Πρόκειται για την υπόθεση της Φραντζέσκα Πέις, μιας Ελληνίδας από την Ικαρία που μετανάστευσε στην Αυστραλία και επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Η κυρία Πέις, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, φέρεται να αναίρεσε την πρώτη της διαθήκη, χωρίς όμως να το κάνει με επίσημο τρόπο, στην οποία άφηνε όλη της την περιουσία στην αδελφή της και στα ανίψια της, τους ανθρώπους δηλαδή που ανέλαβαν τη φροντίδα της όταν εκείνη επέστρεψε στην πατρίδα.

Η Φραντζέσκα Πέις είχε μισό εκατ. ευρώ σε καταθέσεις σε τρεις τράπεζες. Στη St. George Bank Limited στην Αυστραλία, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και στην American Express Bank. Χρήματα που πέρασαν στο ίδρυμα του πατρός Αντωνίου βάσει μιας ιδιόχειρης λιτής διαθήκης, μόλις πενήντα λέξεων, τη γνησιότητα της οποίας αμφισβητούν σήμερα οι στενοί συγγενείς και αρχικοί κληρονόμοι της.

Η Φραντζέσκα Πέις, κόρη του Παντελή και της Μαρίας Παντελέοντος, γεννήθηκε στην Ικαρία στις 14 Φεβρουαρίου 1930. Μετακόμισε με την οικογένειά της στον Πειραιά για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στα 25 της χρόνια μετανάστευσε στην Αυστραλία για βιοποριστικούς λόγους. Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, έναν μετανάστη από τη Μάλτα, ο οποίος εργαζόταν στο Σίδνεϊ ως οδηγός ταξί. Η Φραντζέσκα Πέις εργάστηκε ως κομμώτρια και με τον σύντροφό της Εντι ήταν μαζί για 30 ολόκληρα χρόνια. Ο Έντι απεβίωσε το 2000 χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Και η ίδια, όμως, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας και κάποια στιγμή χρειάστηκε να χειρουργηθεί στο κεφάλι για την αφαίρεση όγκου.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Φραντζέσκα Πέις πούλησε το σπίτι που είχαν αγοράσει με τον σύζυγό της σε προάστιο του Σίδνεϊ έναντι 400.000 δολαρίων Αυστραλίας. Σε έναν από τους τρεις τραπεζικούς της λογαριασμούς είχε επιπλέον 100.000 δολάρια, χρήματα που έλαβε από κληρονομιά συγγενούς της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Φραντζέσκα Πέις επέστρεψε στην Ελλάδα σε ηλικία περίπου 70 χρόνων και εγκαταστάθηκε στο σπίτι της αδελφής της, Δήμητρας Παντελέοντος, η οποία έχει τρία παιδιά, τον Γιώργο, τη Μαρία και τον Διονύση Δημητρούλα. Το σπίτι της οικογένειας Παντελέων βρίσκεται στην περιοχή Αγία Μαρίνα στο Κορωπί. Εκεί η κυρία Πέις έζησε μέχρι τον θάνατό της το 2009.

«Τη θεία μας την προσέχαμε σαν να ήταν μητέρα μας», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο ανιψιός της, Γιώργος Δημητρούλας, ο οποίος ήταν και πιο κοντά της από τα υπόλοιπα αδέλφια του. Και προσθέτει: «Η σχέση μας μαζί της ήταν άψογη. Η θεία είχε το δικό της δωμάτιο και ζούσε ανεξάρτητη, λαμβάνοντας ταυτόχρονα φροντίδα απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας χωρίς να της λείψει το παραμικρό».
kivotos-theia1

Οι δύο διαθήκες

Σύμφωνα με τον ιστότοπο protothema.gr, στις 11 Μαρτίου 2005 η Φραντζέσκα Πέις επισκέπτεται το συμβολαιογραφείο της Αρχόντισσας Μαυροδημητράκη στο Κορωπί Αττικής για να συντάξει τη διαθήκη της. Στο περιεχόμενο των πέντε δακτυλογραφημένων σελίδων αναφέρει ότι εγκαθιστά μοναδική κληρονόμο την αδελφή της, Δήμητρα, και ορίζει οποιαδήποτε ακίνητα ή κινητά ή χρήματα ευρεθούν κατά τον χρόνο του θανάτου της να περιέρχονται σ’ αυτήν.

Δηλαδή το μισό περίπου εκατ. ευρώ που είχε σε τραπεζικούς της λογαριασμούς. Επιπλέον άφηνε στην αδελφή της οποιαδήποτε αντικείμενα της ανήκαν, τα έπιπλά της κ.λπ. Παρακάτω διευκρίνιζε ότι σε περίπτωση που η αδελφή της δεν αποδεχόταν την κληρονομιά για οποιονδήποτε λόγο, αυτή θα έπρεπε να περάσει στα παιδιά της κατά ίσα μέρη, δηλαδή στα ανίψια της, για τα οποία αναφέρει στη διαθήκη της πως «είναι εξαιρετικά και τα αγαπάω πολύ».

Στο τέλος η συμβολαιογράφος ρωτάει τη Φραντζέσκα Πέις αν επιθυμεί να διαθέσει κάτι σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή στον εθνικό στόλο και εκείνη απαντάει αρνητικά.

