Η ίδια η «ψυχή» της «Κιβωτού του Κόσμου», ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, φαίνεται πως ήταν τελικά «το ανώτατο ιδρυτικό στέλεχος» που είχε ασελγήσει σε βάρος ενός 19χρονου σήμερα νεαρού. Μετά τις διαδοχικές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και βάζουν στο στόχαστρο τόσο τον ιδρυτή της Κιβωτού όσο και τρία άτομα από το λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» που τον πλαισίωνε, η «Κιβωτός» μοιάζει πλέον αδύναμη να βγει από την τρικυμία που ξέσπασε.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί σοκαρισμένη τον άλλοτε αξιοθαύμαστο για το κοινωνικό του έργο ιερέα να καταποντίζεται ταχύτατα από το βάθρο της «αγιοσύνης», την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, μέσω μιας σκληρότατης ανακοίνωσής του, φαίνεται να υιοθετεί κάθε κατηγορία σε βάρος του ιδρυτή της «Κιβωτού» πριν ακόμα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Μετά το τσουνάμι των καταγγελιών, έγινε χθες γνωστό πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου και άλλων παραγόντων για τις προνοιακές δομές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως για την υπόθεση της «Κιβωτού» ήδη οι Αρχές έχουν στα χέρια τους 10 καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, σκληρές τιμωρίες, σωματική κακοποίηση και καταναγκαστική εργασίες.

Επτά σελίδες

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, μέσα στις 7 σελίδες της κατάθεσής του, ένας 19χρονος πρώην φιλοξενούμενος σε δομή του Οργανισμού είχε υποδείξει ως δράστη της κακοποίησής του τον 51χρονο ιδρυτή της ΜΚΟ, για τον οποίο μάλιστα κατήγγειλε ότι «στη θάλασσα έβαζε το χέρι του μέσα στο μαγιό μου». Ο νεαρός έμενε σε δομές της «Κιβωτού» (Αθήνα, Βόλος, Καλαμάτα) από τα 6 του χρόνια, ενώ εγκατέλειψε οριστικά τον οργανισμό τον Περασμένο Δεκέμβριο. Στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη, με την κατάθεσή του να ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» προκαλώντας ντόμινο καταγγελιών. Όπως είπε, ο πατήρ Αντώνιος τον εκβίαζε απειλώντας τον πως, αν μιλούσε, θα σταματούσε να βοηθάει την οικογένειά του, ενώ τον είχε σαν υπηρέτη.

«Αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 πήγα στην Καλαμάτα και τα πράγματα πήγαιναν μια χαρά, όπως μου είχε πει, και βοηθούσε και οικονομικά τη μαμά μου. Αυτό που δεν μου άρεσε, όμως, ήταν ότι όσο τον πλησίαζα και δενόμουν μαζί του, είχα αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετώ, δηλαδή του έβαζα και του έβγαζα τα παπούτσια και του έβαζα τις κάλτσες. Αυτά ήταν τα πρώτα περίεργα πράγματα. [...] Εκεί λοιπόν στην Καλαμάτα άρχισε να μου κάνει περίεργα πράγματα. Ας πούμε, όταν μιλάγαμε ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή ήμασταν μαζί και σηκωνόμουν να φύγω, καθώς έφευγα μου χτυπούσε τον ποπό με το χέρι. Αν και δεν μου άρεσε αυτή η κίνηση, προσπαθούσα να τη δικαιολογήσω γιατί και στο μπάσκετ το έκανε αυτό. Αυτό γινόταν 2 με 3 φορές τη βδομάδα, μετά αρκετές φορές την ημέρα, μέχρι που έφτασε στο σημείο να γίνεται περίπου 15 φορές την ημέρα. Επίσης στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο, που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, πνιξίματα – πατητές, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς έκανε πως με έπνιγε στο νερό, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου».

