Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προέβη στη δημοσίευση της πρώτης αναλογικής εκτίμησης για την πορεία του καιρού τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιανουαρίου, ενώ η καλοκαιρία έχει «κλειδώσει» για την αλλαγή του χρόνου και την Πρωτοχρονιά.

Στους χάρτες που ανήρτησε ο μετεωρολόγος αποτυπώνεται η πορεία του καιρού και της θερμοκρασίας, η οποία «βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης (Madden-Julian MJO), που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3.

Βάσει των χαρτών ο καιρός για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου (4-11/1) αναμένεται να είναι καλός, αλλά με αρκετό κρύο και λίγα φαινόμενα σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Την εβδομάδα, όμως, που ακολουθεί (11-17/1) φαίνεται να υπάρχει αλλαγή του καιρού προς κακοκαιρία με αρκετά περισσότερο κρύο.

Το κρύο φαίνεται, μάλιστα, να είναι το κύριο χαρακτηριστικό και της τρίτης εβδομάδας που περιλαμβάνεται στην αναλογική εκτίμηση του Σάκη Αρναούτογλου, στην οποία φαίνεται να υπάρχει και κάποια επιδείνωση.

Για να διαβάσετε και εσείς τον χάρτη θα πρέπει να ξέρετε ότι:

-πορτοκαλί χρώμα σημαίνει καλός καιρός χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους
-κίτρινο χρώμα σημαίνει αρκετά άστατος καιρός
-όσο πιο πράσινες οι αποχρώσεις και κυρίως προς μπλε και μοβ δηλώνουν αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία - όσο πιο κοντά είναι οι λευκές γραμμές τόσο πιο ισχυροί οι άνεμοι

Αντίστοιχα για τη θερμοκρασία:

-οι κόκκινες αποχρώσεις σημαίνουν πολλή ζέστη
-οι πορτοκαλί αποχρώσεις σημαίνουν ζέστη
-οι κίτρινες αποχρώσεις σημαίνουν μαλακές θερμοκρασίες
-οι πράσινες αποχρώσεις σημαίνουν ψύχρα
-οι μπλε αποχρώσεις σημαίνουν τσουχτερό κρύο
-οι μοβ αποχρώσεις σημαίνουν ψύχος

Πάντως, όπως καταλήγει ο Σάκης Αρναούτογλου, «όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού, έτσι κι αυτή είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, οπότε καλό θα είναι να ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!».