Έλληνες Επίτροποι στην Κομισιόν: Από τον Κοντογεώργη στον Αβραμόπουλο
Ποιοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1981 μέχρι σήμερα
Του Γιώργου Νόκου
Με την ανακοίνωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη θέση του Έλληνα Επιτρόπου, η Ελλάδα στέλνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον 9ο Επίτροπο από την πλήρη είσοδό της στην ΕΟΚ το 1981.
Τη μερίδα του λέοντος στους Επιτρόπους καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ αφού από τους 9, μόνο οι τέσσερις συμπεριλαμβανομένου του Δημήτρη Αβραμόπουλου προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία ενώ οι 5 από το ΠΑΣΟΚ. Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δύο φορές το χαρτοφυλάκιο της Αλιείας επίσης δύο φορές του Περιβάλλοντος και παραλίγο τρεις της Απασχόλησης και των Κοινωνικών υποθέσεων.
Γιώργος Κοντογεώργης (1981-1985)
Ήταν ο πρώτος Έλληνας Επίτροπος, προσωπική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, από το 1981 μέχρι το 1985, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και της Αλιείας. Στέλεχος με μεγάλη πολιτική διαδρομή στην Ελλάδα, πέρασε από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ με τον ερχομό του Κ. Καραμανλή, ορίστηκε υφυπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού μετά τις εκλογές του 1974 και υπουργός άνευ xαρτοφυλακίου με αρμοδιότητα επί των σχέσεων με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες από το 1977 μέχρι το 1981. Συνυπέγραψε με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Η πολιτική του καριέρα δεν τερματίστηκε με το πέρασμά του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού το 1989 ανέλαβε διαδοχικά το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Τουρισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Γρίβα το 1989 και στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα το 1990.
Γρηγόρης Βάρφης (1985-1989)
Ο δεύτερος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν και πρώτος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ είναι ίσως ο πιο άγνωστός από όσους έχουν περάσει από αυτή τη θέση. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 1981 και υφυπουργός Εξωτερικών από το 1982 ως το 1984 όταν εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Παραιτήθηκε από την Ευρωβουλή για να αναλάβει Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν αναλαμβάνοντας τον συντονισμό των διαρθρωτικών ταμείων.
Βάσω Παπανδρέου (1989-1993)
Η επόμενη τετραετία βρήκε στη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν μία γυναίκα επίσης προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ. Την Βάσω Παπανδρέου. Παρέμεινε στην Επιτροπή μέχρι το 1993 αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Απασχόληση και των Κοινωνικών Υποθέσεων. Ταύτισε το όνομά της με το δεύτερο «πακέτο Ντελόρ» αλλά και με τις συγκρούσεις της με τους συντηρητικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θητεία της στην Κομισιόν ήταν ουσιαστικά το διαβατήριό της για μία καριέρα στην ελληνική πολιτική σκηνή αφού ανέλαβε κορυφαίες θέσεις στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Γιάννης Παλαιοκρασσάς (1993-1995)
Το 1993 στην Κομισιόν καταφθάνει ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία. Με πολυετή πετυχημένη πορεία σε διευθυντικές θέσεις στον ιδωτικό τομέα και με θητεία στο οικονομικό επιτελείο των κυβερνήσεων του Κωνσταντίνος Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (υφυπουργός Συντονισμού και υπουργός Οικονομικών αντίστοιχα) μεταπηδά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλείνοντας ουσιαστικά μία πετυχημένη καριέρα και αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος. Γυρνώντας στην Ελλάδα απασχολήθηκε ξανά στον ιδωτικό τομέα και όταν η Νέα Δημοκρατία έγινε ξανά κυβέρνηση τοποθετήθηκε πρόεδρος της ΔΕΗ.
Χρήστος Παπουτσής (1995-1999)
Μετά την παρένθεση της Νέας Δημοκρατίας και του Γιάννη Παλαιοκρασσά η θέση του Επιτρόπου επιστρέφει στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα του Χρήστου Παπουτσή. Η μετακίνησή του στην Κομισιόν δεν τον ξένισε αφού βρισκόταν στο Ευρωκοινοβούλιο από το 1984 εξαργυρώνοντας την προεδρία της ΕΦΕΕ και τη θέση του γραμματέα της ΠΑΣΠ. Παρέμεινε στη θέση του Επιτρόπου μέχρι το 1999 έχοντας την ευθύνη της Ενέργειας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η παρουσία του στην Ευρώπη του έδωσε ουσιαστικά ώθηση αφού ανέλαβε υπουργός στις κυβερνήσεις Σημίτη και Παπανδρέου ενώ είχε εκφράσει την επιθυμία να διεκδικήσει μέχρι και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
’ννα Διαμαντοπούλου (1999-2004)
Η επόμενη Επίτροπος, η δεύτερη γυναίκα, επίσης προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, ήταν η ’ννα Διαμαντοπούλου, αυτή τη φορά από το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη. Μετά από θητεία σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού και της θέσης της υφυπουργού Ανάπτυξης επελέγη για την θέση της Επιτρόπου αναλαμβάνοντας το ίδιο χαρτοφυλάκιο με την Βάσω Παπανδρέου, αυτό της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων. Η πορεία της μετά την Κομισιόν ακολούθησε την ανιούσα μέχρι τις εκλογές του 2012 και την εκλογική της αποτυχία.
Σταύρος Δήμας (2004-2009)
Μετά από 9 ολόκληρα χρόνια κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη θέση, ο Κώστας Καραμανλής έχοντας κερδίσει τις εθνικές εκλογές του 2004 επιλέγει να στείλει ένα έμπειρο και ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην Κομισιόν. Ο Σταύρος Δήμας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, όπως και ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς μετά από ένα σύντομο πέρασμα από εκείνο της Απασχόλησης και των Κοινωνικών υποθέσεων (Μάρτιος-Νοέμβριος) με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για τον καλύτερο Ευρωπαίο Επίτροπο.
Μαρία Δαμανάκη (2009-2014)
Μετά το πέρασμα του Σταύρου Δήμα η θέση του Επιτρόπου πέρασε ξανά στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και για ακόμα μία φορά σε γυναίκα. Ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέγει να στείλει στην Κομισιόν την Μαρία Δαμανάκη, πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ , με τα χαρτοφυλάκια όμως να έχουν μοιραστεί και την Ελλάδα να αναλαμβάνει την Αλιεία και τις Ναυτιλιακές Υποθέσεις.