Ύστερα από απανωτές αναβολές, για σήμερα είναι προγραμματισμένη, η δίκη στο ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, του Λευτέρη Κρέτσου, στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και των συγκατηγορουμένων του, για όσα συνέβησαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες που πραγματοποίησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η παραπομπή σε δίκη του κ.Κρέτσου αφορά την γνωστή υπόθεση με τα... βοσκοτόπια του Ιωάννη Καλογρίτσα, γιου του, Χρήστου Καλογρίτσα. Ο Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών «δεξί» χέρι του Νίκου Παππά, θα δικαστεί για το αδίκημα της ψεύδους βεβαίωσης, το οποίο, κατά τις αρμόδιες αρχές, διαπράχθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, που ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο εδώλιο μαζί με το Λευτέρη Κρέτσο θα καθίσουν και πέντε μέλη της Επιτροπής που έτρεψε τον διαγωνισμό, κατηγορούμενοι επίσης για ψευδή βεβαίωση που αφορά τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης της εταιρίας «Καλογρίτσας ΑΕ». Ως ηθικός αυτουργός στα αδικήματα τα οποία κατηγορείται ο κ. Κρέτσος και οι συγκατηγορούμενοι του, έχει παραπεμφθεί στο εδώλιο ο υιός του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, Ιωάννης.

Η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο το 2019, από τον τότε εισαγγελέα εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου και -εν τελεί- κατέληξε στην παραπομπή των κατηγορουμένων στο εδώλιο. Στο πόρισμα του ο εισαγγελικός λειτουργός είχε περιγράψει τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Λευτέρης Κρέτσος και η Επιτροπή προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα και να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές «στην έκνομη αυτή πράξη τα μέλη της Επιτροπής και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προέβησαν, με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη -Βλαδίμηρου Καλογριτσα, με ελέγχοντας καθόλου ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσοστό της προσφοράς του ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη».

Στην υπόθεση έχει ωστόσο δώσει άλλη διάσταση, η προσφυγή της οικογένειας Καλογρίτσα στη Δικαιοσύνη η οποία συνοδεύτηκε από τις αποκαλύψεις περί εικονικής σύμβασης με λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο με την εμπλοκή του τότε Μεγάρου Μαξίμου και του Νίκου Παππά προκειμένου να καταβληθεί η απαιτούμενη εγγύηση για τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ channel. Οι αποκαλύψεις του επιχειρηματία σχετικά με τη διαδρομή των 3.000.000 δολαρίων προκειμένου να δοθεί η εγγύηση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, που συνοδεύονται μάλιστα και από πλούσια ηλεκτρονική́ αλληλογραφία, έχουν ρίξει «φως» στο παρακράτος που λειτούργησε στα πλαίσια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και έχουν οδηγήσει στην παραπομπή στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου του τότε υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με την έναρξη της δίκης να αναμένεται σύντομα.