Στο πόδι του ιερέα

Σε άλλο σημείο, ο 19χρονος αναφέρει πως κάποιο πρωινό που ξύπνησε βρέθηκε να κοιμάται πάνω στο πόδι του ιερέα:

«Μια μέρα ενώ ξύπνησα, είχα το κεφάλι μου στο μπούτι του πατέρα και τραβήχτηκα αμέσως. Ένα άλλο πρωινό, εκεί που κοιμόμουν, κατάλαβα ότι ο πατήρ έτριβε το γεννητικό του όργανο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου, πάνω από τα ρούχα του. Εγώ ξύπνησα και κοπάνησα το χέρι μου από τα νεύρα μου και κάθισα απέναντί του. Για 5 λεπτά δεν μιλούσε κανένας μας και μετά με εντελώς φυσιολογικό ύφος μου είπε: “Γιατί κάθεσαι εκεί; Έλα δίπλα μου”. Εγώ πήγα να ξαπλώσω δίπλα του και όποιο μαξιλάρι έπαιρνα για να ακουμπήσω το κεφάλι μου, μου το έπαιρνε και το πετούσε στο πάτωμα, για να ξαπλώσω στο μπούτι του. [...] Μετά τα Χριστούγεννα του 2020 έκανε ένα χειρουργείο και, επειδή ήθελε ένα παιδί να τον βοηθάει, είπε να έρθω εγώ από την Καλαμάτα. Έτσι, ήρθα στην Αθήνα όπου κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο ήμουν μαζί του. Μόνο 2 ώρες έβγαινα έξω για να πάω το σκύλο που είχα τότε βόλτα. Ούτε η μαμά μου δεν ήξερε ότι είχα γυρίσει στην Αθήνα, δεν της το είχα πει, γιατί ο πατήρ μού είχε πει ότι θα ήμουν συνέχεια μαζί του, οπότε δεν θα μπορούσα να πάω να την δω και θα ερχόμουν σε δύσκολη θέση. Αν και έμενα σε ξεχωριστό δωμάτιο, σχεδόν όλη τη μέρα ήμουν μαζί του για να τον φροντίζω (σ.σ. αναφέρεται σε πράξεις και περιγραφές που δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν). Με τραβούσε κοντά του συνέχεια κι εγώ τραβιόμουν χωρίς να του πω κάτι και μου είπε: “Σήκω φύγε”. Την επόμενη μέρα που πήγα στο δωμάτιό του, άλλαξε η συμπεριφορά του, με έβριζε, μου συμπεριφερόταν υποτιμητικά, με αγριοκοιτούσε, λέγοντάς με συνεχώς “βλάκα” και “ηλίθιε”, ενώ με έστελνε για δουλειές στο υπόγειο».

Η κατάθεση

Ο νεαρός στην κατάθεσή του, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα», αποκάλυψε πως σε ένα περιστατικό που είχε λάβει χώρα στη δομή της Χίου το καλοκαίρι του 2021 υπήρξε και αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος μάλιστα ήδη έχει καταθέσει επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς του 19χρονου.

«Το καλοκαίρι του 2021 πήγαμε με τον πατέρα στο παράρτημα της Χίου, όπως και συνηθίζαμε στα καλοκαίρια. Τα παιδιά που ήμουν εκεί και μιλούσαμε δεν με αναγνώρισαν γιατί είχα αλλάξει τελείως συμπεριφορά. Με είδαν πιο μαζεμένο και φοβισμένο, ενώ ήμουν συνήθως αντιδραστικό παιδί», είπε ο 19χρονος. «Μάλιστα, ο ένας μία φορά που μπήκε στο δωμάτιο του πατέρα να αφήσει το φαγητό του, πρόλαβε και είδε για δευτερόλεπτα τον πατέρα που με παρενοχλούσε», πρόσθεσε.

Ο συγκεκριμένος αυτόπτης μάρτυρας αποκάλυψε πως η πρώτη κίνηση του πατέρα Αντώνιου ήταν να τον δωροδοκήσει. Σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του, την επόμενη κιόλας ημέρα μετά από όλα όσα είχε δει, ο ιδρυτής της «Κιβωτού» προσπάθησε να του δώσει χρήματα για να μην πει τίποτα.

«Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει ώστε να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει. Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά. Μάλιστα το ίδιο βράδυ που τους είδα μέσα στο δωμάτιο, ο φίλος μου ήρθε και μου είπε τα πάντα, αλλά ακόμα φοβόταν να μιλήσει. Χαίρομαι τελικά που μας άκουσε και τελικά βρήκε τη δύναμη να τον καταγγείλει», δήλωσε στο Open ο μάρτυρας.

Οι «συνέπειες»

Σοκαριστική ήταν και η μαρτυρία μιας 20χρονης κοπέλας, η οποία έζησε από τα 12 έως τα 18 της χρόνια στη δομή. Η κοπέλα μίλησε για ψυχολογική και λεκτική βία, αλλά και για τις τιμωρίες που ο πατήρ Αντώνιος ονόμαζε «συνέπειες».

«Η βία ήταν κυρίως ψυχολογική, ήταν το επικρατέστερο σε όλα τα παιδιά και έπειτα λεκτική. Λεκτική, όμως, όχι του τύπου μας βρίζανε και τέτοια, απλά με τον τρόπο τους μας έβγαζαν άχρηστους, ότι δεν είμαστε σωστά πλάσματα στην κοινωνία, ότι θα γίνουμε ξέρω εγώ κακή επιρροή και κάτι τέτοιο», είπε η κοπέλα και πρόσθεσε: «Πήρα τιμωρία να είμαι κλειδωμένη μέσα σε ένα δωμάτιο σχεδόν όλο το καλοκαίρι και η μόνη έξοδος που έκανα από εκεί ήταν κάτι συγκεκριμένες ώρες, τηρούσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και το οποίο αυτό ήταν μόνο δουλειές. Τέτοια τιμωρία τόσο μεγάλη και τόσο αυστηρή πάντα έπαιρνε την έγκριση, πάντα έπρεπε να πάρουν την έγκρισή του. Ο πατήρ Αντώνιος το γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία».

* Αλλά και ένας δεκαπεντάχρονος, ο οποίος φιλοξενείται σε μία από τις δομές της Κιβωτού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», κατέθεσε στον Συνήγορο του Πολίτη επωνύμως. Στη μαρτυρία του στρέφεται κατά ηγετικού στελέχους της δομής ο οποίος ασέλγησε πάνω του. Οι λεπτομέρειες του 15χρονου ήταν σοκαριστικές: «Μου ζήτησε να στηθώ στα τέσσερα και μετά μου έβαζε δάχτυλο», είπε στην κατάθεσή του.

Τα μεταμεσονύχτια μπάνια

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπαν στην ΕΡΤ άνθρωποι από τη δομή της Καλαμάτας, που λειτουργεί τα τελευταία 2,5 χρόνια. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για «φόβο» που υπήρχε γύρω από το πρόσωπο του ιδρυτή της ΜΚΟ, αλλά και για το πόσο απόμακρος ήταν με τους εργαζομένους της δομής. Τον περιγράφουν ως «νάρκισσο» και ιδιαίτερα περίεργο άνθρωπο, που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του «οικείου» περιβάλλοντός του, τα οποία είχαν σημαντικό «ρόλο» σε όλες τις δομές και όχι μόνο σε αυτή της Καλαμάτας.

Υπάρχουν περιγραφές για συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς να γνωρίζουν την αιτία. Τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα και μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία. Επίσης, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή γίνονταν και κάποιου είδους διακρίσεις. Άλλος είχε πολύ ακριβό κινητό και ακριβά ρούχα και άλλος ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του. Τόνισαν τέλος ότι κανείς δεν «βάζει το χέρι του στη φωτιά» για το τι συνέβαινε όταν ο πατήρ ζητούσε και έμενε μόνος με τα παιδιά, πήγαιναν για μπάνιο κυρίως μεταμεσονύκτιες ώρες ή όταν πήγαιναν σε άλλες δομές και στην Αθήνα.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα On Time.