«Από τις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το νέο σκεύασμα κατά της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο κ. Θεμιστοκλέουης συνέστησε στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν με το επικαιροποιήμενο εμβόλιο, υπενθυμίζοντας ότι οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν σήμερα. Σε ότι αφορά το εμβόλιο της γρίπης, ο γ.γ του υπουργείου Υγείας είπε πως μπορεί να γίνει μαζί με εκείνο του κοροναϊού. Παράλληλα σημείωσε ότι η χώρα έχει αρχίσει να παραλαμβάνει εμβόλια κατά της γρίπης, ενώ επισήμανε πως ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριου Θεμιστοκλέους στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς πως μπορεί κάποιος να επιλέξει αν θα κάνει το πρώτο ή το δεύτερο επικαιροποιημένο εμβόλιο

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Για να επιλέξει να κάνει το δεύτερο εμβόλιο πρέπει να υπάρχει, θα υπάρχει μετά από δυο εβδομάδες περίπου, αρχές Οκτώβριου, και η επιστημονική απάντηση σε αυτό είναι ότι όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο.

Ερωτηθείς πόσο διάστημα πρέπει να έχει περάσει από την νόσηση για να κάνει κάποιος το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Έδωσε χθες η εθνική επιτροπή εμβολιασμών τις οδηγίες, είναι 3 μήνες αλλά αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι δηλαδή τα άτομα άνω των 60, τα άτομα τα όποια έχουν συνοδές παθήσεις, κι έδωσε και πινάκα η επιτροπή χθες ποια είναι αυτά, κάποιες ειδικές εργασιακές συνθήκες, υγειονομικοί, οίκους ευγηρίας και κάποιοι πολίτες που πολύ εξατομικευμένα όταν μιλήσουν με τον γιατρό τους μπορούν να το κάνουν.

Ερωτηθείς ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο εμβολίων και αν αξίζει τον κόπο να περιμένει να κάνει το δεύτερο

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Η επιστημονική απάντηση και όπως διατυπώθηκε από την επιτροπή είναι ότι δεν αξίζει να περιμένουμε, όσο νωρίτερο τόσο το καλύτερο για τον λόγο ότι υπάρχει μια πολύ μικρή καλύτερη προστασία αν θέλετε στη νόσηση αλλά ειδικά για τη βαριά νόσηση και τα δυο εμβόλια προσφέρουν ακριβώς την ίδια προστασία. Αυτά τα εμβόλια έχουν καλυτέρα ποσοστά να μας προστατεύσουν από την μόλυνση, από το να κολλήσει κάποιος. Το Ο4- Ο5 έχει ελαφρώς καλυτέρα ποσοστά από το της Ο1 αλλά αν δούμε στη βαριά νόσηση είναι το ίδιο πράγμα.

Ερωτηθείς αν χρειάζεται κάποια χρονική απόσταση για να γίνει το εμβόλιο της γρίπης από το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Το εμβόλιο της γρίπης και του κορονοϊου μπορούν να γίνουν μαζί απλώς τώρα κάποιος που θα κάνει το εμβόλιο του κορονοϊου καλό θα είναι το εμβόλιο της γρίπης να το κάνει προς τα τέλη Οκτωβρίου εκεί που θα αρχίσει ο εμβολιασμός δηλαδή μέσα με τέλη Οκτώβριου γιατί η γρίπη έχει και πιο εποχικά χαρακτηριστικά που καλύπτουν τους πιο χειμερινούς μήνες.

Ερωτηθείς πότε θα έρθουν τα εμβόλια της γρίπης

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Τα εμβόλια της γρίπης έχουν αρχίσει να έρχονται, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού. Υπάρχει μια μικρή έξαρση αλλά όχι κάτι το οποίο να μας ανησυχεί τόσο για τη γρίπη.

