«Στην Κύπρο διεξάγεται έρευνα για ενδεχόμενο κύκλωμα μαστροπείας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος πήρε θέση μετά τις αναφορές του ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη, σχετικά με κύκλωμα που δρα στην Ελλάδα και στην Κύπρο και σχετίζεται με την υπόθεση βιασμού 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με τη διενέργεια έρευνας για ενδεχόμενο κύκλωμα μαστροπείας μετά τις αναφορές του ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη: Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε οτιδήποτε, είδαμε πριν δύο μέρες κάποιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποια δημοσιεύματα τα οποία έχουν κυκλοφορήσει και στην Κύπρο αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα και κάποιες δηλώσεις συγκεκριμένου προσώπου το οποίο φαίνεται να εμπλέκει και την Κύπρο με το συγκεκριμένο κύκλωμα. Βάσει αυτών των πληροφοριών έχουμε ξεκινήσει μια διερεύνηση για τις πληροφορίες, όχι ποινική διερεύνηση για να δούμε αν πράγματι προκύπτει οτιδήποτε που να έχει σχέση με αυτά τα θέματα τα οποία εμείς τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά. Έχουμε εξειδικευμένο τμήμα το οποίο ασχολείται με εμπορία προσώπων για αυτό και έχουμε ενδιαφερθεί και αυτοβούλως είχαμε ξεκινήσει αυτή την έρευνα. Έχουμε ήδη στείλει στις ελληνικές αρχές ένα αίτημα για να μας ενημερώσουν αν προκύπτει από τις έρευνές τους οτιδήποτε έχει σχέση με την Κύπρο ή με οποιοδήποτε Κύπριο πολίτη για το συγκεκριμένο κύκλωμα ή για οτιδήποτε άλλο.

Για τη διενέργεια έρευνας για ενδεχόμενο κύκλωμα μαστροπείας 

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε οτιδήποτε, είδαμε πριν δύο μέρες κάποιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποια δημοσιεύματα τα οποία έχουν κυκλοφορήσει και στην Κύπρο αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα και κάποιες δηλώσεις συγκεκριμένου προσώπου το οποίο φαίνεται να εμπλέκει και την Κύπρο με το συγκεκριμένο κύκλωμα. Βάσει αυτών των πληροφοριών έχουμε ξεκινήσει μια διερεύνηση για τις πληροφορίες, όχι ποινική διερεύνηση για να δούμε αν πράγματι προκύπτει οτιδήποτε που να έχει σχέση με αυτά τα θέματα τα οποία εμείς τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά. Έχουμε εξειδικευμένο τμήμα το οποίο ασχολείται με εμπορία προσώπων για αυτό και έχουμε ενδιαφερθεί και αυτοβούλως είχαμε ξεκινήσει αυτή την έρευνα. Έχουμε ήδη στείλει στις ελληνικές αρχές ένα αίτημα για να μας ενημερώσουν αν προκύπτει από τις έρευνές τους οτιδήποτε έχει σχέση με την Κύπρο ή με οποιοδήποτε Κύπριο πολίτη για το συγκεκριμένο κύκλωμα ή για οτιδήποτε άλλο».

«Έχουμε δύο κατευθύνσεις αυτή τη στιγμή, η μια είναι οι ελληνικές αρχές που επίσημα αναμένουμε την ενημέρωση και η δεύτερη κατεύθυνση είναι ο κ. Γκιώνης. Σήμερα έγινε επικοινωνία μαζί του και έχει γίνει μια συνεννόηση για να μας προμηθεύσει όπως ο ίδιος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να μας προσκομίσει οποιαδήποτε στοιχεία γνωρίζει είτε για το συγκεκριμένο κύκλωμα ή για οτιδήποτε άλλο ενδεχομένως προκύψουν ποινικά αδικήματα για να δούμε πως θα προχωρήσουμε».

Για τις δηλώσεις για την εμπλοκή προσώπων της Κυπριακής Αστυνομίας 

«Αυτό το απορρίπτουμε καθέτως, ενδεχομένως είναι κάποιες φήμες τις οποίες έχει ακούσει. Εμείς διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι, έχουμε και καθήκον να διερευνήσουμε τέτοιας φύσεως υποθέσεις. Η ηγεσία της αστυνομίας είναι πολύ ευαίσθητη σε τέτοιας φύσεως υποθέσεις και όποιο θέμα έρθει στην αντίληψη μας προχωρούμε σε διερεύνηση είτε αφορά θέματα εμπορίας προσώπων είτε άλλα αδικήματα που έχουν σχέση με την έμφυλη βία, βία στην οικογένεια τα οποία επίσης έχουμε εξειδικευμένα τμήματα με εξειδικευμένο προσωπικό».

Για το αν είναι έντονο το πρόβλημα της εμπορίας προσώπων στην Κύπρο

«Παλιότερα πράγματι είχαμε πρόβλημα με κάποια νυχτερινά κέντρα στα οποία εργοδοτούνταν κάποιες κοπέλες. Σε αυτή την προσπάθεια είχε δημιουργηθεί το συγκεκριμένο τμήμα το οποίο αφορά καταπολέμηση εμπορίας προσώπων. Σήμερα είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο, έχουμε και πολύ καλή αξιολόγηση από τις αμερικανικές αρχές που προβαίνουν κάθε χρόνο σε τέτοιες αξιολογήσεις. Να θυμίσω ότι η προηγούμενη υπεύθυνη του τμήματος είχε βραβευτεί από τον πρόεδρος των ΗΠΑ για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γινόταν για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Σήμερα θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αυτό το θέμα, υπάρχουν άλλα θέματα εμπορίας προσώπων όπως για παράδειγμα κάποιο οι οποίοι εκμεταλλεύονται σε εργασιακό πλέον επίπεδο κάποιους ανθρώπους. Παλιότερα πράγματι είχαμε πρόβλημα με κάποια νυχτερινά κέντρα στα οποία εργοδοτούνταν κάποιες κοπέλες. Σε αυτή την προσπάθεια είχε δημιουργηθεί το συγκεκριμένο τμήμα το οποίο αφορά καταπολέμηση εμπορίας προσώπων. Σήμερα είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο, έχουμε και πολύ καλή αξιολόγηση από τις αμερικανικές αρχές που προβαίνουν κάθε χρόνο σε τέτοιες αξιολογήσεις. Να θυμίσω ότι η προηγούμενη υπεύθυνη του τμήματος είχε βραβευτεί από τον πρόεδρος των ΗΠΑ για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γινόταν για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Σήμερα θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αυτό το θέμα, υπάρχουν άλλα θέματα εμπορίας προσώπων όπως για παράδειγμα κάποιο οι οποίοι εκμεταλλεύονται σε εργασιακό πλέον επίπεδο κάποιους ανθρώπους».

Aκούστε τη συνέντευξή του