panagiotis_karidis
Ελλάδα

Καρύδης στα Παραπολιτικά 90,1: Τα πέτρινα σπίτια είναι ισχυρότερα από το μπετόν - Ασφαλέστερο να ζεις στην Κεφαλλονιά

Ο καθηγητής τόνισε πως ακόμα και σύγχρονα κτίρια είναι «χειροβομβίδες» στον αστικό ιστό

Ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, κος Παναγιώτης Καρύδης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι έχει ελεγχθεί μόνο το 30% των δημόσιων κτηρίων, ο κ. Καρύδης απάντησε πως «Ναι, το κακό είναι ότι πολλά από τα δημόσια κτήρια είναι ανενεργά. Έχω κάνει μια έρευνα και δεν είναι μόνο τα δημόσια κτήρια είναι και των διαφόρων οργανισμών. Είναι εγκαταλελειμμένα. Δεν τα εκμεταλλεύονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Θα μπορούσαν να τα έχουν από αποθήκες μέχρι φιλοξενία κ.ο.κ και είναι κρίμα γιατί πρόκειται για πολύ μεγάλα κτήρια».

Και συμπλήρωσε πως «Κατά την άποψή μου πιο επικίνδυνες είναι οι περιοχές στις οποίες δεν κάνει συχνούς σεισμούς απ’ ό,τι οι περιοχές στις οποίες γίνονται ισχυροί και συχνά σεισμοί. Π.χ είναι ασφαλέστερο να ζεις στην Κεφαλλονιά παρά σε άλλες περιοχές. Είναι το μεγάλο μυστικό ότι ο κόσμος όταν δεν κάνει σεισμό επαναπαύεται ή δεν ξέρει όμως ότι  στην Ελλάδα παντού γίνονται σεισμοί είτε είναι σε ρήγματα γνωστά είτε σε ρήγματα άγνωστα».

Αναφερόμενος στη σύσταση που έγινε για τα πέτρινα σπίτια πέριξ του επικέντρου του σεισμού, ο κ.Καρύδης υποστήριξε πως «Μπορώ να σας φέρω πάρα πολλά παραδείγματα ότι υπάρχουν πολλά πέτρινα σπίτια τα οποία είναι πολύ ισχυρότερα και από μπετόν και από οτιδήποτε άλλο. Στην Κεφαλλονιά όλα τα σπίτια είναι από μπετόν; Υπάρχουν πάρα πολλά πέτρινα κι όμως είναι μια χαρά. Εκείνο όμως που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα και το οποίο ενδεχομένως δεν έχει τονιστεί είναι ότι ένα παλιό σπίτι έχει υποστεί είτε με την πάροδο του χρόνου την επίδραση της παλαιότητας και των περιβαλλοντικών συνθηκών, γιατί στη χώρα μας έχουμε επίδραση της θάλασσας. Είμαστε σχεδόν μια θαλάσσια χώρα που φυσάει ο άνεμος από τη θάλασσα. Αυτό είναι έντονα διαβρωτικό περιβάλλον, επομένως γεράζουν τα κτήρια. Αλλά και εμείς δεν καθόμαστε φρόνιμοι. Επηρεάζουμε τα κτήριά μας, δηλαδή κάνουμε αλλαγές, προσθήκες κάνουμε καμία επέκταση, συνήθως παρανόμως. Με την επέκταση του τουρισμού στα παραδοσιακά παλαιά κέντρα των πόλεων που έχουν γίνει πάρα πολύ θελκτικά για τους τουρίστες, εκεί παλιά σπίτια τα έχουν μετατρέψει σε μαγαζιά, σε εστιατόρια με βιτρίνες, άρα έχουν κόψει τοίχους».

Ερωτηθείς αν μέσα στην άδεια λειτουργίας αυτών των μαγαζιών περιλαμβάνεται η άδεια στατικότητας,ο κ. Καρύδης απάντησε πως «Να πούμε «Ζήτω η Ελλάς»... Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και τα πιο σύγχρονα κτήρια. Αφήστε τα παλιά κτήρια που είναι πράγματι χειροβομβίδες μέσα στον αστικό ιστό αλλά είναι και οι ορθομαρμαρώσεις και πολλά άλλα».
Και συμπλήρωσε ότι «Μεγάλη σημασία έχει το περιεχόμενο των σπιτιών. Πρέπει όλοι να στερεώσουμε σωστά βιτρίνες, ράφια κλπ. Πρέπει να προσέχουμε το κρεβάτι των παιδιών να μην το βάζουμε κοντά σε ράφια και έχω αποδείξει ότι πιο πολύ κινδυνεύει το περιεχόμενο σε καινούργια σπίτια από ό,τι σε παλαιά όπως και σε μουσεία για παράδειγμα, πιο επικίνδυνο είναι τα εκθέματα στα καινούργια μουσεία παρότι σε παλαιά μουσεία. Επίσης εκείνο που πρέπει να δούμε είναι ότι επειδή η Εύβοια και αυτή η συγκεκριμένη περιοχή έχει κεκλιμένα εδάφη υπάρχει ανομοιομορφία στη θεμελίωση του κτηρίου, δηλαδή ένα κομμάτι του κτηρίου είναι σε σκληρό έδαφος και ένα κομμάτι σε μαλακό και εκεί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει ο ιδιοκτήτης να το κοιτάξει ιδιαιτέρως».

Τέλος, αναφορικά με τις θερμοπροσόψεις ο κ. Καρύδης υποστήριξε ότι «Οι θερμοπροσόψεις είναι επικίνδυνες αν εμείς δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα γιατί αφενός αν υπάρχουν ρηγματώσεις καλύπτονται και επομένως δεν «ενεργοποιούμαστε». Άρα πρέπει απαραιτήτως να γίνει δομικός έλεγχος του κτηρίου, να καταγραφούν τα προβλήματα και μετά να γίνει η θερμοπρόσοψη».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη