Στη λήψη κυρώσεων προχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε βάρος του ιερέα που ηγείται της «Κιβωτού του Κόσμου», ενώ με ανακοίνωσή του «άστραψε και βρόντηξε» σε βάρος του πατρός Αντωνίου χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και μιλώντας για συμπεριφορές που λερώνουν το ράσο: «Διέταξα χθες (σ.σ. προχθές) το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων Αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης ο Μακαριώτατος υπογραμμίζει το πλαίσιο σχέσης μεταξύ της Εκκλησίας και της ΜΚΟ, ενώ τονίζει ιδιαιτέρως πως ο πατήρ Αντώνιος φέρεται να έχει αρνηθεί πρόταση της επίσημης Εκκλησίας να εμπλακεί στη λειτουργία της δομής. Στην πορεία της ανακοίνωσης ο Μακαριώτατος «σφυροκοπά» με σκληρά λόγια τους εμπλεκόμενους με το σκάνδαλο, αλλά κυρίως φωτογραφίζει, χωρίς να κατονομάζει, τον πατέρα Αντώνιο: «...Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών».

Η επίθεση, δε, γίνεται ακόμη πιο συγκλονιστική στην πορεία, με ακόμη σκληρότερα λόγια: «Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για τη χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από “κληρικούς” που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις “αγνές” τους προθέσεις», καταλήγει, ενώ επισημαίνει πως η Εκκλησία είναι έτοιμη να συνδράμει το έργο των Αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η πρεσβυτέρα

Ο στενός πυρήνας των ανθρώπων του πατρός Αντωνίου είναι εκείνος που έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο και των Αρχών αλλά και του κοινωνικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνδέσεις των κορυφαίων στρωμάτων της οργάνωσης με εκείνους που εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση. Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω, ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα στην οργάνωση έχει και η σύζυγος του π. Αντωνίου, πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή. Μητέρα τριών παιδιών, δύο διδύμων 21 χρόνων (που έχουν υιοθετήσει) και ενός 11χρονου, του Νώε, που κατέχει το ρόλο της προέδρου της «Κιβωτού».

Η πρεσβυτέρα έχει καταγωγή από τη Χίο, όπου και γνώριζε από παλιά τον πατέρα Αντώνιο, πριν πάρουν την απόφαση να παντρευτούν. Οι δυο τους παντρεύτηκαν όταν ο πατήρ Αντώνιος ολοκλήρωσε τις σπουδές του τόσο στην Παιδαγωγική όσο και στην Ιερατική Σχολή. Από μικρή γαλουχήθηκε στις χριστιανικές παραδόσεις. Για πολλά χρόνια μάλιστα διακονούσε στο κατηχητικό έργο της Εκκλησίας.  Ήταν παρούσα σε συγκεντρώσεις και εξορμήσεις των Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων και διετέλεσε ομαδάρχης και αρχηγός στις κατασκηνώσεις της Πνευματικής Εστίας «Ο Αλέξανδρος Γκιάλας» στον Προφήτη Ηλία στα Θυμιανά. Διακόνησε για λίγο στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Χίου και από το 1998 βρέθηκε στην Αθήνα κοντά στο σύζυγό της, που τον Μάρτιο του 1998 χειροτονήθηκε διάκονος και τον Απρίλιο του ίδιου έτους πρεσβύτερος, αναλαμβάνοντας τη διακονία του Ιερού Ναού του Αγ. Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος στον Κολωνό και παράλληλα υπεύθυνος του Κέντρου Νεότητας της εκκλησίας.

