«Δεν βλέπω άμεσα αποκλιμάκωση των ελλείψεων φαρμάκων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Είπε, επίσης, πως υπάρχουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες παγκοσμίως, ενώ έκανε λόγο για κακή τιμολογιακή πολιτική.

Ο κ. Λουράντος ζήτησε, μάλιστα, να γίνει εκστρατεία για τα γενόσημα στην Ελλάδα.

Επιπλέον, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια οικονομική πολιτική τέτοια, ώστε να μην επιτρέπεται να βγαίνουν στο εξωτερικό φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε

Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, είπε: «Με ανησυχεί πάρα πολύ το γεγονός και δεν βλέπω πολύ γρήγορα αποκλιμάκωση αυτού του μεγάλου προβλήματος».

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης παγκοσμίως σε κάποια φάρμακα. Για παράδειγμα η παρακεταμόλη είναι παγκόσμια σε έλλειψη. Η παρακεταμόλη όπως και η αμοξυκιλλίνη παράγεται σε δύο χώρες του κόσμου που είναι η Κίνα και η Ινδία, ξέρετε ότι η Ινδία πριν από λίγο καιρό ελάττωσε τις εξαγωγές σε πρώτη ύλη προστατεύοντας τους πολίτες της γιατί υπάρχει πανδημία εκεί και υπάρχει πρόβλημα με την παρακεταμόλη και τις αντιβιώσεις. Εκεί εστιάζεται το ένα θέμα αλλά αυτό είναι ένα πολύ μικρό μέρος του όλου φαινομένου, δεν μπορουμε να πούμε δηλαδή ότι επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες όλα τα φάρμακα λείπουν, αυτό δεν είναι η αλήθεια. Το επόμενο είναι ότι υπάρχει μια κακή τιμολογιακή πολιτική. Όταν ο υπουργός λεει ότι θα υπάρξει ένας εξορθολογισμός τιμών για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά αυτό είναι αυτό που ζητούσαμε εδώ και 10 χρόνια περίπου. Όμως κάθε έξι μήνες βγαίνει ένα δελτίο τιμών, το δελτίο τιμών αυτό ήταν με πολλές μειώσεις σε φάρμακα ακόμα και αυτά τα οποία είναι ελλειπτικά. Αυτό είναι λάθος. Το θέμα είναι ότι με τη μείωση των τιμών των φαρμάκων τα φάρμακα εξάγονται. Να μειώσεις τις τιμές των φαρμάκων, είμαστε και εμείς υπέρ, αλλά να προστατεύσεις να μείνουν στην Ελλάδα» ανέφερε ακόμη.

ΔΗΜ.: Δηλαδή ένας από τους λόγους που υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα είναι ότι τα φάρμακά μας είναι φθηνά;

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Είναι αλήθεια αυτός ο λόγος, ασχέτως αν εμείς θέλουμε φθηνό φάρμακο.

Για τα γενόσημα, είπε: «Ρίχνουμε τα βάρη στους πολίτες, ένα μέρος ναι έτσι είναι δεν εμπιστεύονται τα γενόσημα. Όταν έρχεται η συνταγή στο φαρμακείο -και ο γιατρός υποχρεούται βάση του νόμου να γράφει τη δραστική ουσία και όχι το όνομα του φαρμάκου - και λέμε «θέλετε αυτό το φάρμακο δεν υπάρχει όμως αυτό υπάρχει το γενόσημό του» και σου λένε «δεν θέλω, ο γιατρός μου το είπε και πάρε και το χαρτάκι που έχει το όνομα της εταιρείας που θέλει ο γιατρός. Αυτό θέλω να μου δώσεις γιατί αυτό που είπαν». Αυτό είναι λάθος, όταν ο γιατρός λεει στον κόσμο «αυτό ή όχι τα υπόλοιπα είναι μπακατέλες» αυτό είναι λάθος. Αυτό είναι το ένα μέρος, έχουμε εταιρείες οι οποίες λειτουργούν και παράγουν φάρμακα εδώ γιατί δεν εμπιστευόμαστε πχ το Craripen γιατί θέλουμε το Amoxil; Πρέπει να γίνει καμπάνια γενοσήμου, πρέπει ο κόσμος να πεισθεί για τα γενόσημα. Τα γενόσημα είναι πολύ καλά φάρμακα».

Ερωτηθείς αν όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκε ένα γενόσημο που να μην είναι καλό, απάντησε: «Όχι δεν βρέθηκε».

«Πρέπει να υπάρξει μια οικονομική πολιτική γενικά στο φάρμακο, να υπάρξει μια κοστολόγηση που να μην επιτρέπει στα φάρμακα που έχουν έλλειψη να βγουν στο εξωτερικό. Το να βγαίνει στο εξωτερικό το φάρμακο είναι νόμιμο σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες αλλά δεν είναι ηθικό» ανέφερε ο κ. Λουράντος.

ΔΗΜ: Σε αυτό φταίνε οι φαρμακαποθήκες ή οι φαρμακοβιομήχανοι

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Οι φαρμακαποθήκες όχι οι βιομήχανοι.

ΔΗΜ.: Άρα σωστά έκλεισαν οι δύο αποθήκες

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Πολύ σωστά έκλεισαν γιατί αρνήθηκαν τον έλεγχο όμως θα πρέπει να γνωρίζει ο υπουργός ότι υπάρχουν και άλλες φαρμακαποθήκες τα τελευταία τρία –τέσσερα χρόνια με 90% των εργασιών τους στις εξαγωγές. Να τις ελέγξει και να τις κλείσει αμέσως.