Στο μισό μειώθηκε η πρωτόδικη τιμωρία σε 74χρονο για ασελγείς πράξεις σε βάρος 11χρονης, μετά την απόφαση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Θα εκτίνει την ποινή σπίτι του.

Στην εξέταση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, με τον εισαγγελέα της έδρας, κατά την αγόρευσή του, να κάνει λόγο για «κλασική περίπτωση παιδεραστίας», με το δράστη να επιλέγει ως θύμα του «ένα παιδάκι από οικογένεια σε άθλια οικονομική κατάσταση».

Όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για κατάχρηση σε ασέλγεια και αποπλάνηση ανηλίκου και είχε αφεθεί ελεύθερος ενόψει του Εφετείου (είχε κρατηθεί στο πλαίσιο της προφυλάκισης). Εφαρμόζοντας πρόσφατη αλλαγή στο νόμο, όπως σχολίασαν παράγοντες της δίκης, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο μόνο για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, με την πράξη αυτή να απορροφά τη δεύτερη, αυτή της αποπλάνησης και γι αυτό του επιβλήθηκε μειωμένη ποινή. Λόγω της ηλικίας του δε, αποφασίστηκε η έκτιση της ποινής κατ' οίκον, δυνατότητα που παρέχει ο νέος Ποινικός Κώδικας σε καταδικασθέντες άνω των 70 ετών.

Η υπόθεση χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2017, καθώς παραγγέλθηκε εισαγγελικά με βάση καταγγελία από δασκάλους της ανήλικης, ενώ η μικρή με το αδελφάκι της, που είναι μικρότερό της, τέθηκε σε προστατευτική φύλαξης.

Όπως προέκυψε, η πιτσιρίκα απουσίαζε στα μαθήματα, ενώ και ο κατηγορούμενος εμφανιζόταν στο σχολείο της σε συχνότητα που δεν πέρασε αδιάφορη. Επιπλέον, οι συμμαθήτριές της διέκριναν φωτογραφίες στο τάμπλετ της και η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου κινητοποιήθηκε, αφού τα στοιχεία έμοιαζαν επαρκή.

Όπως τονίζεται στο ΑΠΕ, από την προανάκριση φαίνεται να προέκυψε ότι ο συνταξιούχος είχε γνωρίσει την ανήλικη στο πάρκο της γειτονιάς της, όπου εκείνη πήγαινε «παίζοντας με γατάκια», όπως ανέφερε η ίδια στη κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς και διαβάστηκε στο Δικαστήριο. «Είπε πως θα φέρει γάλα για να τα ταΐσουμε» κατέθεσε, περιγράφοντας την γνωριμία τους. «Κερνούσε αναψυκτικό, σοκολάτα (…) Ερχόταν κάθε μέρα» κατέθεσε η ίδια. Φέρεται, δε, ο συνταξιούχος να απέκτησε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια της 11χρονης, αφού όπως κατέθεσε η ίδια «μας βοηθούσε, αγοράζοντας πράγματα που του ζητούσαμε» ενώ ερχόταν και στο σπίτι της. Σε μία από τις επισκέψεις του, φέρεται να τέλεσε ασελγείς πράξεις σε βάρος της, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η 11χρονη, προσφέροντάς της μάλιστα και χαρτζιλίκι 2 ευρώ.


«Δεν την άφηνε σε ησυχία. Πήγαινε στο σχολείο της, χτυπούσε τα κουδούνια του σπιτιού» είπε κατά την εξέταση της στο Δικαστήριο η αλβανικής καταγωγής μητέρα της ανήλικης. «Ήρθε πολλές φορές σπίτι, γύρω στις 30 (…). Έκανε κακό στην κόρη μου» κατέθεσε, διευκρινίζοντας ότι η ίδια έλειπε στη δουλειά της, ενώ ο σύζυγός της είχε πρόβλημα με τα χαρτιά παραμονής του.

Στην απολογία του, ο 74χρονος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, χαρακτηρίζοντας ψευδές το περιεχόμενο της καταγγελίας.