Για το βαθύτατο ψυχικό τραύμα που έχει σημαδέψει τη 12χρονη από τον Κολωνό μίλησε στην ΕΡΤ η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη, επισημαίνοντας ότι η μικρή, μέσα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώνει, καλείται να αναγνωρίσει τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην κακοποίησή της.

«Προβληματίζομαι ειλικρινά γιατί βλέπουμε μια μητέρα που πρώτο μέλημά της είναι να δηλώσει την αθωότητά της και δεν έχει τρομοκρατηθεί από το πολύ βαθύ τραύμα και την κατεστραμμένη ψυχή που έχει δημιουργηθεί στην κόρη της», δήλωσε η ψυχολόγος στις «Συνδέσεις».


Να υπάρξουν κατάλληλες δομές

Σύμφωνα με την κ. Κανδαράκη, «έχει σημασία να καταλάβουμε πόσο πολύ μόνο του ήταν αυτό το κορίτσι» και ταυτόχρονα πόσο σημαντικό είναι για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ή οικονομικές δυσκολίες, να υπάρξουν κατάλληλες δομές όπου θα ζητήσουν βοήθεια και να μην υπάρχουν παράπλευρες βοήθειες, οι οποίες να μην έχουν καμία ουσιαστική νομιμότητα».


Πώς αντιδρούν τα κακοποιημένα παιδιά

Μιλώντας για την εμπειρία της με παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά, όπου οι ρόλοι παιδιών και γονέων έχουν αντιστραφεί, τόνισε ότι αν τολμούσε κάποιος από την υπηρεσία ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, να πει το παραμικρό, να αφήσει την παραμικρή υποψία για αμέλεια ή για κακή γονεϊκότητα, τα παιδιά θα θέλανε να προστατέψουν τους γονείς τους.

«Είχαν τέτοια πολύ μεγάλη ανάγκη να νιώσουν ότι επί της ουσίας μπορεί η μαμά ή ο μπαμπάς, αυτήν τη στιγμή, δεν έχουν την απόλυτη ικανότητα να μας φροντίσουν, αλλά δεν επέτρεπαν να ειπωθεί η παραμικρή κουβέντα για τους γονείς. Τα παιδιά, ειδικά σε αυτή την αναπτυξιακή φάση, έχουν ανάγκη να αισθανθούν ότι οι γονείς είναι εκεί, τα αγαπούν και τα προστατεύουν», πρόσθεσε η κλινική ψυχολόγος.