Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
COVID_KOSMOS
Ελλάδα

ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα - Τι λέει ο οργανισμός για την παραλλαγή «Κένταυρος»

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης

Στο «βαθύ κόκκινο» η Ευρώπη στον εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC για τον κορωνοϊό. Μεταξύ των χωρών που παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων και η Ελλάδα.

Οι μόνες περιοχές που είναι σε ελάχιστα καλύτερη θέση είναι η Δανία, η Λετονία και μια περιφέρεια στη νότια Ισπανία, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο».
Παράλληλα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πολλές χώρες είναι «γκρι» – που σημαίνει ότι δεν έγιναν αρκετά τεστ ή δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα, έτσι ώστε να μπορέσει το ECDC να εξάγει κάποιο συμπέρασμα για τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

ECDC: Για τη νέα μετάλλαξη «Κένταυρος»

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους μια νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού , που ξαπλώνεται ταχύτατα, μετά την πρώτη εμφάνισή της στην Ινδία.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθεί την εξέλιξη του «Κενταύρου» ήδη από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ανησυχία τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Το ίδιο ισχύει και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο επικεφαλής του, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε την Τρίτη ότι «η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της» και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, επισήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τα δοκιμασμένα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως είναι οι μάσκες, τα εκτεταμένα τεστ και ο καλός εξαερισμός.