Ερωτηθείς αν το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα έχει διάρκεια ενός χρόνου

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με βεβαιότητα. Με βάση τα δεδομένα αυτή τη στιγμή με αυτά τα εμβόλια δεν φαίνεται να χρειάζεται κι άλλη δόση απλώς θα πρέπει να έχει περάσει η πανδημία σε μια καινούργια φάση. Πλέον όπως βλέπετε δεν θα έχουμε λογικά τους μαζικούς εμβολιασμούς αν δεν αλλάξει κάτι. Αναφερόμαστε πλέον σε πιο συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που χρειάζονται να εμβολιαστούν και θα περάσει κι εντός της καθημερινότητας, πως είναι το εμβόλιο της γρίπης που κανείς δεν ρωτάει πια παρτίδα, πότε θα έρθει, τι διαφορές έχουν τα εμβόλια.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να γίνεται στα φαρμακεία το εμβόλιο του κορονοϊού

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Παραμένουν οι συνθήκες που δυσκολεύουν την μεταφορά τους στα φαρμακεία, δεν έχουμε φτάσει ακόμη όπως είναι το εμβόλιο τη γρίπης εύκολο στην αποθήκευση και μεταφορά του.

Ερωτηθείς αν κάποιος πρέπει να έχει κάνει τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου για να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Ναι γιατί οι δύο πρώτες δόσεις γίνονται με το αρχικό τύπου εμβόλιο. Δεν θα μπορέσει στο σύστημα να κλείσει πρώτη δόση με το επικαιροποιημένο αλλά πέραν αυτού ιατρικά είναι ότι δεν έχουν ερευνηθεί τα επιστημονικά δεδομένα, μπορεί να περάσουν κάποιοι μήνες και να μπορέσει κι αυτό να γίνεται αλλά αυτή τη στιγμή όχι ακόμη.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα και αν εξετάζουν νέα μέτρα στην περίπτωση που αυτή η αύξηση ενταθεί

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Όχι δεν είναι πιθανό νέα μέτρα. Η πανδημία έχει μπει σε μια νέα φάση, το έχουμε συζητήσει και το βλέπουμε σε όλες τις χώρες της ΕΕ αυτό. Είχαμε ένα μεγάλο κύμα το καλοκαίρι που το λέγαμε ακόμη κι όταν είχαμε πάρα πολλά κρούσματα έπεσε και έχουμε μια αποκλιμάκωση τις τελευταίες 6 εβδομάδες. Μπορεί να υπάρξει ένα νέο κύμα αλλά το καινούργιο κύμα αυτό δεν θα φέρει μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας και στους σκληρούς δείκτες έτσι ώστε να χρειαστεί να υιοθετηθούν νέα μέτρα.

Ερωτηθεί τι κάναμε τα εμβόλια που περίσσεψαν

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Στείλαμε πάρα πολλά εμβόλια στις χώρες του τρίτου κόσμου και περιμένουμε και από την ΕΕ, είναι το θέμα που συζητείται σε επίπεδο υπουργών, το τι θα γίνει με τα καινούργια συμβόλαια και τις παραδόσεις γιατί επειδή έχει αλλάξει η πανδημία αλλάζει και η ΕΕ τα συμβόλαια.

ΔΗΜ: Ξέρουμε πόσο στοιχίζει το καθένα;

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: είναι γύρω στα 15 €. Και τα νέα εμβόλια τα πληρώνει το ελληνικό κράτος και με συμβόλαια τα οποία κλείνονται στις Βρυξέλλες.

Για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού

Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Μέχρι στιγμής πηγαίνει εξαιρετικά πέρα κι από το αναμενόμενο, μέχρι χθες είχαμε 3 εκατομμύρια 200 χιλιάδες να έχουν εγγραφεί, είναι πάρα πολύ μεγάλος πληθυσμός. Όπως κτίσαμε και το εμβολιαστικό έτσι θα κτιστεί κι αυτός ο θεσμός σιγά-σιγά και με σχέδιο μέσα στους επομένους μήνες θα το φτιάξουμε. Θα υπάρξουν προβλήματα και θεωρούμε από 1/01 του ’23 θα το εφαρμόσουμε.