Μια διαδρομή στον χρόνο που θυμίζει κινηματογραφική ταινία αποτελούν οι φυλακές στις οποίες βρίσκεται κρατούμενη η Εύα Καϊλή. Το κτίριο αυτό έχει σημαδέψει τη ζωή και την πορεία του δικηγόρου με τον οποίο συνεργάζεται η Εύα Καϊλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Live News, γυρίζοντας πίσω στο παρελθόν ξετυλίγεται το μυστικό των φυλακών Σεν Ζιλ. Η μυθιστορηματική διαδρομή που συνδέει την Εύα Καϊλή με τον δικηγόρο της και τον πατέρα του, ο οποίος υπήρξε αντιστασιακός και κρατούμενος των ναζί στην ίδια φυλακή.

Οι φυλακές Σεν Ζιλ βρίσκονται στην καρδιά των Βρυξελλών. Εάν πιάσουμε τον μίτο της ιστορίας και γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στα 1942, όταν στη Γαλλία αντάρτικα σώματα μάχονταν για την αξιοπρέπεια της χώρας απέναντι στους ναζί, θα βρούμε μια ιδιαίτερη σχέση που συνδέει την Εύα Καϊλή με τον υπερασπιστή δικηγόρο της.

Ο πατέρας του δικηγόρου, δικηγόρος και πολιτικός, υπήρξε ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε συμμετοχή στις επιχειρήσεις της Βαλτικής και στην απελευθέρωση πολλών από ναζιστικά στρατόπεδα. Ο γιος του καλείται ως μάχιμος δικηγόρος να απελευθερώσει την Εύα Καϊλή.

 Ο πατέρας του ποινικολόγου υπερασπιστή της Εύας Καϊλή φυλακίστηκε στο Σεν Ζιλ για την αντιστασιακή του δράση για πολύ διαφορετικούς λόγους, στην ίδια φυλακή πέρασε τις πρώτες δύσκολες ώρες της και η Εύα Καϊλή μετά τη σύλληψή της. Όταν ο συνήγορός της την πρωτοσυνάντησε περνώντας αυτή την πύλη, είναι βέβαιο πως οι μνήμες θα ξύπνησαν.

 Η Εύα Καϊλή έχει εμπιστευτεί την τύχη της στον Αντρέ Ριζόπουλος, ο παππούς του ήταν ελληνικής καταγωγής, ο πατέρας του, εκπαιδευμένος στον βρετανικό στρατό, κομάντο, ήταν αντιστασιακός. Μετά την απελευθέρωση δικηγόρος και πολιτικός.

 Ο Αντρέ Ριζόπουλος υπήρξε μέλος του Συμβουλίου του Τάγματος στις Βρυξέλλες και για τρία χρόνια διοικητή του Τάγματος των γαλλόφωνων και γερμανόφωνων δικηγόρων, υπεύθυνος για το ποινικό τμήμα, τα δικαιώματα υπεράσπισης και την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Για να σε αναλάβει ο Ριζόπουλος, η υπόθεσή σου, λένε, θα πρέπει να είναι μόνο από το πάνω ράφι, δηλαδή πάρα πολύ σημαντική, όπως η υπόθεση Ζουρντέν.

 Ο δικηγόρος Αντρέ Ριζόπουλος ζήτησε την αθώωση του πελάτη του, θεωρώντας ότι τίποτε από όσα ισχυρίζεται η Εισαγγελία δεν αποδείχθηκε. «Δεν έχει διοριστεί κανένας πραγματογνώμονας, κανένας ελεγκτής εταιρειών. Επιπλέον, υπήρχαν ελεγκτές στις εταιρείες και αν είχε γίνει λεηλασία από τον κ. Ζουρντέν, νομίζω ότι δεν θα είχαν επικυρώσει τους λογαριασμούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ριζόπουλος. «Ο εισαγγελέας προβάλλει μόνο πιθανά προσβλητικά στοιχεία. Δεν πήγε στο το τέλος μιας έρευνας και αυτό που δείχνει σήμερα δεν μπορεί να επιτρέψει σε δικαστή να αποφασίσει», είπε ο δικηγόρος.

 Ο Αντρέ Ριζόπουλος μόλις το 2020 ορίστηκε μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης για να βοηθήσει τη βελγική Δικαιοσύνη να λειτουργήσει καλύτερα. Ο διορισμός του έγινε από τη Γερουσία του Βελγίου με πλειοψηφία 2/3 των ψηφισάντων.

 Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 1982, 40 χρόνια ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το επιχειρηματικό ποινικό δίκαιο και υπερασπίζεται, πάντα όσο γίνεται πιο μακριά από τη δημοσιότητα, επιχειρηματίες, μάνατζερ, δημόσιους λειτουργούς, σε δίκες που πάντα χαρακτηρίζονται πολύκροτες και τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας.

 «Ζορζ Ντιμορτιέ: Ένοχος, αλλά δεν τιμωρήθηκε. Ο δικηγόρος του Αντρέ Ριζόπουλος είναι μάλλον ικανοποιημένος: Συνολικά, μιλούσαμε για έναν φάκελο με πλουτισμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ… Θυμάμαι τα πρωτοσέλιδα του Τύπου τότε. Σήμερα, είμαστε εκεί, με πολιτική καταδίκη του Ζορζ Ντιμορτιέ, να πληρώσει 970 ευρώ στο Μποτανίκ και 1.200 ευρώ, σε προσωρινή βάση, στη Βασιλική Ορχήστρα».

 Ο Ριζόπουλος έχει μάθει να κερδίζει, αυτό όμως δεν σημαίνει πάντα πως οι αθωωμένοι θα μπορούν την επόμενη ημέρα να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους. Για τα πολιτικά πρόσωπα αυτό είναι μία άλλη καταδίκη.