Ανάπηροι περπατούν, άρρωστα παιδιά θεραπεύονται, τυφλοί βρίσκουν το φως τους. Χιλιάδες πιστοί σχηματίζουν ατελείωτες ουρές στους Αγίους Ισιδώρους για να διαβαστούν με το θαυματουργό Σταυρό που κρατά ο ιερέας Δημήτριος Λουπασάκης, με την ελπίδα ενός προσωπικού θαύματος. Πρόκειται για τον ιερέα των διασήμων, όπως έχει γίνει γνωστός, αφού πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και πολιτικοί τον επισκέπτονται στον Λυκαβηττό.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, πολλοί ιεράρχες μίλησαν για ψευδοπροφήτες, ενώ ο μητροπολίτης Αργολίδας έκανε λόγο για «ψευδοθαύματα» και «απάτη ολκής» για τα όσα συμβαίνουν στον Ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό. Ο μητροπολίτης είχε υποστηρίξει πως «υπάρχει μια μεγάλη πληγή που λέγεται Άγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού και εκεί μαζεύεται πολύς κόσμος, ότι δήθεν γίνονται θαύματα». Τους ισχυρισμούς του Αργολίδος ασπάστηκαν και οι μητροπολίτες Ναυπάκτου και Θεσσαλιώτιδος.

Το ζήτημα του Λυκαβηττού όμως δεν είναι καινούργιο και απασχολεί την Ιερά Σύνοδο εδώ και χρόνια. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος είχε δώσει προ ετών εντολή να ερευνηθούν οι καταγγελίες, ενώ ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος είχε εκφράσει ξεκάθαρη θέση για τη (μη) γνησιότητα του Τιμίου Σταυρού.

Μάλιστα, είχε ξεκινήσει και ανάκριση το 2014, η οποία κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2017. Η ανάκριση, με δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις, έγινε κατ’ εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου και ανατέθηκε στον τότε γραμματέα του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, νυν μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, σε συνέχεια μάλιστα σοβαρότατων καταγγελιών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Το τελικό πόρισμα αυτής της ανάκρισης εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη δράση του ιερέα Δημήτριου Λουπασάκη στους Αγίους Ισιδώρους Αθηνών είδε το φως της δημοσιότητας από τα Ellinika Hoaxes. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, μιλά για «αγυρτεία», «απιστία», «απείθεια», «υπέρβασις καθήκοντος», «προσβολή του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου», «ανυπακοή», «σφετερισμός», «εμπρόθετος αλλοίωσις» κ.ά.

Βάσει του εν λόγω εγγράφου, συνάγεται ότι ο παπα-Δημήτρης είναι κατά κάποιο τρόπο υπόδικος. Υπό την έννοια ότι η δίκη του δεν έγινε ποτέ και η παραπομπή του στο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο παραμένει εκκρεμής. Τυπικά, η αρχική δίωξη εις βάρος του ασκήθηκε το 2014 - με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου, ως του επικεφαλής της εκκλησιαστικής δικαιοδοτικής αρχής.

Η ανάκριση για τα πεπραγμένα του παπα-Δημήτρη Λουπασάκη διεξήχθη επί τριετία, εξ ου και η ανακριτική πρόταση φέρει ημερομηνία 25 Αυγούστου 2017. Στη συνέχεια έως το τέλος του 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεκλήθη το Επισκοπικό Δικαστήριο, αλλά, εξαιτίας ασθενείας του προεδρεύοντος η εκδίκαση της υπόθεσης ανεβλήθη επ’ αόριστον.

Έκτοτε ο Δημήτριος Λουπασάκης ιερουργεί κανονικά, ως αποσπασμένος στον Λυκαβηττό από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ζωγράφου όπου υπάγεται.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει ανακοινώσει πως προγραμματίζει την εξέταση της περίπτωσης παπα-Δημήτρη σε επόμενη συνεδρίασή της, εντός του Οκτωβρίου.

* Την ίδια στιγμή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται αναμνηστικές φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από πρόσφατο συλλείτουργο με τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη στο προσωπικό του ησυχαστήριο στη Μονή Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας, στη Βοιωτία. Στην παρέα που δημιουργήθηκε στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου συνδαιτυμόνες ήταν ο γνωστός σε όλους μας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο «Ντάνος» από το «Survivor», ο παπα-Δημήτρης Λουπασάκης και όλοι οι πατέρες του προσκυνήματος των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, εορτή των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων συλλειτούργησαν ο γεν. διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμ. π. Νικόδημος Φαρμάκης, ο π. Δημήτριος Λουπασάκης και ο ιεροδιάκονος π. Δημήτριος Μπιζάς. Από νωρίς το πρωί, ο Μακαριότατος βρισκόταν προσευχόμενος στο ιερό, ενώ αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο ίδιος τη μοναχική κουρά του δόκιμου μοναχού Γεωργίου Σαπλαούρα, αγαπημένου πνευματικού τέκνου του παπα-Δημήτρη. Και μάλιστα του έδωσε το όνομα Νεκτάριος!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ON TIME στις 3/10/2022