KIVOTOS_KOSMOU
Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Στο «στόχαστρο» θεολόγος, εργαζόμενος σε δομές – Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς παιδιών από το 2015

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου

Φαίνεται ότι οι Αρχές έχουν στα χέρια τους όγκο καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών που φιλοξενήθηκαν ή φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της. Ενδιαφέροντα στοιχεία έχουν προκύψει και από τις έρευνες για την οικονομική διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης της Κιβωτού.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των καταγγελιών κακοποίησης σε βάρος παιδιών από στελέχη της Κιβωτού του Κόσμου. Την ίδια στιγμή, μέσα στην εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου σε όλες τις δομές της Οργάνωσης.

Στο στόχαστρο των αρχών έχει μπει και ένας θεολόγος, εργαζόμενος της Κιβωτού. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος του από το 2015 για ξυλοδαρμούς παιδιών, τόσο στη δομή των Ιωαννίνων, όσο και στη δομή του Βόλου.

Για περισσοτέρους από δυο μήνες και συγκεκριμένα από τις αρχές Αυγούστου ήταν ενημερωμένη η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Εισαγγελίας Αθηνών, για τις καταγγελίες που αφορούσαν τις σεξουαλικές αλλά και σωματικές κακοποιήσεις παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα» και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, εκτός από τα κενά στο χειρισμό από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκύπτουν ερωτήματα και την στάση του αρμοδίου υφυπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αδράνεια και ολιγωρία των Αρχών

Η αδράνεια και ο αιφνιδιασμός των εμπλεκόμενων φορέων, όπως αναφέρεται στο δημοσιεύματα Των Νέων, είναι χαρακτηριστική και προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο που λειτουργούσε η «Κιβωτός».

Πόσες φορές έγινε έλεγχος από το αρμόδιο υφυπουργείο στις δομές της οργάνωσης;

Είχε γίνει έλεγχος στα ταμεία της Κιβωτού και στα οικονομικά δεδομένα των υπευθύνων;

Οι Αρχές γνώριζαν, και αν ναι τι έκαναν, σχετικά με την τακτική που διαρκώς πάγωνε τις ανάδοχες παιδιών που βρίσκονταν στα σπίτια της Κιβωτού;

Η κατάθεση του 19χρονου «έτρεξε» τις διαδικασίες

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και η ΕΛΑΣ αναζητούσε με σχετικά αργούς ρυθμούς να ταυτοποιήσει τα πρόσωπα που ανέφεραν οι γονείς και οι πρώην τρόφιμοι στις καταγγελίες τους, μόλις δόθηκε η κατάθεση του 19χρονου για ασελγείς πράξεις σε βάρος του αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της υπόθεσης μέσω διαρροών.

Ελληνική Αστυνομία

Την 3 Σεπτεμβρίου 2022, διαβιβάσθηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διερευνηθούν καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, προέβη στις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι μάρτυρες ώστε να προσέλθουν για κατάθεση και το προανακριτικό υλικό, υποβλήθηκε την 18 Νοέμβριου 2022, στην παραγγέλλουσα Αρχή.

«Είχαμε υποβάλει μήνυση από την περασμένη άνοιξη»

Ενδεικτική είναι η περίπτωση μητέρας που είχε καταγγείλει κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος των παιδιών της σε δομές της Κιβωτού τόσο σε Αθήνα όσο και σε Βόλο από την περασμένη Άνοιξη όμως καμία αρμόδια υπηρεσία δεν είχε κάνει το παραμικρό.

Η Ευγενία, το κορίτσι που μεγάλωσε με τα αδέλφια της σε δομές της κιβωτού και συγκλόνισε με την καταγγελία της,  μίλησε στο MEGA και έδωσε την δική της απάντηση στον αδερφό της, που ισχυρίστηκε ότι λέει ψέματα.

«Ξέρω ότι όλα είναι αλήθεια, για το κάθε τι έχω αποδείξεις. Θέλω να δω μέχρι που θα το πάνε. Δεν ξέρω πως ο αδελφός μου ο Άγγελος γνωρίζει πως όλα αυτά είναι ψέματα», δήλωσε η 20χρονη Ευγενία στο «Χαμογέλα και Πάλι».

Λόγω της διαρροής σημαντικών δεδομένων του φακέλου της υπόθεσης, αποφασίστηκε μετά από δικαστική παρέμβαση η διενέργεια έρευνας από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Mega