επελέγη ο δρόμος της απεργίας, αν και όλα είχαν διευθετηθεί ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη;