magda_fussa
Ελλάδα

Αιτήματα, εντάσεις και λειτουργικά προβλήματα στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Στις 7 Οκτωβρίου η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

Η διαδικασία στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεχίστηκε με αιτήματα και ενστάσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων

Σε υψηλούς τόνους και με εντάσεις συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι κρατούμενοι ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός.

Η διαδικασία στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεχίστηκε με αιτήματα και ενστάσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων.

Από την πλευρά της υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την κλήτευση του στο δικαστήριο με τους δικηγόρους να υποστηρίζουν αρχικά ότι είναι άκυρη και στη συνέχεια ότι έχει γίνει πλαστογραφία στην υπογραφή του στο έγγραφο. «Δέστε εάν υπάρχει σχέση αυτή της υπογραφής με όσα έχετε στη δικογραφία. Είναι πλαστή η υπογραφή του» ανέφερε ο Δημ. Παπαδέλλης, δικηγόρος του Νικ.Μιχαλολιάκου.

Η εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι κατά τη γνώμη της «το έγγραφο είναι γνήσιο αλλά σε κάθε περίπτωση η ένσταση είναι απαράδεκτη, διότι πρέπει να κατονομάσει πλαστογράφο». Το αίτημα απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.

Στη συνέχεια, οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν ένσταση απαραδέκτου της εφέσεως του Εισαγγελέα Εφετών με την οποία κρίθηκαν χαμηλές οι ποινές για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ. Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση, εισήγηση που έγινε αποδεκτή και από το δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε το λόγο δύο φορές. Τη δεύτερη για να αρνηθεί την κατηγορία.

«Αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία και την αποκρούω. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη οποιασδήποτε πράξης. Είναι ανυπόστατη, αβάσιμη, κακόβουλη προσβάλει την αλήθεια και τους κανόνες δικαιου. Αυτή δεν είναι η δικιά μου θέση αλλά του προέδρου εφετών και εισηγητή δικαστικού συμβουλίου ο οποίος ζήτησε την αθώωση. Στην πρωτοβάθμια δίκη η εισαγγελέας της έδρας και νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με την πρόταση της αποδόμησε την κατηγορία και απέδειξε με ακράδαντα επιχειρήματα την αθωότητα μου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος.

Στη συνέχεια, η υπεράσπιση του Γιάννη Λαγού, για δεύτερη φορά, από την έναρξη της δίκης, ζήτησε την αναστολή της εκτέλεσης ποινής του. Ο κατηγορούμενος ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο και τόνισε μεταξύ άλλων : «Είναι πρωτάκουστο επτά αρχηγοί σε εγκληματική οργάνωση ενώ επτά χρόνια ακούγαμε για την αρχή ενός αρχηγού. Το ότι είναι στη φυλακή με στεναχωρεί πάρα πολύ. Είμαι 38 μήνες φυλακισμένος. Γνωρίζουν ότι λένε ψέματα και έχουν στείλει φυλακή 48 αθώους. Επί εννέα χρόνια εμείς βαλλόμεθα πανταχόθεν. Ποτέ δε μας δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσουμε στα ΜΜΕ. Είναι αστείο πως εγώ εκφράζω ναζισμό και φασισμό στην Ελλάδα που έχω γεννηθεί στο Πέραμα και όχι οι ζάμπλουτοι πολιτικοί που έχουν καταστρέψει τη χώρα».

Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε επί του αιτήματος.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Οκτωβρίου με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σήμερα υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία καθώς δεν λειτουργούσαν τα μικρόφωνα και ο κλιματισμός στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.