«Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα η περικοπή στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη Χριστίνα Κοραή και τον Δημήτρη Τάκη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

Τόνισε πως Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τα καταστήματα θα κλείνουν δυο ώρες νωρίτερα απόφαση με την οποία συμφωνεί το 95% του εμπορικού κόσμου στη Θεσσαλονίκη.

Είπε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθεί μια απόφαση τα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας έως 15%. σαδασ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων: Ούτε «λαγός» είμαι ούτε τίποτα απολύτως, η Θεσσαλονίκη έχει μάθει να παίρνει μεγάλες αποφάσεις, το έχει κάνει και στο παρελθόν με τις Κυριακές, είμαστε εμείς που κρατήσαμε κλειστά τις Κυριακές. Υπήρχε επιτακτική ανάγκη να παρθεί μια απόφαση, ήταν μια δύσκολη απόφαση. Αποφασίσαμε να μειώσουμε το ωράριο κατά 15% για να κάνουμε 15% μείωση στην κατανάλωση. Το ωράριο λοιπον μειώνεται κατα 12,6% με βάση τις ώρες εργασίας που είχαμε μέχρι τώρα και κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την κατανάλωση κατά 15% γιατί είναι νυχτερινές ώρες.

Η πρόταση μας αλλάζει μόνο στο γεγονός της Τρίτης, της Πέμπτης και της Παρασκευής οι οποίες δουλεύανε από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ, τις κάνουμε από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το βράδυ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το μείον 15% για να μην παίρνουν οι επιχειρήσεις ούτε πρόστιμα λόγω της αύξησης της ενέργειας και από την άλλη μεριά να πληρώνουν και λιγότερο ρεύμα στη συγκεκριμενη περίοδο στην οποία τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Ερωτηθείς αν θα μειωθούν οι απολαβές των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα διότι η αγορά παραμένει στις 45 ώρες εργασίας ενώ ο εργαζόμενος εργάζεται υποχρεωτικά με τον νόμο 40 ώρες. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει κάποια διαφορά.

Ερωτηθείς αν αυτή είναι απλώς μια πρόταση: Είναι προτεινόμενο ωράριο, δεν είναι υποχρεωτικό ωράριο, ισχύει για τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει από τη Δευτέρα και το προτεινόμενο ωράριο του εμπορικού συλλόγου το ακολουθεί το 95% της αγοράς εκτός των πολυεθνικών αγορών και των πολυχώρων.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να γίνει οριζόντια σε όλη τη χώρα και αν θα έπρεπε να καλυφθεί από μια νομοθετική ρύθμιση: Μακάρι να γίνει αλλά το οριζόντια για όλους δεν μπορούσαμε να το περιμένουμε.

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα εξοικονομήσουν με αυτή τη δίωρη μείωση: Το 15% της κατανάλωσης του ρεύματος το οποίο ζητάει η κυβέρνηση. Μιλάμε μόνο για τα εμπορικά καταστήματα, είναι άλλοι που αποφασίζουν για τα super market αλλά θεωρώ ότι στη δύσκολη την περίοδο την οποία περνάμε, στην κρίση την ενεργειακή θα πρέπει κάποιοι να βάλουμε πλάτη.

Δέχομαι τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα και έχουν προβληματιστεί όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι να πάνε σε μια τέτοια λύση.