Έκπληξη και (ελαφρώς) προβληματισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης και γενικότερα στις Ένοπλες Δυνάμεις η «συγκυρία» της αναγγελίας από τη Μόσχα -την Τρίτη 16 Αυγούστου- ότι η Άγκυρα προχώρησε στην απόκτηση και της δεύτερης συστοιχίας των κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους-αέρος μεγάλης εμβέλειας S-400, την ίδια μέρα που στην Ουάσινγκτον τουρκική αντιπροσωπία ξεκινούσε τις συζητήσεις με παράγοντες του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ για την άρση των εμποδίων που έχουν τεθεί από τις ΗΠΑ για την απόκτηση από την Τουρκία επιπλέον μαχητικών F-16!

s400
Είδηση που δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά και δεν διαψεύστηκε από την Άγκυρα, με «επιβαρυντικό» του προαναφερθέντος γεγονότος το ότι ακριβώς την προηγούμενη μέρα, Δευτέρα 15 Αυγούστου, ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής εορτής της Κοιμίσεως της Θεοτόκου, όταν η τουρκική αντιπροσωπία έφτανε για τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, οι Τούρκοι προέβησαν σε ένα πρωτοφανές μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο, με 39 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με τρεις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τρεις εμπλοκές, καθώς και την παράνομη είσοδο στο FIR Αθηνών 18 F-16, από τα οποία τα 10 ήταν οπλισμένα!

Έγιναν όλα αυτά «τυχαία»;

Ασφαλώς και όχι, γιατί η Αγκυρα αποδεδειγμένα τίποτα δεν κάνει τυχαία. Αρα ποιος ήταν ο λόγος αυτών των προκλήσεων; Αφενός, ως προς την Ελλάδα, ότι παραβιάζουν κατάφωρα ακόμα και τα συμπεφωνημένα, υπογραφέντα (μνημόνια Παπούλια - Γιλμάζ) και ισχύοντα έκτοτε περί αποχής από προκλήσεις ανήμερα εθνικών επετείων και μεγάλων θρησκευτικών εορτών αλλήλων.

Αφετέρου η στάση περιφρόνησης από τον «νεοσουλτάνο» Ερντογάν των κελευσμάτων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την απόκτηση και δεύτερης συστοιχίας S-400, την ίδια ώρα που η απόκτηση της πρώτης είχε προκαλέσει στην Τουρκία σειρά «μπλοκαρισμάτων», με κορυφαίο την άρνηση παραδόσεως από τις ΗΠΑ των 100 υπερσύγχρονων μαχητικών F-35, στο πρόγραμμα σχεδιάσεως και αναπτύξεως των οποίων η Τουρκία συμμετέχει από την αρχή του και έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια!

Τι κρύβουν η αλαζονεία και ο εκβιασμός της Άγκυρας προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ


Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠ.ΑΜ., Χαλουσί Ακάρ, με δήλωσή του (αγγλόφωνη «Daily Sabah», 9 Αυγούστου 2022), όπου είχε αποκαλύψει τα της μεταβάσεως τουρκικής αντιπροσωπίας στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα ύστερα από σχετική πρόσκληση Αμερικανών αξιωματούχων για συζητήσεις όσον αφορά την επίλυση του θέματος των F-16, τόνισε πως «η Αγκυρα παραμένει ισχυρώς αντίθετη» στις συνθήκες πωλήσεως που παρουσιάζονται από κάποια μέρη του Κογκρέσου, τα οποία ανησυχούν για την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτές τις συνθήκες. Η ευχή μας είναι όπως η Γερουσία άρει όλες αυτές τις αντιθέσεις της».

Η αντίδραση της αμερικανικής Γερουσίας, ειδικά μετά την ανακοίνωση για ενδεχόμενη νέα παραλαβή δεύτερης συστοιχίας πυραύλων S-400, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της με τη Ρωσία, έγινε φανερή από την οξεία δήλωση του επικεφαλής της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών, κ. Μενέντεζ.

39 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν ανήμερα της Παναγίας οι Τούρκοι, με τρεις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τρεις εμπλοκές


Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναμένει σχετική διαβεβαίωση από πλευράς αμερικανικής κυβερνήσεως ότι η έγκρισή τους είναι «ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ» και περιλαμβάνει σειρά μέτρων που θα πιστοποιούν ότι τα αεροσκάφη αυτά «δεν θα χρησιμοποιηθούν για μη εγκεκριμένες (νόμιμες) υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος». Την ίδια ώρα που η τουρκική αντιπροσωπία έφτανε στην Ουάσινγκτον, η Άγκυρα πραγματοποιούσε τρεις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά!

Το θέμα της αποκτήσεως των F-16 από την Αγκυρα έχει δύο σκέλη: Πρώτον, την αγορά 40 καινούργιων F-16V και, δεύτερον, την αγορά 80 κιτ αναβαθμίσεως υπαρχόντων F-16 διαφόρων εκδόσεων της τουρκικής Αεροπορίας σε επίπεδο και αυτά F-16V, συνολικού κόστους 6 δισ. δολαρίων.

Η ελληνική πλευρά

Υψηλόβαθμος στρατιωτικός με τον οποίο επικοινώνησαν τα «Π» αμέσως έπειτα απ’όλα αυτά, ερωτώμενος για το ποια είναι η γνώμη του και πώς τα σχολιάζει, υπό «καθεστώς ανωνυμίας» μας είπε τα εξής:

«Αυτές οι τουρκικές ενέργειες ασφαλώς αποτελούν ένα ‘‘μήνυμα’’. Μήνυμα με αποδέκτη όχι τόσο την Αθήνα όσο την Ουάσινγκτον. Σαν να της λέει, δηλαδή, ότι η Τουρκία είναι μια υπερδύναμη, που δεν δέχεται ‘‘όρους’’, ιδίως τέτοιους όρους, όπως αυτοί που έχουν τεθεί από την Ουάσινγκτον, και αν η τελευταία επιθυμεί να διαπραγματευτεί, τότε θα διαπραγματευτεί χωρίς όρους, δηλαδή ουσιαστικώς κάνοντας αυτό που θέλει η Άγκυρα».

Η ίδια πηγή μάς επισήμανε με νόημα: «Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των συνομιλιών ΗΠΑ - Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, η Ελλάς έχει κερδίσει σημαντικότατο πολύτιμο χρόνο, που έχει πάει τους Τούρκους πίσω τουλάχιστον 5-6 χρόνια.

Αυτός που κερδήθηκε ήταν πολύ σημαντικός. Όποτε τυχόν έλθουν τουρκικά F-35 στην περιοχή μας, θα βρουν απέναντί τους ελληνικά F-35, Rafale και τα όπλα τους, καθώς και 82 αναβαθμισμένα ελληνικά F-16V. Τελείως διαφορετική, δηλαδή, η στρατηγική και τακτική κατάσταση στην περιοχή μας από την αντίστοιχη προ πενταετίας».