Την είδηση ότι επίκειται η υπογραφή του πρώτου ετήσιου «Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, που θα εμβαθύνει έτι περαιτέρω τις διμερείς αμυντικές σχέσεις ανακοίνωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στη διάρκεια του χαιρετισμού του, στη διάρκεια της τελετής για την «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών» (DV-DAY) της διμερούς ασκήσεως, με την επωνυμία «FALCON ΕΥΕ-3», που ολοκληρώθηκε σήμερα στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας.

Τη σημερινή DV-DAY παρακολούθησαν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα Dr. Saad Alammar, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, Αρχηγός της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας Αντιπτέραρχος Turki Βin Bandar Al Saud, ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, καθώς και ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, καθώς και οι Ακόλουθοι Αμύνης στην Ελλάδα της Αιγύπτου, της Γαλλίας, των ΗΑΕ και ο Αεροπορικός Ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
thumbnail_18_nov_04_001__1_
Στον χαιρετισμό του στη διάρκεια της τελετής ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες και την αποστολή της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα, αναφέρθηκε στις επισκέψεις υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο της σειράς ασκήσεων «FALCON EYE», με την πρώτη να διεξάγεται στην Ελλάδα και την δεύτερη στη Σαουδική Αραβία, καθώς και στην από κοινού συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στις πολυεθνικές ασκήσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την επωνυμία «HERCULES».

Ο Αρχηγός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας» (ΕΛΔΥΣΑ) και στην ανάπτυξη της Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων PATRIOT για την υποστήριξη της αεραμύνης του Βασιλείου, καθώς και στην στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
thumbnail_18_nov_04_001__13_
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη «Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών και στις δυνατότητες περαιτέρω ενισχύσεώς τους, καθώς και στην σειρά ασκήσεων «MEDUSA» η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο και θα συμμετέχουν σε αυτήν για πρώτη φορά οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας με ένα πολεμικό πλοίο, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία και βαρύτητα της επικείμενης υπογραφής του πρώτου ετήσιου «Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας» των δύο χωρών, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμμετοχή σε διακλαδικές και κλαδικές ασκήσεις, καθώς και την εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών στον ακαδημαϊκό τομέα, τονίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ φίλων χωρών, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας εδραιώνει την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
thumbnail_18_nov_04_001__7_
Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, αναφέρθηκε στα της ασκήσεως και τόνισε με έμφαση ότι είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε κάθε βράχο, κάθε κουκίδα, κάθε μέρος της Ελλάδας, όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

Ο Σαουδάραβας Αρχηγός από την πλευρά του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εργαζόμενοι μαζί θα είμαστε πιο ικανοί να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις απαιτήσεις της εποχής μας», ότι «μαζί είμαστε πιο δυνατοί από ότι μόνοι μας», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ελλάδα για την αποστολή της Πυροβολαρχίας των Κ/Β “Patriot PAC-3” στη Σαουδική Αραβία για την προστασία στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων!
Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν αεροπορική επίδειξη, κατά την οποία εκτελέστηκαν χαμηλές διελεύσεις μικτού σχηματισμού μαχητικών αεροσκαφών F-16 της ΠΑ και F-15 της RSAF, καθώς και Airshow της Ομάδoς Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ».
thumbnail_18_nov_04_001__21_
Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών ως εξής:

● Μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5, F-16 όλων των εκδόσεων (Block.30/-50/-52/ -52+/-52+ADV, F-4E Phantom και αεροσκάφος ΕΜΒΡΑΕΡ EMB-145H της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ της ΠΑ.
● 1 φρεγάτα και 1 πυραυλάκατος του ΠΝ.
● Μαχητικά αεροσκάφη F-15, μεταφορικά αεροσκάφη C-130 και 1 αεροσκάφος Πολλαπλού Ρόλου και Εναέριου Ανεφοδιασμού (MRTT) της RSAF.

Κατά την διάρκεια της ασκήσεως πραγματοποιήθηκαν σενάρια:

● Σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις εναέριας υπεροχής (επιθετικά και αμυντικές DCA/OCA), εναέριας μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (DACT/ MFFO), γυμνάσια ADEX (Air Defence Exercise) με μονάδες του ΠΝ, προστασία δυνάμεων, καταστολή εχθρικής αεράμυνας (SEAD).

Τέλος, χθες, στο πλαίσιο της ασκήσεως ο Α/ΓΕΑ είχε συνάντηση με τον Αρχηγό της RSAF, ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση εναέριας μάχης δύο μαχητικών F-16 Block 52+ της 340 Μοίρας εναντίον δύο F-15 της RSAF.