Σε μία ανησυχητική εκτίμηση προέβη το πρωί της Τρίτης μέσω της ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ειδικότερα, προέβλεψε ότι αν οι ιώσεις και η γρίπη συνεχίσουν να προσβάλουν με τους ίδιους ρυθμούς τους πολίτες τότε «σε ένα μήνα θα έχει αρρωστήσει 1,5 εκατ. κόσμος» . Η εκτίμηση του κ. Τζανάκη εδράζεται, από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εκδηλώνονται περίπου 50.000 γριπώδεις συνδρομές ανά ημέρα στην Ελλάδα με τα παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι γεμάτα.

Ερωτώμενος για τη μεγάλη διασπορά των ιώσεων και της εποχικής γρίπης, είπε ότι ακόμα πιο αθώος και από τον RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) είναι ο κοροναϊός. Έχει μεταλλαχθεί ο covid αλλά όχι με τη βαρύτητα που περνάει ο κόσμος, τη γρίπη με πολύ υψηλό πυρετό, πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Επισήμανε, δε, ειδικά για τον ιο RSV ότι στην κλινική της οποίας προΐσταται στην Κρήτη «έχουμε νοσηλεύσει αρκετούς και επομένως δεν βλάπτει μόνο τα βρέφη και τα παιδιά, αλλά βλάπτει και υπέργηρους και βαριά νοσούντες ανθρώπους».

Ο κ.Τζανάκης έκανε έκκληση όσους ασθενείς έχουν έντονο βήχα και βρογχίτιδα να απευθύνονται στους πνευμονολόγους προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη αγωγή πριν να επιδεινωθεί η κλινική κατάστασή τους.

Ως μέτρο προφύλαξης κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί τόσο για τον covid, όσο και για την γρίπη προσθέτοντας πως «όταν συγχρωτιζόμαστε, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, για να μην έχουμε περιπέτεια μέσα στα Χριστούγεννα, καλό είναι να φοράμε μάσκα εφόσον βρισκόμαστε σε μέρος με πολύ κόσμο».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τονίσει την ανάγκη για απολύμανση των χεριών καθώς ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα με τα χέρια σε σύγκριση με άλλους ιούς.