Έφτασαν χθες στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, πραγματοποιώντας επιχειρησιακή μεταστάθμευση, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-22A Raptor της 90ης Εκστρατευτικής Μοίρας Μαχητικών (90th Expeditionary Fighter Squadron/90 EFS) καθώς και δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 της USAF, καθώς και το απαραίτητο προσωπικό υποστήρης τους.

Οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν στην άσκηση “Αgile Combat Employment” (ACE) των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας είχαν μετασταθμεύσει και πριν λίγο καιρό, τον Ιούλιο του 2022, μαχητικά αεροσκάφη F-35A από την Αεροπορική Βάση RAF Lakenheath του Ηνωμένου Βασιλείου στην Σούδα.

«Η μεταστάθμευση διεξάγεται κατόπιν ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και συντονισμού του με τις αρμόδιες Αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ MDCA» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η USAF διεξάγει ασκήσεις ACE σε τακτική βάση, καθώς αυτές αποτελούν μέρος της τακτικής εκπαίδευσης των Αμερικανών πιλότων, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων τους από διαφορετικές τοποθεσίες, με διαφορετικά επίπεδα επιχειρηματικής ικανότητας και υποστήριξης, με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας ανάπτυξης, επιβεβαίωσης, λειτουργίας και διεξαγωγής επιτυχών ελιγμών.

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν την υποστήριξη της Ελλάδας για τη φιλοξενία αυτών των αεροσκαφών στον κόλπο της Σούδας για τους σκοπούς αυτής της άσκησης» σημειώνεται σε σχετικό ενημερωτικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ.