Με την εντυπωσιακή παρουσία έξι F-16 και ενός ιπτάμενου ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και μαχητικών αεροσκαφών Rafale των Αεροπορικών Δυνάμεων της Γαλλίας που απογειώθηκαν για το σκοπό αυτό από την προωθημένη βάση τους στην Ιορδανία, ολοκληρώθηκε χθες η τετραμερής αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, και πιο συγκεκριμένα εντός του FIR Λευκωσίας, στο πλαίσιο της «Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD» Ελλάδος, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου.

Στην προαναφερθείσα πολυεθνική εκπαιδευτική δραστηριότητα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ», με το οργανικό της ελικόπτερο, το υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένα αερομεταφερόμενο σύστημα ελέγχου («ιπτάμενο ραντάρ») τύπου ΑΣΕΠΕ EMBRAER EMB-145Η της 380 Μοίρας, καθώς και μία Ομάδα της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Η Γαλλία συμμετείχε με 2 μαχητικά αεροσκάφη RAFALE, που απογειώθηκαν από προωθημένη βάση τους στην Ιορδανία, από όπου εξορμούν επιχειρώντας στη Συρία, η Ιταλία με τη φρεγάτα ITS “LIBECCIO”, ενώ η Κύπρος συμμετείχε με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ», ένα ελικόπτερο AW-139, ένα Σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣΜΗΕΑ) και Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων.


Η πολυεθνική άσκηση «EUNOMIA 3-22» διεξήχθη για πρώτη φορά το 2020 και ο συντονισμός της για το 2022 είχε αναληφθεί από την Ιταλία. Στη διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα ερεύνης και διασώσεως (SAR), προστασίας εξέδρας εξορύξεως υδρογονανθράκων, καθώς και αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου, πολέμου επιφανείας και αντιμετωπίσεως αεροπορικής απειλής.

«Σκοπός της άσκησης ήταν η ενδυνάμωση της συνεργασίας στο πεδίο των αεροναυτικών επιχειρήσεων, η διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, καθώς και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών μονάδων» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.



Χθες, και κατά την ολοκλήρωση της ασκήσεως, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day), τις δραστηριότητες της οποίας παρακολούθησαν εκπρόσωποι και των 4 συμμετεχουσών χωρών της QUAD, μεταξύ των οποίων ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας Αντιναύαρχος Gilles Boidevezi και ο Διοικητής της 1ης Ναυτικής Διοικήσεως του Ιταλικού Ναυτικού Υποναύαρχος Lorenzano Di Renzo.

Κατά την DV Day, η οποία πραγματοποιήθηκε εν πλω υπό τον συντονισμό της Ιταλίας και της Κύπρου στην θαλάσσια περιοχή Ανατολικά Λεμεσού, εκτελέστηκαν αντικείμενα SAR, καταρριχήσεις με την μέθοδο Fast Rope και πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Η άσκηση «EUNOMIA 3-22» «…καταδεικνύει την συλλογική πρόθεση και δέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων των 4 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την εφαρμογή και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου που διαδραματίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία ως πυλώνες για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημειώνεται επίσης από το ΓΕΕΘΑ.