Τα φαβορί για τη μάχη σε ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη Προεδρείων στις Ενώσεις Δήμων και Περιφερειών
Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΝΙΑ-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η τελευταία πράξη των πρόσφατων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ετοιμάζεται να παιχτεί το φθινόπωρο, καθώς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν εκλεγεί τα προεδρεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Τα κομματικά επιτελεία έχουν ξεκινήσει ήδη να δουλεύουν, καθώς μέσα στον Σεπτέμβριο από τα νέα Δημοτικά Συμβούλια θα πρέπει να έχουν αναδειχθεί οι 500 εκλέκτορες, που θα ψηφίσουν τα 30 μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ενώ την ίδια χρονική περίοδο οι 13 περιφερειάρχες της χώρας θα κληθούν να ψηφίσουν τον πρόεδρο της ένωσής τους.
Η μεγάλη μάχη αναμένεται, όπως πάντα, στην ΚΕΔΕ, όπου πρόκειται να αναμετρηθούν ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, τον οποίο στηρίζουν με ανακοίνωσή τους 60 δήμαρχοι, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ή με τον δήμαρχο Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη, οι οποίοι φέρονται να στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Από το ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της παράταξης κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, που είναι γραμματέας της ΚΕΔΕ σήμερα.
ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ
Στην Ενωση Περιφερειών φαβορί αποτελεί ο Κώστας Αγοραστός, ο οποίος αναμένεται να διατυπώσει επισήμως τις προθέσεις του το επόμενο διάστημα, στη λογική μιας υπερκομματικής υποψηφιότητας. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στα «Π», επισημαίνοντας πως αυτό που πρέπει να επιτευχθεί είναι η ενότητα μεταξύ των συναδέλφων του, όπως συνέβη με την προηγούμενη διοίκηση του Γ. Σγουρού, στην οποία ο ίδιος είχε θητεύσει ως δεύτερος αντιπρόεδρος. «Πιστεύω στη συλλογική ηγεσία. Οι 13 περιφερειάρχες πρέπει να είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά, με κοινούς στόχους, όπως είναι η ανάπτυξη των περιφερειών μας και οι άνθρωποί τους. Μπορούμε να το πετύχουμε γιατί αποδείξαμε το προηγούμενο διάστημα ότι, όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά, όπως η αύξηση της απορροφητικότητας στα κοινοτικά κονδύλια, που είναι απαραίτητα για έργα υποδομών σε κάθε περιοχή της χώρας», σημειώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προώθηση της υποψηφιότητας Αγοραστού συγκλίνει η πλειοψηφία των 13 περιφερειαρχών, που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Χατζημάρκος του Νοτίου Αιγαίου, ο Γιώργος Παυλίδης της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο Αλέκος Καχριμάνης της Ηπείρου και ο Κώστας Μπακογιάννης της Στερεάς Ελλάδας. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, και Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος, όπως συζητείται, αναμένεται να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στην ΕΝΠΕ. Την υποψηφιότητα Αγοραστού αναμένεται να στηρίξει και η κ. Χριστιάνα Καλογήρου, που όμως πρέπει πρώτα να επιλύσει το ζήτημα της ακύρωσης της εκλογής της ως περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου, για την οποία η ίδια έχει προσφύγει στο ΣτΕ.
Αίνιγμα αποτελεί η στάση του Απόστολου Κατσιφάρα από τη Δυτική Ελλάδα και του Σταύρου Αρναουτάκη από την Κρήτη, οι οποίοι βέβαια είναι πολύ πιθανόν να προσχωρήσουν και αυτοί στη λογική της ενωτικής εκλογής του νέου επικεφαλής του κεντρικού συλλογικού φορέα της Β βαθμίδας των ΟΤΑ.
ΔΥΣΚΟΛΑ
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τη θέση του προέδρου αναμένεται να διεκδικήσει και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Ωστόσο, η επικράτησή της θεωρείται αρκετά δύσκολη, λόγω των ισχνών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται ότι ο δεύτερος περιφερειάρχης που εξελέγη με τη στήριξη της Κουμουνδούρου είναι ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος στα Ιόνια, ενώ ο Θεόδωρος Καρυπίδης, που κέρδισε την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, αν και αρχικά είχε λάβει χρίσμα από τον Αλέξη Τσίπρα, τελικά κατέβηκε ανεξάρτητος.
Της εκλογής της νέας ηγεσίας στην Ενωση Περιφερειών θα προηγηθούν οι κάλπες για τα μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων, τα οποία θα συμμετάσχουν στη συνέχεια στη Γενική Συνέλευση, η σύγκληση της οποίας αναμένεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Εκεί θα αναδειχθεί το 25μελές συμβούλιο της ΕΝΠΕ, το οποίο θα ψηφίσει και για πρόεδρο.
Οι συμμαχίες και οι αντιδράσεις κατά Καμίνη
Πρώτη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία, με 150 έως 170 δημάρχους, ενώ οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ μετά δυσκολίας φτάνουν τους 70. Αντίθετα, 23 έως 30 δήμαρχοι θεωρούνται προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, 4 στο ΚΚΕ και 4 στη ΔΗΜ.ΑΡ. Με τα δεδομένα αυτά, η Ν.Δ. είναι δύσκολο μόνη της να μπορέσει να έχει πλειοψηφία στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ωστόσο, με την εξασφάλιση συμμαχιών θα επιδιώξει να εκλέξει πρόεδρο. Ενδιαφέρον για τη θέση αυτή έχει εκφράσει ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργος Πατούλης, που θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα, αλλά και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ενδιαφέρον ακούγεται ότι έχει εκφράσει και ο Γιώργος Στεργίου, που επανεξελέγη δήμαρχος Πεντέλης. Στο μέτωπο του ΠΑΣΟΚ, ως διάδοχοι του κ. Ασκούνη ακούγονται ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, «παίζει» στο παιχνίδι προσπαθώντας να αναδείξει ένα υπερκομματικό προφίλ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση 8 δημάρχων από όλη τη χώρα, οι οποίοι με επιστολή τους καταγγέλλουν ως «δήθεν» την κομματική ανεξαρτησία που προβάλλουν Καμίνης - Μπουτάρης.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, δείχνει να προηγείται στις διαβουλεύσεις της Κουμουνδούρου, ενώ ακολουθεί ο νέος δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας. Ωστόσο την «τράπουλα» δείχνει να τη μοιράζει ο δήμαρχος Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος αναζητά συμμαχίες στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διεκδικήσει την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τις ψήφους της ΔΗΜ.ΑΡ., του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην συντρόφων του από το ΠΑΣΟΚ. Αν αυτή η τρικομματική συμμαχία προχωρήσει, δεν αποκλείεται τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ να τη διεκδικήσει ο Γιώργος Καμίνης.