Ενώ η έρευνα για το θάνατο του Βασίλη Τόπαλου στα μόλις 16 του συνεχίζεται, το οικογενειακό περιβάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη το χαμό ενός παιδιού που ήταν το φως του: ένας πρωταθλητής Ευρώπης και, ταυτοχρόνως, ένα πολύ καλός μαθητής. Το ρεπορτάζ του MEGA είναι διαφωτιστικό και οδυνηρό. 

Ο Βασίλης Τόπαλος ανεβαίνει για τελευταία φορά στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Ηχεί ο Εθνικός Ύμνος και ακουμπάει το χέρι του στο εθνόσημο φορώντας το χρυσό μετάλλιο. Δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα συγκίνησης.

Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 16 του, με ένα τεράστιο γιατί. Τι είναι αυτό που προηγήθηκε και τον έκανε να λιποθυμήσει κατά τη διάρκεια καθιερωμένης προπόνησης πυγμαχίας και τελικά ύστερα από μέρες να καταλήξει. Η μητέρα του συγκλονίζει στο «Live News».

Στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην Ιταλία τον περασμένο Οκτώβρη σε έναν αγώνα που πολέμησε με νύχια και με δόντια. Στον αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή, όμως, δεν κατάφερε να βγει νικητής.

Η μητέρα του 16χρονου πυγμάχου συγκλονίζει: «Δεν περιγράφεται αυτό το πράγμα. Όταν επέστρεψε από την Ιταλία, όταν επέστρεψε με το χρυσό το μετάλλιο… Όταν ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος στην Ιταλία το παιδί μου δάκρυσε, συγκινήθηκε, το έχω και σε βίντεο. Και μου έλεγε: "Μαμά, εμείς εκεί πάνω δίνουμε την ψυχή μας για τη σημαία μας. Γιατί εκεί πάνω δεν ήμουν Βασίλης, ήμουν Ελλάδα"».

Η άνιση μάχη στην Εντατική


Ο 16χρονος πρωταθλητής Ευρώπης πριν από δύο εβδομάδες ένιωσε έντονη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια προπόνησης. Διέκοψε την εξάσκηση και κατευθύνθηκε προς το μπάνιο, όπου έχασε τις αισθήσεις του και χτύπησε το κεφάλι του σε σκληρή επιφάνεια.

«16 χρόνων παλικάρι να φεύγει έτσι ξαφνικά στα καλά καθούμενα… Πώς να μην θρηνήσεις; Το παιδί πέθανε τελικά. Έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του. Αυτό μας είπαν, έκαναν ό,τι μπορούσαν και μετά το άφησαν στον Θεό, στα χέρια του Θεού. Ήταν ένα αγγελούδι, αυτό θέλω να σας πω, και ο Θεός το πήρε», δήλωσε η γιαγιά του 16χρονου πυγμάχου.

Ένας συναθλητής του στην πυγμαχία κατάλαβε έγκαιρα ότι κάτι κακό συνέβη. Είδε τότε τον 16χρονο πρωταθλητή πεσμένο στο πάτωμα και φώναξε άμεσα τον προπονητή και τον πατέρα του Βασίλη, που παρακολουθούσε την προπόνηση.



«Αμέσως, φυσικά, μόλις αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε αυτή η πτώση από έτερο συναθλητή του ο ίδιος ο προπονητής μαζί με τον πατέρα τρέξανε να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και αμέσως ειδοποιήθηκα το ΕΚΑΒ και διακομήσθη στο νοσοκομείο», περιγράφει ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννιδης, συνήγορος του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου.

Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης. Εντόπισαν αιμάτωμα στο κεφάλι του 16χρονου αθλητή και προχώρησαν άμεσα σε χειρουργική επέμβαση.

«Όλες οι προϋποθέσεις και όλες οι συνθήκες είχαν τηρηθεί στο ακέραιο σχετικά με το είδος της προπονήσεως, μάλιστα όσον αφορά και την προπόνηση ο πατέρας ήταν παρών σε όλη τη διαδικασία», δήλωσε ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, συνήγορος του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου.

Ύστερα από 17 ολόκληρες ημέρες στην Εντατική, ο Βασίλης υπέκυψε στα τραύματα που προκλήθηκαν στο κεφάλι από το λιποθυμικό επεισόδιο.

«Είμαι συγκλονισμένος για ό,τι έχει γίνει. Πραγματικά ήταν ένα χρυσό παιδί και εξαιρετικός αθλητής. Είμαστε δίπλα στην οικογένεια από την πρώτη στιγμή, όπως και όλοι οι αθλητές του χώρου», δήλωσε ο προπονητής 16χρονου.

«Ο εντολέας μου είναι κάθετος ότι ουδέποτε ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε συναθλητή ο συγκεκριμένος προκειμένου να έχει γίνει χτύπημα.

Ύστερα από αίτημα του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο αθλητικός εισαγγελέας διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε ο σοβαρός τραυματισμός του πρωταθλητή πυγμαχίας», σημείωσε ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης.

«Αριστούχος μαθητής, αριστούχος σε όλα, σεμνός, κοινωνικός, χαμογελαστός, δηλαδή το πρότυπο του αθλητή. Το δυνατό του σημείο ήταν ότι ήταν μαχητής και για αυτό πιστεύαμε ότι θα δώσει και αυτήν τη μάχη και θα την περάσει… Ακόμη δεν το πιστεύουμε», σχολίασε ο Βασίλης Κοκόλης, ομοσπονδιακός προπονητής πυγμαχίας.

«Μου κόπηκαν τα πόδια, να πω την αλήθεια. Αφού ο Θεός ήθελε να τον πάρει, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε φίλος του 16χρονου πυγμάχου.

Το ταλέντο του είχε ξεχωρίσει από νεαρή ηλικία. Ο Βασίλης Τόπαλος είχε διακρίσεις ακόμη από μικρό παιδάκι, κάτι που τον έκανε να στοχεύει πάντα το χρυσό μετάλλιο και να τα καταφέρνει.

«Είναι στιγμές που οι λέξεις δεν έχουν καμία αξία, μονάχα το βουβό πένθος αρμόζει. Δυστυχώς πριν από ένα μήνα τον βραβεύσαμε και τώρα πενθεί η οικογένεια, πενθεί το άθλημα, πενθούν οι φίλοι, οι συναθλητές, πενθεί ο δήμος μας, πενθεί η χώρα, διότι οι διακρίσεις του μικρού παιδιού αυτού ήταν μεγάλες και πανευρωπαϊκές», υπογράμμισε ο Νικόλαος Μελετίου, δήμαρχος του Ασπρόπυργου.

Φως στην υπόθεση του τραυματισμού και θανάτου του 16χρονου πυγμάχου θα δώσει η ιατροδικαστή έκθεση την Τετάρτη.

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης επιπλέον ανέφερε: «Ο γυμναστικός σύλλoγος είχε όλες τις προϋποθέσεις, και καθώς πρόκειται για ανηλικότητα, ο πατέρας του 16χρονου ήταν παρών στην προπόνηση. Το ζήτημα είναι ότι αναμένουμε αύριο την ιατροδικαστική έκθεση να «ρίξει» φως σε προγενέστερα γεγονότα να δούμε αν υπήρχε κάτι».

Σύμφωνα με το δικηγόρο, οι καταθέσεις του πατέρα του 16χρονου με τον προπονητή του είναι σχεδόν ταυτόσημες και τόνισε ότι η όλη έρευνα θα γίνει γύρω από το λιποθυμικό επεισόδιο.