«Σοβαρές αντιρρήσεις τρίτων» στο αίτημα του Δ.Σ. του Συλλόγου των εργαζομένων στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για την άμεση ένταξη των γιατρών του Οργανισμού στο καθεστώς του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Δημοσίου, και μάλιστα χωρίς να τροποποιηθούν οι σχέσεις εργασίας τους, επικαλείται το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να καθίσταται λίαν αμφίβολο το ενδεχόμενο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, να καταθέσει σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα, το οποίο συζητείται ήδη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ έχουν προκηρύξει για αύριο, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, την πραγματοποίηση πανελλαδικής στάσης εργασίας και παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενώ γιατροί του ΟΚΑΝΑ έχουν ήδη αποστείλει στον Θάνο Πλεύρη την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το αίτημα μας είναι να ενταχθούμε στο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του δημοσίου τομέα, χωρίς αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων. Όπως ίσως γνωρίζετε είμαστε οι μόνοι ιατροί του δημόσιου συστήματος που αμειβόμαστε ως απλοί απόφοιτοι πανεπιστημίου και όχι ως υπερεξειδικευμένοι ιατροί στον τομέα των εξαρτήσεων, ο οποίος αν μη τι άλλο αναγνωρίζεται ως ένας από τους δυσκολότερους τομείς άσκησης κλινικής ιατρικής διεθνώς.

Την ημέρα ψήφισης του προηγούμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου συνάντησαν το Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, και του παρέδωσαν τροπολογία με αιτιολογική έκθεση, που είχε ετοιμαστεί από τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου. Ο Διευθυντής ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου ότι η πρόταση τροπολογίας δεν προλάβαινε να ψηφισθεί αυθημερόν, αλλά θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο είχε προγραμματισθεί προς συζήτηση για την 21/12/2022.

Επειδή το νομοσχέδιο κατατέθηκε για διαβούλευση χωρίς το άρθρο που μας αφορά και επειδή η 21/12/2022 είναι μεθαύριο, ανησυχούμε ότι δεν έγινε αντιληπτό το επείγον του θέματος και το μέγεθος της αδικίας και των επιπτώσεων που αυτή έχει στη στελέχωση των δομών του Οργανισμού.

Κύριε Υπουργέ,

αν δεν ενταχθούμε ούτε τώρα στο ειδικό μισθολόγιο, στον ΟΚΑΝΑ θα ισχύει μια παγκόσμια, καθόλου τιμητική για μας, πρωτοτυπία: οι ιατροί να αμείβονται ως απλοί απόφοιτοι Πανεπιστημίου ΠΕ, χωρίς καμία διαφοροποίηση και αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του ρόλου τους, ούτε καν της εξειδίκευσης τους, που αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσληψη τους!

Νοιώθουμε οργισμένοι για αυτή την κατάφωρη αδικία και για αυτό απευθυνόμαστε σε σας, ως τον μόνο αρμόδιο να επαναφέρει την τάξη και την αρμονία σε ένα τομέα όπως αυτός των εξαρτήσεων, ο οποίος όπως πολύ καλά γνωρίζετε διαπερνάται από τη ματαίωση σε καθημερινή βάση.

Και η ματαίωση, κ. Υπουργέ, δεν είναι καλός σύμβουλος ούτε για το άτομο, ούτε για την κοινωνία.

ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ

19/12/2022».