Λίγο πριν από τις 11.00 χθες το βράδυ, στο νοσοκομείο «Υγεία» ο έκπτωτος μονάρχης της Ελλάδας άφησε την τελευταία του πνοή. Η σορός του, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε γεννηθεί στις 2 Ιουνίου του 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β’, και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννόβερου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη.

Υπήρξε βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, μέχρι το δημοψήφισμα που κατήργησε τη μοναρχία στη χώρα.

Οι τελευταίες φωτογραφίες του που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν αποκλειστικότητα του φωτογραφικού φακού του «Secret» των «Παραπολιτικών», όπου μαζί με τη σύζυγό του, Άννα-Μαρία, και τις αδελφές του, την πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, και την Ειρήνη, αποχωρούσε από γνωστό café-restaurant επί της Βουκουρεστίου και Πανεπιστηµίου.

Ο τέως, στο καροτσάκι, µε ρινικούς καθετήρες, απαραίτητους για οξυγονοθεραπεία, µιλούσε ήρεµα και σταθερά στους οικείους του. Όλοι τους, αποµονωµένοι σε µια ήσυχη γωνιά του café bar-resto, ντυµένοι απλά και σικάτα, δίχως να τραβούν τα βλέµµατα όσων έτυχαν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο ή των περαστικών, γευµάτισαν και αποχώρησαν.

Βέβαια, στιγµιαία έστω, έγιναν ατραξιόν: Ενώ διέσχιζαν την Ακαδηµίας, ένα ζευγάρι τουριστών αναγνώρισαν τη Σοφία και, ενθουσιασµένοι, έτρεξαν προς το µέρος της, προκειµένου να χαιρετίσουν την ίδια και τους συγγενείς της. Οµοίως και ένας Ελληνας, ο οποίος αναγνώρισε τον Κωνσταντίνο Γλίξµπουργκ.

Θέματα υγείας

Ως γνωστόν, ο τέως είχε εδώ και χρόνια θέµατα µε την υγεία του, εξ ου και από πέρυσι το καλοκαίρι είχε να πραγµατοποιήσει δηµόσια εµφάνιση. Οπως είναι φυσικό, και η απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ τον είχε θλίψει και τον είχε καταβάλει - για τον θάνατό της, µεταξύ άλλων, είχε δηλώσει πως «ήταν µια φωτισµένη µονάρχης».

Αξίζει να αναφερθεί πως µαζί µε τις δυο του αδελφές και, φυσικά, τη λατρεµένη του σύζυγο τον Ιούνιο του 2021 είχαν βρεθεί στο Ηρώδειο. Ωστόσο, τον περασµένο ∆εκέµβριο ο τέως νοσηλεύτηκε στην εντατική ιδιωτικής κλινικής µε πνευµονία και, ακολούθως, µε πνευµονικό οίδηµα, που προκλήθηκε από εισρόφηση - σηµειώνουµε ότι νοσηλεύτηκε και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους µε κορονοϊό, ενώ είχε νοσηλευτεί και το 2019.