Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο είχαμε σήμερα ανήμερα του επίσημου εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με 64 παραβιάσεις και 4 εμπλοκές, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγη ώρα το ΓΕΕΘΑ.

Οι σημερινές τουρκικές προκλήσεις πραγματοποιήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και Μη Επανδρωμένα Αερο-οχήματα (UAV), κατά παράβαση ακόμα και των όσων οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν υπογράψει στο πλαίσιο της Συμφωνίας Παπούλια – Γιλμάζ περί μη «αμοιβαίων προκλήσεων» τις μέρες εθνικών ή θρησκευτικών εορτών αλλήλων.

Πιο συγκεκριμένα, συμφώνως με τα στοιχεία αυτά, σήμερα, 6 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16, και μία «τετράδα» μαχητικών του ίδιου τύπου, από τα οποία και τα 10 ήταν οπλισμένα, καθώς και 3 UAV, και 1 αεροσκάφος ηλεκτρνικού πολέμου CN-235, συνολικά 20 αεροσκάφη, πραγματοποίησαν 16 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 64 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι παραβιάσεις

Από τις προαναφερθείσες 64 παραβιάσεις του ΕΕΧ οι 42 πραγματοποιήθηκαν από τα UAV, ενώ οι υπόλοιπες 22 από τα F-16. Επίσης σημειώθηκε και 4 εμπλοκές με τα αεροσκάφη «ετοιμότητος» της ελληνικής αεραμύνης, που ενεπλάκησαν σε σκληρές αλλά εικονικές «αερομαχίες» με τα τουρκικά μαχητικά που είχαν εισέλθει παρανόμως.

Σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν για την αντιμετώπισή τους.