Γύρω από το ζευγάρι που ηγείτο της Οργάνωσης δρούσαν μεταξύ άλλων τρία πρόσωπα, τα οποία φέρονται να είχαν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της, χωρίς να ξεκαθαρίζεται ακριβώς το είδος των σχέσεών τους με τον πατέρα Αντώνιο. Σαφώς και δεν πρόκειται για απολύτως επιτελικά στελέχη, ωστόσο διακρίνεται πως είχαν την άνεση να κινούνται και στις υψηλότερες διαστρωματώσεις της ΜΚΟ. Ο πρώτος λέγεται πως είναι παιδαγωγός, ο οποίος ενίοτε αποτελεί και πρόσωπο-κλειδί σε θέματα επικοινωνίας της «Κιβωτού». Ο δεύτερος είναι πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού», ο οποίος κατάφερε να διεισδύσει σε κορυφαίες θέσεις στην Οργάνωση, «επιστρέφοντας» κατά κάποιον τρόπο όσα κέρδισε από τη ΜΚΟ. Το τρίτο πρόσωπο αποτελεί πρώην στέλεχος της Οργάνωσης, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει λάβει ως δώρο από τη ΜΚΟ ένα εξοχικό σπίτι στην Αττική. Οι τρεις αυτοί άνδρες είναι στο επίκεντρο των ερευνών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορούνται κατά περίπτωση για ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις ή και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Καταρρακωμένος

Την πεποίθησή του πως τα όσα καταγγέλλονται είναι απολύτως ψευδή εξέφρασε με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, ο οποίος εμφανίστηκε με τη σύζυγό του, πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή: «Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας.  Έχω ακούσει να λένε ότι αναγκάζαμε παιδιά σε σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για επαφή των παιδιών με τη γη και τα ζώα, στο πλαίσιο θεραπευτικών παιδαγωγικών προγραμμάτων σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά είναι έγκλειστα και ότι δεν έχουν επαφές με τους γύρω τους, ενώ τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο», τόνισε ο ιερέας - ιδρυτής της οργάνωσης, ενώ ήταν εμφανώς σε κακή ψυχολογική κατάσταση: «Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθέναν χωρίς αποδείξεις και έλεγχο. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας. Μιλούν πολλοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ εμείς έχουμε εμπειρία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η πρεσβυτέρα Σταματία υποστήριξε πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα παιδιά που προχώρησαν στις καταγγελίες να είναι υποκινούμενα. Τόνισε, δε, ότι πιστεύει πως υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες: «Βάλλεται ένας ολόκληρος Οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού», είπε. Εκτίμησε ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην «Κιβωτό του Κόσμου». «Αν η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας “πληρώνεται” με καταγγελίες, δεν το καταλαβαίνω. Πώς μπορούμε να απολογηθούμε για κάτι που δεν έχει αποδειχθεί;», διερωτήθηκε.

Απειλεί με μηνύσεις

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Κιβωτός του Κόσμου» μετά την καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και φωτογραφίζει τον πατέρα Αντώνιο ως το στέλεχος που ασέλγησε στον 19χρονο. Η Οργάνωση υποστηρίζει πως όχι μόνο τα όσα καταγράφονται είναι ψευδή και συκοφαντικά, αλλά και ότι θα προχωρήσει σε νομικές διαδικασίες καταθέτοντας μηνύσεις: «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών, από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο, αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των Αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας», υπογραμμίζει, ενώ καταλήγει με την ευθεία απειλή για τις νομικές διαδικασίες: «Για την ‘‘Κιβωτό’’ το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον Οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση».

Στον Εισαγγελέα

Το κατώφλι της Εισαγγελίας θα περάσει από μέρα σε μέρα ο πατήρ Αντώνιος, ως ιδρυτής αλλά και υπεύθυνος της «Κιβωτού», αλλά και γιατί σοβαρό μέρος των καταγγελιών που αφορούν τον ίδιο.  Ήδη το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας γνωστοποίησε την περάτωση των προανακριτικών εργασιών. Η ΕΛ.ΑΣ. ουσιαστικά ενημέρωσε πως προχώρησε ταχύτατα στην ολοκλήρωση της προανάκρισης από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και την περασμένη Παρασκευή μεταβίβασε όλα όσα συνέλεξε στην αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων. Σαφώς και δεν πρόκειται να σταματήσουν το ψάξιμο, όμως καθίσταται σαφές πως η Εισαγγελία θα είναι αυτή πλέον που θα έχει το πρόσταγμα σε ό,τι ακολουθήσει.

