Το περιοδικό Time κάνει ρεπορτάζ για τους σταρ του YouTube, παρουσιάζοντας εκτενώς, πώς κάποιοι εφευρίσκουν ιδέες, για να βγάζουν λεφτά και να ζουν, ουσιαστικά, από το Διαδίκτυο.

«Το να είσαι σταρ στο YouTube δεν σημαίνει ότι βγάζεις και λεφτά. Ρωτήστε τον Jack Conte, μουσικό και τραγουδιστή, που έχει περισσότερη επισκεψιμότητα από τον Pharrell και που κάνει διασκευές με μεγάλη επιτυχία σε κομμάτια όπως το “Single Ladies” της Beyonce. Μέχρι και τέσσερα4 εκατομμύρια views για τον Conte, νούμερο που είναι τεράστιο, αλλά το μήνα βγάζει περίπου 400 δολάρια από τις διαφημίσεις -στην καλύτερη. Ο ίδιος λέει: "Χτίζεις ένα μεγάλο κοινό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βγάζεις και λεφτά"».

Και έτσι ο ίδιος οδηγήθηκε στο να δημιουργήσει το Patreon, μια πλατφόρμα που λειτουργει με δωρεές χρηστών και αναδεικνύει ταλέντα. «Έχω πάρει την ιδέα μου από τους ευεργέτες παλιών καιρών. Είναι μια ιδέα που πάντα υπήρχε και τώρα αναβιώνει μέσω Διαδικτύου».

Από τη δημιουργία του, το Μάιο του 2013, ο ιστότοπος έχει προσελκύσει συνολικά 25.000 δημιουργούς. Οι πιο δημοφιλείς κερδίζουν μέχρι και 10.000 δολάρια για κάθε πρότζεκτ.

Μια από τις καλλιτέχνιδες, η Molly Lewis, που παίζει το γιουκαλίλι, έχει πείσει τους 400 οπαδούς της να «μαζεύουν» 2.600 δολάρια για κάθε νέο της τραγούδι, με διάφορα ανταλλάγματα, όπως δωρεάν downloads, στίχους γραμμένους μόνο γι' αυτούς και άλλα.

Είναι μια νέα ιδέα, και είναι άγνωστο πόσο ένας «ευεργέτης» θα στηρίξει έναν καλλιτέχνη, αλλά η Silicon Valley έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για το project, θέλοντας να επενδύσει και πιστεύοντας οτι το μέλλον του είναι βέβαιο.

Και ενώ ο δημιουργός του υπόσχεται ότι οι στόχοι του Patreon θα μείνουν οι ίδιοι και δεν θα χρεώνει πάνω από 5% προμήθεια στα κέρδη των καλλιτεχνών, το μέλλον του ιστότοπου μπορεί άμεσα να αλλάξει.