Ανοιχτό ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρος», τη νεότερη υποπαραλλαγή της οικογένειας Ομικρον που αναμένεται σύντομα να περάσει τα σύνορα και της χώρας μας, αφήνουν πολλοί επιστήμονες και ειδικοί. 

Πρόκειται για ένα στέλεχος πιο μολυσματικό κατά περίπου 18,5% από την Όμικρον 4-5, ωστόσο με συμπτώματα πιο ήπια καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.

Η μετάλλαξη «Κένταυρος» πιο μεταδοτική, όμως λιγότερη φονική

Σχετικά με τη μετάλλαξη «Κένταυρος» ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στον Ευαγγελισμό Γιώργος Μπουλμπασάκος τόνισε: «Ας μην ανησυχούμε. Οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 είναι αυτές που επικρατούν. Ενδεχόμενα με τις τουριστικές ροές να επικρατήσει η Κένταυρος ως πιο μεταδοτική, όμως δεν είναι πιο φονική. Μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα ανοσιακής διαφυγής κ.λ.π. αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το χειριστούμε».

«Να περιμένουμε το εμβόλιο τον επόμενο μήνα»

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο που βγήκε δεν παίρνει έγκριση σε ΗΠΑ και σε ΕΕ πλην Μεγάλης Βρετανίας, για το λόγο ότι λειτουργεί με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά δεν “πιάνει” τις παραλλαγές της, 4 και 5» ανέφερε ο Γ. Μπουλμπασάκος.

«Να περιμένουμε το εμβόλιο τον επόμενο μήνα που θα περιλαμβάνει τις επικρατούσες παραλλαγές (…) Να μην παρθούν οριζόντια μέτρα, μόνο αν υπάρχουν σε περιοχές συγκεκριμένες περιοχές προβλήματα να δοθούν σχετικές οδηγίες. Στα σχολεία που θα ανοίξουν συντομα δεν θα ήταν τόσο τραγικό να γίνεται ένα εβδομαδιαίο τεστ ανά εβδομάδα, για τον έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας» επεσήμανε.

Οι περισσότεροι ασθενείς με «Όμικρον» δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open, κατέδειξε ότι το 56% των ατόμων που μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Όμικρον» δεν το γνώριζε.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δηλώνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες με πρόσφατη λοίμωξη από την παραλλαγή Omicron δεν γνώριζαν τη λοιμώδη κατάστασή τους και ότι η ευαισθητοποίηση ήταν υψηλότερη μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τους μη εργαζομένους, αλλά ακόμα και σε αυτούς χαμηλή συνολικά.