Photo
Ελλάδα

Big business με ακίνητα στην Αθήνα - Οι πολυεθνικές εταιρείες που επενδύουν στα «εξυπηρετούμενα διαμερίσματα» - Πώς θα γίνεται η μίσθωση

H ανάπτυξη ενιαίων κτιρίων και η κατηγορία κάλυψης στεγαστικών αναγκών εργαζομένων

Του Μάρκου Σκεπαστιάνου

Πολλαπλασιάζονται τα «εξυπηρετούμενα διαμερίσματα» (serviced apartments) με έμφαση στην παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών στο κέντρο της Αθήνας.


Πρόκειται για τη μετεξέλιξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς πλέον στον χώρο έχουν αρχίσει να τοποθετούνται τόσο εταιρείες επένδυσης σε ακίνητα όσο και ξενοδοχειακοί όμιλοι.

Οι επενδυτές αυτοί προχωρούν στην ανάπτυξη ενιαίων κτιρίων, με επιπλωμένα διαμερίσματα, τα οποία εκμισθώνουν είτε για μερικές βραδιές είτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τόσο σε Ελληνες όσο και σε ξένους επισκέπτες. Ο χαρακτήρας των ακινήτων διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή.

Για παράδειγμα, κτίρια που βρίσκονται εντός ή πέριξ του εμπορικού τριγώνου ενδείκνυνται περισσότερο για τουριστική αξιοποίηση και ως εκ τούτου απευθύνονται σε ξένους επισκέπτες, ψηφιακούς νομάδες, φοιτητές από το εξωτερικό που έρχονται στην Ελλάδα μέσω Erasmus ή ακόμα και στελέχη ξένων εταιρειών.

Αλλα ακίνητα έχουν αποκλειστικά φοιτητικό χαρακτήρα και απευθύνονται σε Ελληνες φοιτητές από την περιφέρεια, συνδυάζοντας έναν ποιοτικό χώρο διαμονής με υπηρεσίες, όπως δωρεάν Internet και υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ τα κοινόχρηστα είναι ενσωματωμένα ως κόστος στην τιμή του ενοικίου. Μια άλλη κατηγορία αφορά την παροχή στέγης σε εργαζομένους κέντρων εξυπηρέτησης πελατών.

Η πρόσφατη άφιξη στην Ελλάδα πολυεθνικών ομίλων, όπως η αμερικανική Sitel, έχει ενισχύσει την ανάγκη για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Η Sitel έχει εγκατασταθεί στο νέο της «αρχηγείο» στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στο κτίριο του Ομίλου Χαραγκιώνη, στο οποίο φιλοξενείται και το Μουσείο Αυτοκινήτου, στη συμβολή των οδών Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει πολλαπλασιαστεί η ζήτηση για ενοικίαση διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας, με αρκετές εταιρείες να επιχειρούν να αποκτήσουν αυτοτελή ακίνητα για την κάλυψη της σχετικής ανάγκης φιλοξενίας των εργαζομένων της Sitel.

Μίσθωση

Αντίστοιχα, η γαλλική Webhelp φιλοξενείται στο ανακατασκευασμένο πρώην κτίριο γραφείων της «Ελευθεροτυπίας» στον Νέο Κόσμο, το οποίο ανήκει στον Ομιλο Eurobank, ενώ η Teleperformance έχει μισθώσει μεγάλο τμήμα των νέων κτιρίων γραφείων που δημιούργησε η Dimand, στο πλαίσιο της ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της Παπαστράτος, στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Teleperformance προχώρησε στη μίσθωση μέχρι το 2033 παρακείμενου ακινήτου επιφάνειας 3.600 τ.μ., το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά από εργαζομένους της.

Το κτίριο είναι επίσης προϊόν της Dimand, η οποία μάλιστα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση δύο ακόμα κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή, με ανάλογο στόχο, τη δημιουργία εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αγοραστής τους να είναι, όπως και στην πρώτη περίπτωση, η Premia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο με τουλάχιστον 1.000 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα.

Εργασία

Η ισραηλινών συμφερόντων Zoia αποδεικνύεται ιδιαίτερα κινητική, επιχειρώντας να τοποθετηθεί σε διάφορες κατηγορίες οικιστικών ακινήτων, από φοιτητικές κατοικίες μέχρι πολυτελή διαμερίσματα που εκμισθώνονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η εταιρεία σχεδιάζει την απόκτηση 10 νέων πολυκατοικιών, προτιμώντας περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά των serviced apartments.

Μάλιστα, ανάλογα με το ακίνητο, η Zoia θα δημιουργήσει και χώρους εργασίας, ώστε οι ένοικοι να μπορούν να συνδυάζουν διαμονή και εργασία. Μεταξύ των περιοχών που ενδιαφέρουν την εταιρεία είναι το Γκάζι και ευρύτερα το εμπορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας, το Κολωνάκι, όπως επίσης και σημεία που βρίσκονται κοντά σε σταθμό του μετρό.

Από τις ΑΕΕΑΠ που επενδύουν και στα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα με τουριστικό προσανατολισμό είναι η Noval του Ομίλου Βιοχάλκο. Η εταιρεία ετοιμάζει τη νέα της επένδυση στην περιοχή του Μετς.

Πρόκειται για κτίριο στην οδό Αρδηττού 40-42, το οποίο έχει μισθώσει από το Κοινωφελές Ιδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου και την εταιρεία ΜΕΠΑΛ Α.Ε. Το κτίριο θα συνδυάζει πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία, ενώ θα είναι πιστοποιημένο για την υψηλή ενεργειακή του απόδοση κατά το πρότυπο LEED στο επίπεδο Gold.

Στόχος της εταιρείας είναι να ξεκινήσει την ανακατασκευή του ακινήτου μέχρι το τέλος του 2022. Κινήσεις στον ανερχόμενο αυτό «θύλακα» της αγοράς ακινήτων πραγματοποιούν όμως και ξενοδοχειακοί όμιλοι.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει το Radisson RED Mitropoleos Square Athens, στην οδό Μητροπόλεως, πλησίον της εκκλησίας της Μητρόπολης.

Συνολικά, θα δημιουργηθούν 94 μικρά διαμερίσματα με κουζίνα, 150 τ.μ. χώρο συναντήσεων και γυμναστήριο. Στο ισόγειο του κτιρίου θα βρίσκεται εστιατόριο με θέα την Πλατεία Μητροπόλεως, ενώ το πιο ελκυστικό κομμάτι του κτιρίου θα είναι το roof top bar - εστιατόριο του τελευταίου ορόφου, με θέα την Ακρόπολη. Το Radisson RED αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του ξενοδοχειακού ομίλου Radisson Hotel Group και της εταιρείας επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων Gnosis Investment.