Σε έναν νέο χώρο στο Πέραμα επέστρεψε, έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης το οποίο βρισκόταν στην Αποθήκη Ε2, στο λιμάνι του Πειραιά.

«Κάθε νέο Μουσείο δημιουργεί άλλη μια γέφυρα με το παρελθόν, είναι μια ακόμα εστία εκπαίδευσης και έρευνας, ένας ακόμη λόγος για τον επισκέπτη να γνωρίσει την ιστορία και τα επιτεύγματα αυτού του τόπου» είπε στη χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων η υφυπουργός Πολιτισμού, ’ντζελα  Γκερέκου.

«Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά το εγχείρημα αυτό αξιέπαινο και παράδειγμα προς μίμηση: η δημιουργία και η συντήρηση του Μουσείου εξασφαλίστηκαν χωρίς κρατική χρηματοδότηση.  Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Πολιτισμού θα στέκεται αρωγός στις πρωτοβουλίες του Νέου Μουσείου. Ευχή μας είναι να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των επισκεπτών του και να αποτελέσει για το Πέραμα, την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και - γιατί όχι - για όλη την Αττική ένα εργαστήρι γνώσης, έναν θύλακα Πολιτισμού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Γκερέκου.

Ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά Μουσεία της χώρας

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, είναι αστικός μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, που λειτουργεί από το 1992. Από τους ιδρυτές του ήταν οι εφοπλιστικές οικογένειες Τυπάλδου και Ποταμιάνου (ο Ανδρέας Ποταμιάνος ήταν πρόεδρος του Μουσείου για αρκετά χρόνια).

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά Μουσεία της χώρας, με χιλιάδες εκθέματα. Το Μουσείο δεν έχει επιχορηγηθεί, ούτε τακτικά ούτε έκτακτα από κανένα υπουργείο. Συντηρείται και αναπτύσσεται από ιδιωτικές χορηγίες.

Τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε στην Πέτρινη Αποθήκη εντός του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ). Ωστόσο, ο πιο πρόσφατος σχεδιασμός του ΟΛΠ δεν συμπεριελάμβανε το Μουσείο στην Αποθήκη, με αποτέλεσμα το Μουσείο να αναγκαστεί να βρει νέα στέγη. Η στέγη βρέθηκε στο Πέραμα - με την εξαιρετική βοήθεια του Δημάρχου του, κ. Παντελή Ζουμπούλη -, το οποίο υλοποιούσε τα τελευταία χρόνια ένα κοινοτικό πρόγραμμα (URBAN) κατασκευής ναυτικού μουσειακού χώρου σε παραχωρημένο χώρο, κατά ένα μέρος, από το Πολεμικό Ναυτικό.

Ωστόσο, ο Δήμος Περάματος, δεν μπορούσε αντικειμενικά να δημιουργήσει εκ του μηδενός και να λειτουργήσει από μόνος του τον μουσειακό χώρο και έτσι ήρθε σε συμφωνία (με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου) με το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, ώστε από κοινού να λειτουργήσουν ένα σύγχρονο ναυτικό Μουσείο στο Πέραμα.

Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου και μετά την μετακόμιση του Μουσείου, ο χώρος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους επισκέπτες. Η λειτουργία του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή καθώς για πρώτη φορά το Πέραμα και γενικά όλη η υποβαθμισμένη περιοχή της λεγόμενης Β΄ Πειραιά αποκτά (και μάλιστα τέτοιου μεγέθους) Μουσείο, και σε επίπεδο κτηρίου και σε επίπεδο Πολιτιστικού Οργανισμού. Τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής έχουν πλέον δίπλα τους έναν ουσιαστικό χώρο διατήρησης, προβολής και δημιουργίας πολιτισμού και ιστορίας.

Ανάσα ζωής

Επίσης, το Πέραμα είναι μακράν από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, με τεράστια πραγματικά προβλήματα ανεργίας και ανέχειας. Η λειτουργία ενός σύγχρονου πολιτιστικού φορέα, όπως είναι το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και την εικόνα της πόλης και θα προσελκύσει επισκέπτες από άλλες περιοχές, δίνοντας μια ανάσα ζωής, σε τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και του εμπορίου του Περάματος.

Το Μουσείο ευελπιστεί τόσο η κοινωνία του Περάματος όσο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και Πολιτείας να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, η οποία πραγματοποιείται σε πολύ δύσκολους καιρούς για την χώρα. Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στο βραχύβιο βίο του έχει καταφέρει να διαφέρει από τα υπόλοιπα ελληνικά Μουσεία γιατί εκτός του ότι στις αίθουσές του εκθέτονται σπουδαία ναυτικά κειμήλια από όλο τον ελλαδικό χώρο, οι πολιτιστικές δραστηριότητές του ξεφεύγουν από τις «κλασσικές» μουσειακές πρακτικές.

Πληροφορίες

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, Τέρμα Αναπαύσεως, Δήμος Περάματος. Tηλ: 210 4284270, 6945550611.