Πέντε χρόνια μετά και λίγους μήνες πριν από τον θάνατό της εμφανίζεται ξαφνικά μία δεύτερη, ιδιόχειρη αυτή τη φορά, διαθήκη. Προκαλεί εντύπωση διότι μέσα σε 50 λέξεις η Φραντζέσκα Πέις φέρεται να αναιρεί την πρώτη της διαθήκη και να αφήνει ολόκληρη την περιουσία της στην Κιβωτό του Κόσμου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο περιεχόμενο της δεύτερης διαθήκης: «Εγώ η Φραντζέσκα Πέις θυγατέρα του Παντελή με καθαρό μυαλό και πλήρη συνείδηση των πραττομένων θέλω ό,τι χρήματα βρεθούν μετά τον θάνατό μου να τα πάρει το ίδρυμα αυτό: Η Κιβωτός του Κόσμου στον Κολωνό για τη συγχώρεση της ψυχής μου. ΥΓ.: Τα χρυσαφικά μου επίσης να τα πουλήσει ο υπεύθυνος της Κιβωτού για τις ανάγκες των παιδιών».

Η αλλαγή στην απόφαση της Φραντζέσκα Πέις να αφήσει την περιουσία της στην Κιβωτό του Κόσμου προκαλεί τεράστια έκπληξη τόσο στην αδελφή της όσο και στα ανίψια της. «Ωστόσο, την αποδεχτήκαμε και δεν την αμφισβητήσαμε, διότι θεωρήσαμε ότι μπορεί να άλλαξε γνώμη. Κάτι που είναι σεβαστό», λέει ο ανιψιός της Γιώργος Δημητρούλας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους συγγενείς της Φραντζέσκα Πέις, δεν βρέθηκαν χρυσαφικά ή άλλα τιμαλφή που να της ανήκαν.

Στο ερώτημα αν κατά το διάστημα της παραμονής της στην Ελλάδα έως τον θάνατό της υπήρχε περίπτωση να την είχαν προσεγγίσει άτομα από το ίδρυμα της Κιβωτού, ο ανιψιός της απαντά κατηγορηματικά. Συγκεκριμένα, θα πει: «Γνώριζε για την Κιβωτό μέσα από προβολή των δραστηριοτήτων της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην τηλεόραση, γεγονός που της είχε προκαλέσει καλή εντύπωση, όμως τίποτα παραπάνω. Κατʼ αρχάς έχουμε αμφιβολίες κατά πόσο είναι δικός της ο γραφικός χαρακτήρας στη δεύτερη διαθήκη.

Οταν άρχισαν να βγαίνουν διάφορα για την Κιβωτό που αφορούσαν σε ατασθαλίες κι άλλα χειρότερα, σοκαριστήκαμε. Υποψιαστήκαμε ότι κάτι ανάλογο μπορεί να έχει συμβεί και στη δική μας περίπτωση, γι’ αυτό και απευθυνθήκαμε σε δικηγόρο προκειμένου να προχωρήσει σε όλες τις νομικές ενέργειες για την αμφισβήτηση της δεύτερης διαθήκης και την επιστροφή των χρημάτων στους πραγματικούς κληρονόμους», καταλήγει ο Γιώργος Δημητρούλας.

Η μήνυση

Στο «ΘΕΜΑ» μίλησε και η νομική εκπρόσωπος της οικογένειας Παντελέων, κυρία Ανθούλα Ανάσογλου, η οποία πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες για λογαριασμό του εντολέα της μήνυση εις βάρος της Κιβωτού του Κόσμου για κακουργηματική απάτη και πλαστογραφία.
«Δυστυχώς στον καθαρισμό των καταγγελιών που γνωστοποιούνται εις βάρος της Κιβωτού ανακαλύπτουμε τη δράση συγκεκριμένων ανθρώπων σε διάρκεια χρόνου, που στην πορεία συστρατεύουν έτερα άτομα με στόχο κατά κύριο λόγο την οικονομική εκμετάλλευση τρίτων», αναφέρει η δικηγόρος.

Και προσθέτει: «Η μήνυση η οποία θα κατατεθεί από τον εντολέα μου τις επόμενες ημέρες για το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης και πλαστογραφίας θα περιλαμβάνει και αναφορά για την ύπαρξη οργάνωσης που αποτελείται από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού και από άλλους εργαζόμενους με κατά τόπους συνεργούς, οι οποίοι σε διάρκεια χρόνου κέρδιζαν την εμπιστοσύνη βαριά αρρώστων ανθρώπων, ηλικιωμένων και ετοιμοθάνατων».

Σύμφωνα πάντα με την κυρία Ανάσογλου: «Τους έπειθαν με δόλια και απατηλά μέσα είτε να συντάξουν διαθήκη είτε να ανακαλέσουν παλαιότερες, χαρίζοντας όλα τα υπάρχοντά τους στην Κιβωτό και αποκληρώνοντας στενούς συγγενείς, ακόμα και τα ίδια τους τα παιδιά. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι για την αποδοχή της κληρονομιάς καμιά νόμιμη ενέργεια δεν έγινε από την πλευρά της Κιβωτού».

Και καταλήγει: «Στην παρούσα υπόθεση ο εντολέας μου τονίζει ότι είναι οφθαλμοφανής η ύπαρξη πλαστότητας της δεύτερης διαθήκης, η οποία συντάχθηκε με εντελώς πρόχειρο τρόπο, χωρίς κανένα προσωπικό στοιχείο της συγγενούς του. Χωρίς ειδική και λεπτομερή ανάλυση της περιουσίας και χωρίς φυσικά μάρτυρα. Μάλιστα, μία σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η νεότερη διαθήκη δεν μνημονεύει πουθενά την παλαιότερη, ούτε καν αναφέρει τη λέξη "ανακαλώ"».