Εξορκισμοί σε δημόσια θέα, εκμετάλλευση της πίστης και υποσχέσεις για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών με το αζημίωτο περιλαμβάνονται στην παραθρησκευτική δράση της νιγηριανής σέχτας SCOAN (Συναγωγή - Εκκλησία Ολων των Εθνών), η οποία από το 2015 λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2011 είχε ιδρύσει παράρτημα και στην Αθήνα, το οποίο έκλεισε λόγω σεξουαλικών σκανδάλων πριν από οκτώ χρόνια.

Οι δημόσιοι εξορκισμοί στην Πλατεία Αριστοτέλους το προηγούμενο διάστημα συγκέντρωσαν τα βλέμματα πάνω στην αιρετική ομάδα και οδήγησαν στην εισαγγελική παρέμβαση και στη σύλληψη του ιδρυτή της, ψευτο-ιερέα Χάρη Τσακωνίδη, και ενός 24χρονου, που φέρεται να είναι το δεξί του χέρι. Την ίδια στιγμή, οι αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας της παραθρησκευτικής ομάδας παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Στο ζήτημα παρενέβη και η Ιερά Σύνοδος, η οποία έκανε λόγο για «αυτόνομη, νεοπεντηκοστιανή οργάνωση, η οποία πραγματοποιεί τελετές σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων προς εντυπωσιασμό και προσέλκυση ανθρώπων», ζητώντας από τους πιστούς να μη συμμετέχουν. Παρά τις αποκαλύψεις, ωστόσο, και την αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο επικεφαλής της αίρεσης, μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος και να οριστεί δικάσιμος στις 14 Νοεμβρίου, δηλώνει ότι θα συνεχίσει απτόητος το... έργο του.


Το ιστορικό

Ολα άρχισαν όταν ο σημερινός επικεφαλής της αίρεσης στη Θεσσαλονίκη, Χάρης Τσακωνίδης, αυτοαποκαλούμενος και «άνθρωπος του Θεού» ή «Wiseman Harry», έφυγε από την Ολλανδία, όπου κατοικούσε και δραστηριοποιείτο επιχειρηματικά, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, και πήγε στη Νιγηρία, όπου ήρθε σε επαφή με τον ιδρυτή της αίρεσης, Τ. Μπ. Τζόσουα.



Από εκεί, επέστρεψε στην Ελλάδα και μετά το κλείσιμο του παραρτήματος στην Αθήνα άρχισε τη δραστηριοποίηση της νιγηριανής σέχτας στη Θεσσαλονίκη. Προκειμένου, μάλιστα, να μπορεί να πραγματοποιεί τους περιβόητους εξορκισμούς, νοίκιασε ένα πρώην κέντρο δεξιώσεων, στο οποίο και έγινε ο έλεγχος των αρμόδιων Αρχών.



Σύλληψη

Εκεί εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 24χρονος, ως προσωρινά υπεύθυνος του χώρου λατρείας, όπως ισχυρίστηκε, χωρίς ωστόσο να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας ευκτηρίου οίκου του σχετικού νόμου. Μάλιστα, η παραθρησκευτική ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει τη δράση της, παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω χώρος «σφραγίστηκε» και θα παραμείνει εκτός λειτουργίας το επόμενο διάστημα, νοικιάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, δωμάτια ξενοδοχείων όπου θα πραγματοποιούνται οι «εξορκισμοί». Στο μεταξύ, ο ψευτο-ιερέας είχε αποπειραθεί να χειροτονηθεί διάκονος στη Μητρόπολη Λαγκαδά. Συγκεκριμένα, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια άρχισε να πηγαίνει συχνά-πυκνά στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά και είχε εκφράσει την επιθυμία να λάβει τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης.

Ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Ιωάννης, ωστόσο, αρνήθηκε και του απαγόρευσε οποιαδήποτε σχέση με τον ναό.



Μέσω διαδικτύου

 Με τη χρήση του Διαδικτύου, η συγκεκριμένη παραθρησκευτική αιρετική ομάδα, τουλάχιστον από το 2011 και μετά, κατάφερε να αλιεύσει πιστούς, εκμεταλλευόμενη τα προβλήματά τους. Ο σημερινός ψευτο-ιερέας επικεφαλής της, όπως και ο προκάτοχός του στην Αθήνα, υπόσχεται πως μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες μέσω των «εξορκισμών», ενώ όλα γίνονται με το αζημίωτο, με τους ευκολόπιστους να δίνουν από 50 μέχρι χιλιάδες ευρώ για να βρουν γιατρειά και παρηγοριά. Μέσω των «εξορκισμών» που ανεβάζουν στο Διαδίκτυο ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, μέχρι... κατάγματα.



Από το Περού

Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα μια οικογένεια ταξίδεψε από το Περού, προκειμένου να συναντήσει τον περιβόητο Χάρη για να θεραπεύσει τον άρρωστο, κατάκοιτο πατέρα τους, ενώ και ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Εμάνουελ Ολισαντέμπε, όταν είχε πρόβλημα με το πόδι του, απευθύνθηκε στον «πάστορα Ανδρέα» τότε, προκάτοχο του Χάρη Τσακωνίδη, για να τον κάνει... καλά. Πρόκειται, μάλιστα, για τον «πάστορα» που είχε κατηγορηθεί για σεξουαλικά σκάνδαλα. Ο εν λόγω ψευτο-ιερέας, μάλιστα, εκτός του ότι διαφήμιζε πως έλυνε μάγια, ψέκαζε τους δήθεν δαιμονισμένους με ένα δήθεν θαυματουργό νερό και χρέωνε 500 ευρώ τις δύο γουλιές.

Νιγηριανή σέχτα

Οι μαρτυρίες που συνεχώς έρχονται στο φως είναι ενδεικτικές του τρόπου δράσης του παραρτήματος της νιγηριανής σέχτας στην Ελλάδα. Όταν προσεγγίσουν τους πιστούς, τα υποψήφια θύματα, τους πείθουν πως εκείνοι μπορούν να τους σώσουν απ’ ό,τι κακό τους συμβαίνει. Ακόμα κι αν δεν πάσχουν από κάτι, τους πείθουν, για παράδειγμα, ότι τους έχουν κάνει μάγια. Σε μία περίπτωση, μόνο για να «λύσουν τα μάγια», ζήτησαν 4.000 ευρώ.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 3 Σεπτεμβρίου 2022.