του Νίκου Σίμου

Με αφορμή την επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός καταχώρησε ένα ενδιαφέρον άρθρο του σε κυριακάτικη έκδοση εφημερίδος. Το ενδιαφέρον του άρθρου έγκειται στον αισιόδοξο χαρακτήρα του. Υπό την έννοια δηλαδή ότι εξακολουθούμε να περνάμε δύσκολες μέρες ως χώρα, δεν είναι κακή ιδέα να έρχεται ένα μήνυμα ελπίδας από τα πιο αρμόδια χείλη.

Από την άλλη πλευρά όμως μπορεί να προβάλει κανείς τις ενστάσεις του σε δύο αποστροφές του κ. Σαμαρά. Ότι ο λαϊκισμός δεν κατόρθωσε να νικήσει και, επομένως έχουμε περάσει στην αφετηρία της νέας Μεταπολίτευσης.

Επειδή για να έχουν συμβεί αυτά που υποστήριξε ο κ. πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει αλλάξει αντιλήψεις όλο το πολιτικό σύστημα και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, ούτε ο λαϊκισμός έχει εκλείψει ούτε επομένως έχουμε τη νέα Μεταπολίτευση.

Βεβαίως την έννοια του λαϊκισμού που ηττήθηκε, ο πρωθυπουργός τη συνέδεσε εμμέσως και διακριτικά μεν αλλά με σαφήνεια, με την αντιπολίτευση και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αντιπαρέλθουμε το γεγονός ότι και η κυβέρνηση -και εννοούμε και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης- λαϊκίζει και αυτη ενίοτε με τον δικό της τρόπο, ο λαϊκισμός όπως εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηττηθεί, δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές ήλθε πρώτο κόμμα, στις δημοσκοπήσεις εξακολουθέι να προηγείται και, τα δύο αυτά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία λαϊκή πλειοψηφία που ενστερνίζεται τον λαϊκισμό της Κουμουνδούρου.

Με τα δεδομένα αυτά καμμία νέα Μεταπολίτευση δεν έχει ξεκινήσει, πολύ περισσότερο όταν συγκυβερνήτης είναι ένα κόμμα το οποίο έχει απόλυτη ευθύνη για το πως εξελίχθηκε η Μεταπολίτευση που εγκαινίασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής -τον οποίον όλοι επικαλούνται. Στελέχη μάλιστα του κόμματος αυτού εξαακολουθούν να επικαλούνται το ..."ένδοξο" παρελθόν του, παρά το γεγονός ότι σύντροφοί τους είναι είτε στη φυλακή είτε υπόδικοι.

’λλωστε όπως πολύ σωστά επισήμανε σε μία συνέντευξή της η Μαριέττα Γιαννάκου από τους 300 της Βουλής οι 180 είναι νέα μέλη. Και διερωτήθη ευλόγως: Είδατε εσείς να αλλάζει τίποτε (υποτίθεται προς το καλύτερο);;