Η απόφαση για τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση ήταν σωστή και επιβεβλημένη, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη «Στον αέρα», ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός τόνισε πως έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι Πόθεν Έσχες, ενώ προσέθεσε ότι το σύστημα χρειάζεται επικαιροποίηση.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας μίλησε για επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής τονίζοντας ότι θα διατεθούν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και θα ωφεληθούν 137.000 κυρίως νέοι 25 έως 39 ετών.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

Αναφορικά με το θέμα του κ.Πάτση

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είναι σίγουρα ένα πολύ δυσάρεστο ζήτημα, η απόφαση η οποία ελήφθη από την πλευρά της ΝΔ σίγουρα ήταν η σωστή και η επιβεβλημένη απόφαση.

ΔΗΜ: Μήπως άργησε λίγο;

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είμαι γνώστης όλων των λεπτομερειών, δεν μπορώ να τοποθετηθώ το βέβαιο είναι ότι προχώρησε το πράγμα με το σωστό τρόπο και εναπόκειται στα αρμόδια όργανα να κινηθούν με τον τρόπο που επιβάλλεται.

Ερωτηθείς μήπως κάτι γίνεται λάθος στον έλεγχο του πόθεν έσχες

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Γίνεται κατά καιρούς συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα όποτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα, έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι με πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις.  Όσοι κάνουν αυτά τα πράγματα και τα κάνουν «επιστημονικά» είναι και πολύ δύσκολο να πιαστούν, υπενθυμίζω τι είχε γίνει με τον Τσοχατζόπουλο ο οποίος παραπίπτοντας πιάστηκε επειδή ήταν η εξωχώρια, της εξωχώριας, ω εξωχώρια. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα χρειάζεται πράγματι μια επικαιροποιήση, έναν εκσυγχρονισμό και αυτοί που είναι αρμόδιοι να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους. Να πω όμως και για τον κ. Τσίπρα ο οποίος τοποθετήθηκε κάνοντας κριτική για το συγκεκριμένο ζήτημα εντάξει αλλά στη συνέχεια την επεξέτεινε και μίλησε για το σύνολο του κόμματος αλλά και για τα Fund  και τον τρόπο λειτουργίας τους κ.ο.κ. ξεχνώντας ότι επί των ημερών του τα Fund λειτουργούσαν πρώτον και δεύτερον είχε πάρει και ο ίδιος νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προσδιορίσει τον τρόπο λειτουργίας τους επομένως δεν καταβαίνω προς τι αυτές οι δηλώσεις. Δεν είναι τίποτα άλλο από πολιτική υποκρισία.  

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι η χώρα δεν είχε ποτέ μια πραγματικά σύγχρονη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική, είχε μέχρι το 2013 μέσω το Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ο οποίος κατασκεύαζε τις εργατικές κατοικίες. Δεν το υποτιμώ καθόλου, ήταν κάτι χρήσιμο, πολλοί εργαζόμενοι έβρισκαν ένα κεραμίδι απλώς την ίδια στιγμή όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές οι κατοικίες είχαν χαρακτηριστικά γκέτο, δεν ήταν μια σύγχρονη στεγαστική πολιτική και επίσης από το 2013 και μετά έπαψε η χώρα να έχει στεγαστική πολιτική. Το μόνο με το οποίο ασχοληθήκαμε από εκεί και πέρα ήταν με την ολοκλήρωση διαφόρων εκκρεμών υποθέσεων με τις εργατικές κατοικίες. Τώρα υπάρχει μια επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, δεν ισχυριζόμαστε ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν σπίτι ή όλοι οι νέοι που δεν έχουν σπίτι θα αποκτήσουν. Δεν ήρθαμε για να δημαγωγήσουμε, ήρθαμε να πούμε ότι κάνουμε μια καινούργια αρχή με αυτό το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ρίχνουμε στην αγορά 1,8 δις € και με αυτό το πρόγραμμα θα καλυφτούν 137 χιλιάδες ωφελούμενοι. Η έμφαση που δίνουμε είναι στους νέους από 25 μέχρι 39 ετών, νέα ζευγάρια ή και νέοι γενικότερα. Θέτουμε κάποια εισοδηματικά κριτήρια.

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν διάφορες δράσεις, μια δράση που είναι σημαντικότερη και από πλευράς προϋπολογισμού 300 εκατ. είναι πράγματι αυτά τα στεγαστικά δάνεια τα οποία θα έχουν ένα στεγαστικό επιτόκιο το οποίο θα ειναι στο 25% του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια. Δηλαδή αν το επιτόκιο είναι 4% εκεί θα δανείζεσαι με 1%, αν είναι 8% εκεί θα δανείζεσαι με 2% .

