Σε πυρετό προετοιμασίας βρίσκονται οι βασιλικές οικογένειες ανά την Ευρώπη για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στις 12:00, στη Μητρόπολη Αθηνών και την ταφή του στο Τατόι, αμέσως μετά. Οι εργασίες ώστε ο χώρος να είναι έτοιμος για την τελετή γίνεται υπό το άγρυπνο βλέμμα των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, προεξάρχοντος εκείνου της βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή τελέστηκε τρισάγιο από την οικογένεια, αλλά κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς ήθελε να αποχαιρετήσει ιδιωτικά τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ. 



Τα μέτρα ασφαλείας τη Δευτέρα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, ενώ η σορός του θα βρίσκεται από τις 6:00 έως τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Άγιου Ελευθέριου στο Τατόι, για τους απλούς πολίτες. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κηδεία μαζί με τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Πικραμμένο, τόνισε ότι «η εκκλησιά στο Τατόι είναι συντηρημένη και έτοιμη να δεχθεί κόσμο και παράλληλα ο περιβάλλων χώρος θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση και θα έχουν γίνει οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα». 

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι

Σε 200 υπολογίζονται οι υψηλοί προσκεκλημένοι για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών. Το 187 έχει δοθεί ως ο χαμηλότερος αριθμός, ενώ αναμένονται από 50 έως 60 Έλληνες. Επιπλέον, θα υπάρξουν βαν που θα μεταφέρουν τους καλεσμένους στο Τατόι, ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης. Μάλιστα, θα δοθεί γεύμα για τους προσκεκλημένους αμέσως μετά την ταφή δίπλα στους προγόνους του. 

 Είναι προφανές ότι για λόγους ασφαλείας μόνον αυτοί οι 200 θα έχουν πρόσβαση στις δύο επίσημες τελετές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 50 προσκλήσεις αποστέλλονται από το γραφείο του τέως βασιλιά στην Αθήνα και, μεταξύ άλλων, αποδέκτες ήταν παλαιοί συμμαθητές του εκλιπόντος, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κ.ά.

 Οι υπόλοιπες προσκλήσεις στέλνονται από το γραφείο του Λονδίνου.

 Την κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό, θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρός της Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ πιθανολογείται ότι θα παρευρεθούν και βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης της Μεσσηνίας. Επιπλέον, θα παρευρισκόταν και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, όπως είπε, θα βρίσκεται στο εξωτερικό.  





 Ισχυρή θα είναι η παρουσία «γαλαζοαίματων» στην κηδεία του Κωνσταντίνου. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι θα παρευρεθούν πέντε βασιλείς:

 Ο Βίλεμ Αλεξάντερ της Ολλανδίας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τη βασίλισσα Μαξίμα και τη μητέρα του, βασιλομήτορα Βεατρίκη.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίθια, όπως επιβεβαίωσε το ισπανικό παλάτι ήδη από την Πέμπτη. Αναμένονται την Κυριακή στην Αθήνα. Επίσης, στην κηδεία θα παραστούν οι δύο αδελφές του βασιλιά της Ισπανίας, πριγκίπισσα Ελενα και πριγκίπισσα Κριστίνα, αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Η βασιλομήτωρ Σοφία, αδελφή του Κωνσταντίνου, βρίσκεται μέρες στην Αθήνα και ήταν στο πλευρό του στις τελευταίες του στιγμές.

Η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, αδελφή της Άννας-Μαρίας, η επίσης αδελφή της, πριγκίπισσα Ματθίλδη, και ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ.

Το βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας, ο βασιλιάς Κάρολος (πρώτος εξάδελφος της Αννας-Μαρίας) και η βασίλισσα Σίλβια.

Ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, με τον οποίο ο τέως βασιλιάς διατηρούσε στενούς οικογενειακούς δεσμούς.

Τη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας διάδοχος Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα μείνει στο Λονδίνο, βάσει Πρωτοκόλλου, ενώ τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Όλα δείχνουν ότι τη βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπήσουν η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Έντουαρντ, δύο από τα πιο δραστήρια μέλη του παλατιού, που βρίσκονται εξαιρετικά κοντά στο βασιλιά Κάρολο. Ερωτηματικό παραμένει αν θα παραστεί στην κηδεία ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.