Οι Αρχές κατάφεραν να συλλέξουν με ονοματεπώνυμο όλους τους εμπλεκόμενους και τα στοιχεία, ενώ θεωρείται σίγουρο πως από αυτήν την εβδομάδα κιόλας θα προχωρήσουν και οι καταθέσεις όσων κατηγορούνται μέσω των καταγγελιών. Ταυτόχρονα, όμως, θα κληθούν να καταθέσουν και όλοι όσοι ηγούνται της Οργάνωσης, ακόμη κι αν δεν έχουν άμεση σχέση με όσα καταγγέλλονται. Παρ’ όλα αυτά, η Εισαγγελία Πρωτοδικών δείχνει θορυβημένη για τη διαρροή των πληροφοριών που προκύπτουν από το προανακριτικό υλικό και κινεί τις διαδικασίες προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες το συγκεκριμένο υλικό έφθασε στα Μέσα.  

«Eίμαστε μαζί σου!»

Ως ανάχωμα απέναντι στις καταγγελίες, συνολικά 32 ενήλικα σήμερα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στην «Κιβωτό» υπέγραψαν μία επιστολή με την οποία υποστηρίζουν τον πατέρα Αντώνιο και μιλούν για ψεύδη αναφερόμενοι στα όσα έχουν καταγγελθεί μέχρι σήμερα. «Εμείς, τα παιδιά της Κιβωτού, ως ενήλικοι πλέον που έχουμε ζήσει μέσα στην οικογένεια της Κιβωτού και έχουμε γαλουχηθεί από τον Πατέρα Αντώνιο, καταδικάζουμε απερίφραστα όσα επαίσχυντα ψεύδη έχουν αναρτηθεί στα ΜΜΕ, ως παιδιά που έχουμε μεγαλώσει μες στην Κιβωτό θιγόμαστε βαθύτατα και επιφυλασσόμαστε των νόμιμων δικαιωμάτων μας απέναντι σε κάθε συκοφαντία», τονίζουν αρχικά, ενώ συνθέτουν ένα πορτρέτο αγίου αναφερόμενοι στον πατέρα Αντώνιο, υπογραμμίζοντας πως σε κάθε μικρό ή μεγάλο εμπόδιο στη ζωή τους εκείνος ήταν δίπλα τους.

Παράλληλα όμως υπογραμμίζουν πως και οι συνθήκες στις δομές της ΜΚΟ ήταν άψογες και σε κανένα σημείο δεν ένιωσαν να κακοποιούνται: «Πάντα νιώθαμε ασφαλείς μες στην Κιβωτό και ποτέ δεν νιώσαμε ότι απειλούμαστε από κάποιον. Οι χώροι που ζούσαμε ήταν πάντα πανέμορφοι και μάθαμε ποτέ να μη φοβόμαστε την εργασία και τις ευθύνες. Ποτέ δεν νιώσαμε δέσμιοι και πάντα συζητάγαμε με την Κιβωτό οτιδήποτε μας απασχολούσε. Πάντα μας έλεγαν την αλήθεια».

«Κόβει» επίδομα

Μέτρα τα οποία δηλώνουν την αποστασιοποίηση του κεντρικού κράτους από τη δράση της «Κιβωτού», σαφώς μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης, έκανε εμμέσως γνωστά, Μετά την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που ουσιαστικά «πάγωσε» τη διαδικασία μεταβίβασης της διαχείρισης ενός παλιού κτιρίου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό», ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακαλεί την εφάπαξ ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ που είχε δοθεί στο πλαίσιο της στήριξης φορέων από τον ειδικό λογαριασμό COVID, ενώ σημειώνεται πως δεν πρόκειται να διακοπεί κάποια τακτική επιχορήγηση που δίνονταν από το Κράτος. «Μέχρι να τελεσιδικήσει γιατί προφανώς θέλουμε να ενισχύσουμε τα παιδιά αλλά θέλουμε να ξέρουμε πού πάνε αυτοί οι πόροι» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα On Time.