Οι ιώσεις θερίζουν και οι ελλείψεις σε φάρμακα χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στη χώρα. Με γονείς να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για τα αντιβιοτικά και τα σιρόπια των παιδιών τους, τους φαρμακοποιούς να εξηγούν πως τίποτα δεν περνάει από το δικό τους χέρι και το Υπουργείο Υγείας να ευελπιστεί πως σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, όταν φτάσουν οι νέες παρτίδες φαρμάκων.

Η έξαρση της γρίπης και των εποχικών λοιμώξεων –κυρίως στα παιδιά–, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση σε παυσίπονα, αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αντιβιώσεις και αντιβηχικά σκευάσματα, έχει αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις έχουν να κάνουν με αντιβιοτικά, αντιπυρετικά σιρόπια και παιδικά φάρμακα για τη γρίπη, με πολλούς φαρμακοποιούς να αραιώνουν φάρμακα ενηλίκων και να τα δίνουν σε γονείς για τα άρρωστα παιδιά τους.

Από τα ράφια πολλών φαρμακείων λείπουν ακόμα και ορισμένα από πιο βασικά φάρμακα, όπως σιρόπια Depon για παιδιά, η αντιβίωση Augmentin, εισπνεόμενα Flixotide και Aerolin, αντιβηχικά όπως το Aerius και μια σειρά από αντιικά σκευάσματα.

Όπως τονίζει στο Live News ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος, μία άλλη αιτία πίσω από τις ελλείψεις, εκτός από την αυξημένη ζήτηση, είναι οι εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό από μεγάλες εταιρείες σε καλύτερες τιμές, με συνέπεια ένα τμήμα της εγχώριας αγοράς να μείνει τελικά ακάλυπτο.

Μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για τις «σοβαρότερες ελλείψεις που θυμάμαι στη ζωή μου».
Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει έλλειψη όσον αφορά τις πρώτες ύλες.