ΔΗΜ: Ισχύει το ίδιο και για τους πολύτεκνους

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους θα είναι άτοκο το δάνειο. Ποια είναι η φιλοσοφία του μέτρου αυτό; Έχουμε έναν προϋπολογισμό 500 εκατ. τα 375 τα βάζει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, τα υπόλοιπα τα βάζουν οι τράπεζες, οι τράπεζες βάζουν τα δικά τους λεφτά με τραπεζικά επιτόκια, η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης τα βάζει άτοκα επομένως έτσι βγαίνει ότι είναι το ¼ του κανονικού επιτοκίου αλλά έρχεται η ΔΥΠΑ μετά, εμείς και επιδοτούμε πλήρως το επιτόκιο για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του ’23 θα ξεκινήσει αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουμε προχωρημένες συζητήσεις με την ελληνική  Ένωση Τραπεζών, έχουμε μπει πια και στις λεπτομέρειες και θα είμαστε έτοιμοι τότε να ξεκινήσουμε. Τα δάνεια θα δοθούν με τραπεζικά κριτήρια. Έχουν κοινωνικό χαρακτήρα αλλά δεν είναι και δωρεάν, βάζουμε ένα όριο να έχεις ένα εισόδημα τουλάχιστον 10 χιλιάδες ευρώ, που ουσιαστικά είναι το εισόδημα του κατώτατου μισθού και ανώτατο όριο βάζουμε το ύψος του επιδόματος θέρμανσης, να είσαι επιλέξιμος για επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι αρκετά υψηλό, καλύπτονται πάρα πολλοί. 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η δράση αυτή συμφέρει γιατί έχουμε υπολογίσει ότι ένα μέσο δάνειο σε ένα μέσο σπίτι οδηγεί σε δόσεις που αυτή την ώρα είναι ακόμα και κάτω από 300€ άρα συμφέρει.

Αναφορικά με την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το περιλαμβάνουμε σε αυτό το πρόγραμμα και μάλιστα φέρουμε και μερικές οριζόντιες ρυθμίσεις για νέα χρήση γης που θα ονομάζεται κοινωνική κατοικία. Επιβάλλουμε στους οργανισμούς που έχουν πάρει οικόπεδα του ελληνικού δημοσίου και δεν τα έχουν αξιοποιήσει να τα γυρίσουν πίσω για να τα αξιοποιήσουμε κεντρικά. Κάνουμε την αρχή από την ΔΥΠΑ η οποία έχει πάνω από 500 αναξιοποίητα οικόπεδα μεταξύ των οποίων είναι και οικόπεδα πχ στην Κηφισιά, στο Πικέρμι, στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη κλπ. Εδώ θα πάρουμε το μοντέλο που ισχύει με διάφορες παραλλαγές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παραχωρείς -μετά από διαγωνισμό και μετά από προσφορές που θα γίνουν- κάποια οικόπεδα από αυτά σε κατασκευαστές, σε εταιρείες που ασχολούνται με το real estate οι οποίες θα πάρουν για δική τους εκμετάλλευση ανάλογα με την περίπτωση, θα προσδιορίζεται σε κάθε διαγωνισμό 30 με 60% των επιμέρους διαμερισμάτων και τα υπόλοιπα θα τα δώσουμε για κοινωνική κατοικία. Αυτά θα διατεθούν ή με χαμηλό νοίκι  ή αν είναι κάποιος τελείως φτωχός ακόμα και δωρεάν.

Ερωτηθεις αν υπάρχει πρόβλεψη για ενοικίαση σπιτιών

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχει το πρόγραμμα Εστία που ήταν του υπουργείου μετανάστευσης, εκεί αδειάζουν σταδιακά τα σπίτια απ’ ότι μας είπε το υπουργείο Μετανάστευσης μπορεί να μας δώσει μέσα στους επόμενους μήνες περίπου 1.000 σπίτια σε όλη τη χώρα αλλά είναι επικεντρωμένα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα επισκευαστούν γρήγορα, δεν έχουν ιδιαίτερες ζημιές απ’ ότι είμαστε σε θέση να ξέρουμε. Αυτό το πρόγραμμα αφορά ανθρώπους οι οποίοι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι κοινωνικά, πολύτεκνοι, άνθρωποι που είναι μέσα στα όρια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και σε αυτούς με μοριοδότηση θα δοθούν τα σπίτια αυτά είτε με πολύ χαμηλό ενοίκιο είτε εντελώς δωρεάν και αυτή η δράση θα προχωρήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2023. 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το πρόγραμμα αυτό έχουμε ξεκινήσει να το σχεδιάζουμε από τις αρχές αυτού του χρόνου. Πιάσαμε το θέμα της στεγαστικής πολιτικής σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με τον κ. Σκέρτσο και καταλήξαμε σε αυτό το σχεδιασμό, ο οποίος ειναι σφαιρικός σχεδιασμός, δεν είναι υπερφιλόδοξος γιατί υπάρχουν τα χρήματα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, υπάρχουν τα χρήματα των δημοσίων επενδύσεων... βεβαίως χρειάζεται ένας συντονισμός, χρειάζεται μια προσοχή για να τρέξουν όλα αυτά τα προγράμματα. Ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτή την κυβέρνηση έχει μια αποτελεσματικότητα.

Αναφορικά με τα κίνητρα ανακαίνισης για κενά διαμερίσματα

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχουμε περίπου 700 χιλιάδες κλειστές κατοικίες που είναι τρελό νούμερο και αυτό οδηγεί στο να πηγαίνουν τα νοίκια προς τα πάνω. Δίνουμε κίνητρα μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σε κάποιον να ανακαινίσει το σπίτι του, δίνουμε το 40%, δεν μιλάμε για τρελά ποσά μιλάμε για βασικές παρεμβάσεις στην ανακαίνιση,  υπό την προϋπόθεση ότι θα νοικιάσει στη συνέχεια το σπίτι του τουλάχιστον για τρία χρόνια. Για να αυξηθεί η προσφορά και να πέσει ένα κάποιο φρένο στις τιμές των ενοικίων μεσοπρόθεσμα.