Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνεχίζεται η δίκη για το διπλό φονικό στα Ανώγεια τον Μάιο του 2020, με θύματα τον 63χρονο μαντιναδολόγο Λευτέρη Καλομοίρη και τον 32χρονο κτηνοτρόφο, Γιώργο Ξυλούρη.

Eιδικότερα, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει εκ νέου ο γιος του Καλομοίρη που έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τον θάνατο του Γιώργου Ξυλούρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, σήμερα αναμένεται να καταθέσουν μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορίας ενώ η ακροαματική διαδικασία ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο εντός, όσο και εκτός του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Χανίων βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και επεισόδια ανάμεσα στις δύο οικογένειες.

Η δίκη ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων με τον 31χρονο κατηγορούμενο να αναφέρει ενώπιον του δικαστηρίου ότι εξαιτίας ότι είδε τον πατέρα του νεκρό θόλωσε και δεν είχε λογική σκέψη. Μάλιστα τόνισε πως προτιμούσε ένας από τους δύο νεκρούς να ήταν ο ίδιος ενώ ζήτησε από το δικαστήριο να τον κρίνει δίκαια «διότι διέπραξα έγκλημα».

Παράλληλα, έντονα φορτισμένη ήταν η κατάθεση της μητέρας του 32χρονου Γιώργου Ξυλούρη. Η ίδια ανέφερε όλα όσα έζησε εκείνη την ημέρα ενώ τόνισε πως ποτέ οι δύο οικογένειες δεν είχαν προβλήματα. Μάλιστα, ανέφερε πως τα παιδιά μεγάλωσαν μαζί και τελικά ο ένας σκότωσε τον γιο του ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό της πως δεν πιστεύει ότι ο γιος της ήταν εκείνος που σκότωσε τον Λευτέρη Καλομοίρη.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της υπήρξαν στιγμές εντάσεις και συγκινήσεων.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το διπλό φονικό σημειώθηκε στο Περαχώρι Ανωγείων, την επομένη της Πρωτομαγιάς. Με αφορμή παλιές κτηματικές διαφορές στήθηκε άγριος καυγάς ανάμεσα στον 30χρονο γιο του Λευτέρη Καλομοίρη και τον Γιώργη Ξυλούρη, με τον πρώτο να γρονθοκοπά άγρια τον δεύτερο.

Τους ξεχωρίζουν τρίτα πρόσωπα. Ο Ξυλούρης εκνευρισμένος αποχωρεί βιαστικά προς την οικία του και επιστρέφει λίγο αργότερα στο σημείο της τραγωδίας. Ανωγειανοί προσπαθούν να τον απομακρύνουν μάταια όμως μεταξύ αυτών και ο άτυχος μαντιναδολόγος.

Στην απολογία του ο 31χρονος είχε αναφέρει: «Ήμουν στο μπάνιο όταν άκουσα τις φωνές της μητέρας μου και έναν πυροβολισμό. Πήρα το όπλο μου και βγήκα στο δρόμο όπου είδα νεκρό τον πατέρα μου και τον Γιώργο Ξυλούρη να στέκεται μπροστά του».

Υπενθυμίζεται πως μετά το διπλό φονικό η πλευρά του Καλομοίρη υποστήριζε πως ο τόπος του εγκλήματος είχε «πειραχθεί» ενώ το όπλο που παρέδωσε η οικογένεια Ξυλούρη δεν ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη φονική συμπλοκή. Αντίθετα, η οικογένεια Ξυλούρη υποστήριζε πως ο 30χρονος Γιώργος δεν πυροβόλησε και ότι ο 29χρονος, γιος του Λευτέρη Καλομοίρη, Μανώλης πυροβολώντας τον Ξυλούρη σκότωσε και τον πατέρα του.

Η απάντηση ωστόσο έφτασε από τα εγκληματολογικά εργαστήρια των Αθηνών και φαίνεται πως η σφαίρα που βρέθηκε στο σώμα του Λευτέρη Καλομοίρη προήλθε από το όπλο του Γιώργου Ξυλούρη.